Ana sayfaya geri dön
Aile birleşimi ve mavi kart
Merhabalar,
Ben 2 yıl önce aile birleşimi ile eşimle Almanya’ya geldim. 1.5 yıldır da burada çalışıyorum. Benim mavi kartım aile birleşimiyle geldiğim için eşimle baglantili. Ancak ben bu kartı üstüme almak yani şuanki iş verenime bağlamsk istiyorum. Maaş seviyem mavi kart gerekliliklerini karşılıyor. Ancak şuan bana verilen aile birleşimiyle olan mavi kartın süresi 2027 de bitiyor. Kartı kendi üstüme alabilir miyim? Nasıl alabilirim? Benim için bir dezavantajı olur mu? Teşekkür ederim şimdiden.
1 Yorumlar
Merhaba @rabarba
Kural olarak Mavi Kart çalışma ilişkisine giren kişiye verilir. Aile üyeleri ise aile birleşimi kapsamındaki oturum izninden yararlanır. Yani sizin şu noktada eşiniz üzerinden Mavi Kart sahibi olmanız durumunu teyit etmenizi öneririm.
Ancak eğer koşulları yerine getiriyorsanız yabancılar dairesine Mavi Kart başvurusu yaparak kolaylıkla kendi adınıza bir Mavi Kart edinebilirsiniz. Bunun için gerekli belgeler bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinin web sitesinde mevcut olacaktır.
Bu tür bir statü değişikliğinin avantajları ve dezavantajları olacaktır. Kendi kartınızı aldığınızda, eşiniz üzerinden sahip olduğunuz kimi ayrıcalıklarınız devam eder. Mesela kendisi süresiz oturum aldığında ve siz de 3 yılı tamamladığınızda koşulları karşılıyorsanız süresiz oturum başvurusu yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgileri şuradan inceleyebilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/permanent-residence-migrants
Bir diğer avantaj ise, evliliğin sona ermesi durumunda sizin oturumunuzun kendi kartınızla bağımsız olarak devam etmesidir.
Dezavantaj ise şudur: Aile birleşimi kapsamındaki oyturum izninde çalışacağınız işlere ilişkin bir kısıtlama yoktur. Vasıflı-vasıfsız her işte çalışabilir ve işgücü piyasasında bir Alman vatandaşı ile eşit haklara sahip olursunuz. NAcak Mavi Kart'a geçtiğinizde sadece bu koşulları karşılayan ya da (statü değişikliği ile) Nitelikli Çalışan Oturumu kapsamındaki işlerde çalışabilirsiniz.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir!