Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Abbgzdar06

Чи можу я отримати параграф 24?

Доброго дня, шановні!

Маю складну ситуацію, тож буду дуже вдячна якщо хтось зможе мені допомогти вирішити моє запитання.

Така ситуація: я дівчина, усе своє життя я жила в Україні, на момент початку повномасштабного вторгнення 24.02.2022 я теж перебувала там, у своєму місті - Харкові. У мене є родина в Ізраїлі котрі мігрували сюди 10 років тому. На початку війни мені було 16 років, та вони дуже хотіли мене вивезти, тож я прилетіла в Ізраїль сама, по дитячим документам 25.03.2022. Статусу біженця або офіційного "прихистку від війни" я тут не маю, в'їжджала до країни лише по спрощеному процесу отримання туристичної візи (Ізраїль дуже сувора у відношенні до документів країна, тож зазвичай навіть туристичну візу дуже важко отримати), тож наразі маю статус туристу з візою В2 та дозволом на роботу. Цей документ також передбачає те, що якщо я залишу Ізраїль - я не зможу в'їхати назад впродовж наступних п'яти років. 

Майже вже три роки я живу тут у такому статусі, і зараз замислююся їхати до Німеччини. В ідеалі з ціллю залишитися там у майбутньому на постійне місце проживання. Вивчаю сама Німецьку, зараз плаваю десь між рівнями А1 і А2, але сподіваюся що зможу підтягнути самостійно до В2 до моменту переїзду.

Зараз оновлюю усі документи(з дитячого на дорослий зразки, т.я зараз мені вже 19 років)і паспорти, хочу їхати туди десь наприкінці літа або початку осені цього року, але попитавши у різних спільнотах та групах мені сказали що мені можуть відмовити в параграфі 24. Я не єврейка та не маю Ізраїльського громадянства. З моїм статусом тут дуже важко працювати, я майже не маю прав ні на що, та навіть оформлення медичного страхування тут з моєю візою дуже складна справа. Я сильно переймаюся за свою безпеку бо геополітична ситуація тут стає все гірше і гірше, тож хочу релокуватися до Німеччини. Планую почати працювати якомога швидше, щоб довго не сидіти на соціальних виплатах. Підкажіть будь ласка, що робити в моїй ситуації? Чи має сенс піти до посольства Німеччини в Ізраїлі та запитати в них напряму? Як правильно організувати переїзд?

3 коментарі

Відповіді (3)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, шановна @Abbgzdar06 !

Хочу одразу зазначити: для того, щоб отримати будь-яку посвідку на перебування Німеччини, У Вас у паспорті не має бути жодних інших дійсних посвідок на перебування інших країн. Це також стосується і тимчасового захисту Німеччини згідно §24. Його не надають, якщо бачать інші посвідки на перебування, які вже можуть гарантувати вам захист від війни.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Abbgzdar06 ,

у різних спільнотах та групах мені сказали що мені можуть відмовити в параграфі 24.

Будь ласка, інформуйте себе у надійних джерелах. Якщо люди, які це кажуть, не надають німецькі джерела або посилання на законодавство, де стоїть та чи інша інформація, то їх слухати - це марнування Вашого часу та енергії.

Якщо Ви знаходилися на момент початку війни 24.02.2022 в Україні, то Ви маєте право на отримання тимчасового захисту.

Згідно законодавчого акту наступні категорії людей мають право на отримання тимчасового захисту згідно §24: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DE/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.071.01.0001.01.DEU&toc=OJ%3AL%3A2022%3A071%3ATOC:

Die folgenden, in dem Beschluss aufgeführten, Personengruppen sind in den Mitgliedsstaaten zwingend
aufzunehmen:
• ukrainische Staatsangehörige, die ihren Aufenthalt vor dem 24. Februar 2022 in der Ukraine
hatten;
• Staatenlose und Staatsangehörige anderer Drittländer als der Ukraine, die vor dem 24. Februar
2022 in der Ukraine internationalen Schutz oder einen gleichwertigen nationalen Schutz genossen
haben;
• Familienangehörige dieser Personengruppen, auch wenn sie nicht die ukrainische
Staatsangehörigkeit haben;
• Staatenlose und Staatsangehörige anderer Drittländer als der Ukraine, die sich vor dem 24.
Februar 2022 auf der Grundlage eines unbefristeten Aufenthaltstitels rechtmäßig in der Ukraine
aufgehalten haben, und die nicht in der Lage sind, sicher und dauerhaft in ihr Herkunftsland oder
ihre Herkunftsregion zurückzukehren.

Наступним групам осіб, переліченим в рішенні, має бути обов'язково надано право в'їзд (для отримання тимчасового захисту згідно §24) до країн-членів ЄС :
- громадянкам та громадянам України, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року;
- особам без громадянства та громадянкам/громадянам третіх країн аніж Україна, які отримали міжнародний захист або еквівалентний національний захист в Україні до 24 лютого 2022 року;
- членам сімей цих категорій осіб, навіть якщо вони не мають українського громадянства;
- особам без громадянства та громадянкам/громадянам третіх країн аніж Україна, які проживали в Україні до 24 лютого 2022 року на підставі посвідки на постійне проживання та які не можуть безпечно та назавжди повернутися до своєї країни або до свого регіону походження.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Abbgzdar06 ,

Підкажіть будь ласка, що робити в моїй ситуації? Як правильно організувати переїзд?

Відповідь на це запитання залежить від того, з якою метою Ви хочете проживати у Німеччині.

Чи має сенс піти до посольства Німеччини в Ізраїлі та запитати в них напряму?

Авжеж, запитувати на місці безпосередньо - завжди дуже добра ідея. Вони можуть зразу відповісти на питання, які шанси Ви маєте на переїзд до Німеччини.

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)