mavi kart
merhaba benim size 3 sorum var :)
1) 02.01.2024 te almanyada mavi kart ile işe başladım 4 ay çalıştıktan sonra 31.05.2024 te işten ayrıldım ve 1.5 aylık bir iş arama sürem oldu (bu arada sigortamı ödemeye devam ettim) sonrasında 15.07.2024 te şuaan çalışmakta olduğum iş yerim ile anlaştım.ve bu tarihte hem mavi kart oturumumu aldım hemde çalışmaya başladım.hali hazırda 8 aydır da çalışıyrum.benim sorum bir yılı doldurduktan sonra artık yabancılar dairesinden izin almamız gerekmiyor diye bir bilgi okudum şuan işimi değiştirsem bu iş yerindeki başlangıç tarihinimi baz almalıyım yoksa ilk işe başladığım şubat ayınımı baz almalıyım. yani bir yılım doldu mu yoksa 15.02.2025 te mi dolmuş olacak.
2) tüm bu bilgiler ışığında 21 aylık süreç mavi kart ile işe başladığım 02.01.2024 ten mi başladı(sadece vizem vardı otutumum yoktu) yoksa ilk oturumumu aldığım 15.07.2024 ten itibaren mi 21 aylık süreci tamamlamalıyım.
3)ocak 2025 itibri ile mavi kart ücretleri artmış ben iki aydır yeni maaşın 100 euro altında kalıyorum benim almanyaya geliş zamanımdaki koşullar mı bağlar beni yoksa yeni kural herkes için mi geçerli(bu durumda iki aydır mavi kartlı olmuyor muyum)
teşekkür ederim cevaplar için şimdiden :)
Merhabalar!
Öncelikle kullanıcı adınızı gerçek isminizle örtüşmeyen bir takma ad ile değiştirmenizi rica edeceğim.
İlk sorunuz için, bahsi geçen yükümlülük bir izin alma yükümlülüğü değil, bildirim yükümlülüğüdür. 1 yıllık süre ise pek çok eyalette Mavi Kartınız üzerinde belirtilen tarihte başlar. Ancak farklı eyaletlerin farklı yorumları olabildiği için size tavsiyem bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesine danışmanızdır.
İkinci sorunun yanıtı biraz daha farklı ve net. Süresiz oturum başvurusu hesabında Mavi Kart kapsamında çalıştığınız süreler hesaba katılır.
Son sorunuzda bahsettiğiniz maaş artışı ise kural olarak sizi bağlamaz. Arada statü değiştirir ve Mavi Kart kapsamına yeniden geçmek isterseniz ya da herhangi bir zaman sözleşmenizin bir incelemeden geçmesi gerekirse o anki koşulları karşılamanız gerekir. Ancak dilerseniz tam bir iç rahatlığı içi işvereniniz ile bu konuyu görüğüp 100 Euro'luk bir artış talep edebilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!