Переїзд з Польщі до Німеччини
Добрий день, шановні працівники. Підкажіть, я зараз проживаю в Польщі та маю тут тимчасовий захист, чи можу я переїхати до Німеччини та отримати тимчасовий захист там?
Адже багато країн прийняли закон, що не надають тимчасовий захист повторно, якщо у людини він уже був в іншій країні.
Доброго дня вам, @anna12
Основний принцип у наданні статусу тимчасового захисту перебування у країнах ЄС – запобігання подвійному тимчасовому захисту (Richtlinie 2001/55/EG - Директива про тимчасовий захист).
📍Ви вже отримали тимчасовий захист в одній країні ЄС (у вашому випадку в Польщі), тому Німеччина, як правило, на основі закону, не надасть вам тимчасовий захист повторно.Адже ви вже знаходитесь у безпечній країні, що фактично заперечує ваше право на отримання параграфа 24 у Німеччині. Метою Директиви про тимчасовий захист є забезпечення швидкого та ефективного захисту осіб, які рятуються від збройного конфлікту.
Єдиним винятком може стати припинення тимчасового захисту в Польщі. Якщо ви відмовитесь від тимчасового захисту у Польщі, офіційно припинивши його. Це може змінити вашу ситуацію. Проте, сам факт вашого переїзду до Німеччини без офіційного припинення статусу в Польщі та без реальної причини (сім'я ( хоч теж сумнівно) /робота з повним самозабезпеченням) ймовірно, не буде достатньою підставою для отримання захисту в Німеччині.
📍Подання заяви на притулок (Asylantrag): Тимчасовий захист (Aufenthaltserlaubnis nach § 24 AufenthG) відрізняється від класичного статусу притулку (Asyl). Якщо ви не можете отримати тимчасовий захист, ви все ще маєте право подати заяву на притулок у Німеччині. Проте, процедура розгляду заяви на притулок є складнішою та тривалішою, і її результат залежить від індивідуальних обставин та відповідності критеріям надання притулку за Женевською конвенцією. Наявність тимчасового захисту в Польщі може бути врахована при розгляді вашої заяви на притулок, але не є автоматичною перешкодою для її подання.
Рекомендую вам звернутися до міграційної служби у Німеччині у бажаній вами землі (з урахуванням, що не всі землі Німеччини приймають зараз). Далі надати детальний опис вашої справи та план дій – на основі отриманої інформації від Ausländerbehörde можна втілювати реальні зміни.
Вони зможуть проаналізувати вашу конкретну ситуацію, з'ясувати всі нюанси вашого статусу в Польщі та надати точну інформацію щодо ваших можливостей у Німеччині.
📍 Будьте готові надати повну інформацію та документи щодо вашого тимчасового захисту в Польщі (дата отримання, термін дії, підстави для надання тощо).
📍 Важливо зазначити, що я надаю вам інформацію в рамках загальних правових положень і це не є юридичною консультацією.
Для отримання індивідуальної правової консультації щодо вашої конкретної ситуації рекомендується звернутися до юриста, який спеціалізується на міграційному праві в Німеччині.
Якщо маєте більш детальну інформацію щодо вашого випадку, надайте її, можливо вдасться допомогти більш детально.