Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
anna12

Переїзд з Польщі до Німеччини

Добрий день, шановні працівники. Підкажіть, я зараз проживаю в Польщі та маю тут тимчасовий захист, чи можу я переїхати до Німеччини та отримати тимчасовий захист там? 
Адже багато країн прийняли закон, що не надають тимчасовий захист повторно, якщо у людини він уже був в іншій країні.

2 коментарі

Відповіді (2)

Profile Picture
Iva_volunteer

Доброго дня вам, @anna12  

Основний принцип у наданні статусу тимчасового захисту перебування у країнах ЄС – запобігання подвійному тимчасовому захисту (Richtlinie 2001/55/EG - Директива про тимчасовий захист).

📍Ви вже отримали тимчасовий захист в одній країні ЄС (у вашому випадку в Польщі), тому Німеччина, як правило, на основі закону, не надасть вам тимчасовий захист повторно.Адже ви вже знаходитесь у безпечній країні, що фактично заперечує ваше право на отримання параграфа 24 у Німеччині. Метою Директиви про тимчасовий захист є забезпечення швидкого та ефективного захисту осіб, які рятуються від збройного конфлікту.

Єдиним винятком може стати припинення тимчасового захисту в Польщі. Якщо ви відмовитесь від тимчасового захисту у Польщі, офіційно припинивши його.  Це може змінити вашу ситуацію. Проте, сам факт вашого переїзду до Німеччини без офіційного припинення статусу в Польщі та без реальної причини (сім'я ( хоч теж сумнівно) /робота з повним самозабезпеченням) ймовірно, не буде достатньою підставою для отримання захисту в Німеччині.

📍Подання заяви на притулок (Asylantrag): Тимчасовий захист (Aufenthaltserlaubnis nach § 24 AufenthG) відрізняється від класичного статусу притулку (Asyl). Якщо ви не можете отримати тимчасовий захист, ви все ще маєте право подати заяву на притулок у Німеччині. Проте, процедура розгляду заяви на притулок є складнішою та тривалішою, і її результат залежить від індивідуальних обставин та відповідності критеріям надання притулку за Женевською конвенцією. Наявність тимчасового захисту в Польщі може бути врахована при розгляді вашої заяви на притулок, але не є автоматичною перешкодою для її подання.

Рекомендую вам звернутися до міграційної служби у Німеччині у бажаній вами землі (з урахуванням, що не всі землі Німеччини приймають зараз). Далі надати детальний опис вашої справи та план дій – на основі отриманої інформації від Ausländerbehörde можна втілювати реальні зміни.

Вони зможуть проаналізувати вашу конкретну ситуацію, з'ясувати всі нюанси вашого статусу в Польщі та надати точну інформацію щодо ваших можливостей у Німеччині.

📍 Будьте готові надати повну інформацію та документи щодо вашого тимчасового захисту в Польщі (дата отримання, термін дії, підстави для надання тощо).

📍 Важливо зазначити, що я надаю вам інформацію в рамках загальних правових положень і це не є юридичною консультацією.

Для отримання індивідуальної правової консультації щодо вашої конкретної ситуації рекомендується звернутися до юриста, який спеціалізується на міграційному праві в Німеччині.

Якщо маєте більш детальну інформацію щодо вашого випадку, надайте її, можливо вдасться допомогти більш детально.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Добрий день, шановна @anna12 !

Маю доповнення до відповіді нашої волонтерки Олени.

Гарантії, на жаль, немає, бо за більше аніж 3 роки війни умови перебування людей та надання тимчасового захисту по всьому світі кардинально змінилися.

Між країнами ЄС раніше працював процес, який я Вам опишу нижче, проте наразі вже люди та організації інформують нас, що гарантії надання тимчасового захисту більше немає. Люди, які вже мали тимчасовий захист в одній або декількох країнах, можуть його більше не отримати у Німеччині.

Якщо Ви вже отримували тимчасовий захист в одній з країн (ЄС), то шанси отримати його в іншій країні (ЄС) є значно нижчими порівняно з тими людьми, які подаються на цей вид захисту вперше та не мають жодної посвідки на перебування у жодній з країн світу. У разі відхилення Вашого запиту є можливість звернутися до адвокатів або адвокаток, які будуть відстоювати Ваші права у вирішенні питання з Відділом у справах іноземців. Нещодавно на цьому моменті ще раз наголосив адвокат у рамках проведеного семінару, який займається у своїй практиці подібними випадками та порекомендував не приймати прихисток або відстрочку від депортації, які наразі вже частіше практикують німецькі відомства, а подавати апеляцію щодо подібних рішень.

Процес відмови від тимчасового захисту в країнах ЄС виглядає наступним чином: 

Якщо Ви хочете переїхати в Німеччину, Вам потрібно подати заяву до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Польщі про переведення Вашого місця проживання в державу ЄС - у Німеччину, відповідно до 42-го параграфу. Це - європейський закон, який застосовується безпосередньо у відповідних державах-членах ЄС. Потім ця заява надсилається до Відомства з міграції та біженців у Німеччині ("BAMF"), після чого Німеччина оцінює свої можливості щодо прийняття біженок і біженців і дає свою позитивну або негативну відповідь.

У разі отримання згоди з боку Німеччини орган реєстрації іноземних громадян в Польщі повідомить Вам детальну інформацію щодо подальших кроків (https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthv/__43.html). Від тимчасового захисту в Польщі, а також від усіх соціальних виплат, якщо такі є, доведеться відмовитися.

Отже, для початку процедури запиту тимчасового захисту в Німеччині я б порадила Вам звернутися до місцевого компетентного органу у справах іноземців в Польщі. Вони можуть допомогти Вам у цьому. Ми надаємо тільки загальну консультацію та вважаємо за потрібне заздалегідь висвітлити всі шанси та ризики щодо отримання тимчасового захисту на данний момент у Німеччині, бо ситуація кардинально змінилася з лютого 2022 року. Для більш детальної місцевої інформації Вам необхідна консультація на місці безпосередньо у Польщі.

Наразі людям, які вже мали десь тимчасовий захист, пропонують притулок або відтермінування депортації - 2 види перебування, які нічого не мають спільного з §24, проте надають щонайменше проживання в безпечному місці.

Я не рекомендую відмовлятися від тимчасового захисту Польщі, оскільки більше немає гарантії, що Ви отримаєте його в Німеччині. Єдиною МОЖЛИВОЮ гарантією може бути підтвердження від Німеччини (під час процесу відмови від тимчасового захисту), у письмовому вигляді, що Німеччина справді прийме Вас саме за параграфом 24, а не дасть притулок або відтермінування від депортації, при цьому загнавши Вас у куток, з якого буде вже дуже важко виплутатися.

Інформацію про відстрочку від депортації Ви можете прочитати тут.

Адже багато країн прийняли закон, що не надають тимчасовий захист повторно, якщо у людини він уже був в іншій країні.

В Німеччині такого закону немає: тобто, я не можу надати посилання на офіційне німецьке джерело, яке б підтверджувало це твердження.

Але як зазначає також Олена, на практиці надання повторного тимчасового захисту пов'язано з великими ризиками та іншими сценаріями (як то пропозиції про надання притулку , про надання відстрочки від депортації і т.і.).

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)