İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
Nbdywho

Adres Kaydı

Yaklaşık 1 ay önce Almanya'ya yüksek lisans için geldim. Fakat halen adres kaydı yapabileceğim bir kira sözleşmesi imzalayamadım.

Berlin'de yaşayan bir dayım var ve onun yanına adres kaydı yapmayı düşünüyorum. Çünkü banka hesabı açmak gibi işlemler için adres kaydı soruluyor. Bu sebepten ötürü böyle bir çözüm düşündüm.

Benimle beraber gelecek olan eşimin vizesinden halen bir haber gelmedi. Bu sebeple şu anda benimle birlikte değil. Kendisinin vizesi hakkında bilgi alabilmek adına okulumun bulunduğu bölgedeki yabancılar dairesini aradım ve eşimin vizesi ile ilgilenen kişiyi buldum. Fakat kendisi şu an izinde olduğu için ekstra bir bilgi alamıyoruz.

Şimdi bu durumda 4 adet sorum olacak:

1. Ben adres kaydını başka bir bölgeye yaptığım takdirde eşimin yabancılar dairesi de değişecek mi? (Şu anda yabancılar dairemiz Villingen-Schwenningen bölgesinde ve doğru biliyorsam adres kaydı başka bölgeye yapılırsa yabancılar dairesi de değişiyor.)
  2. Dayım burada aslında bir kiracı. Adres kaydı yapmaya gittiğimizde sadece dayımın kendisinin gelmesi yeterli mi? Yoksa dayımın ev sahibininden bir belge mi almalıyız? Artık bu evde 2 kişiyiz gibi.
  3. Eğer ev sahibinden de bir belge alınıp adres kaydı yaparsam, eşimin durumu ne oluyor? Resmiyette o da benim yanımda mı sayılıyor? Aldığım bu belge onu da kapsıyor mu?
  4. Eğer eşimin vizesi için bir kira sözleşmesi ek evrak olarak istenirse (böyle vakalar duydum) ve ben halen bir yer bulamamışsam fakat dayımın yanına kayıt yaptırdıysam, eşim bu adres kaydı belgesini ek evrak olarak sunabilir mi?
1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Profile Picture
Eren__(support)

Merhaba @Nbdywho  

Merhabalar,
Sorularınızı sırasıyla şöyle yanıtlamaya çalışayım:

1- Evet, adresinizi başka bir bölgeye alırsanız, bağlı olduğunuz yabancılar dairesi de değişir. Bu durumda eşinizin vizesiyle ilgili işlemler de yeni bölgedeki yabancılar dairesine geçebilir. Ancak bu, pratikte büyük bir aksama yaratmaz.

2- Adres kaydı için ev sahibi veya konut idaresinden alınmış bir “Wohnungsgeberbestätigung”  sunmanız gerekir. Bu belge, ev sahibinin kiracıya başkalarını eve alma izni verdiğini gösterir. Ayrıca, ilgili makam siz ve dayınız arasında ypılmış  bir alt kira sözleşmesi (Untermietvertrag) de talep edebilir.

3- Eşiniz gelip sizinle aynı yere kayıt yaptırmadıkça otomatik olarak sizin yanınızda kayıtlı görünmez. Dilerse başka bir yere kayıt da yaptırabilir. Ayrıcahenüz Almanya’da bulunmuyorken ve hatta vizesi de henüz çıkmamışken, resmi olarak sizinle birlikte kayıtlı sayılması için herhangi bir sebep bulunmamaktadır.

4- Sizin adres kayıt belgeniz, eşinizin vize başvurusu sürecinde çoğu zaman yeterli olabilir. Ancak bazı durumlarda konsolosluk veya yabancılar dairesi, kalınacak yerin aile için uygun olup olmadığını değerlendirmek isteyebilir. Bu değerlendirmede temel ölçüt, evde kişi başına en az 12 metrekare yaşam alanı bulunmasıdır.
Ayrıca yukarıda blirttiğim gibi, adres kaydı için zaten bir alt kira sözleşmesi yapmanız gerekebilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu