Aile Birlesimi
Merhaba,
Türküm ve Almanya'da mülteci olarak BAMF'tan üç yıllık oturma izni aldım. Eşim Bulgaristan'da doğdu. Bulgar kimlik kartı ve pasaportu bulunmaktadır. Eşim çocuklarıma da Bulgar kimlik kartı ve pasaport aldi. Dolayisiyla esim ve cocuklarim Avrupa Birligi vatandasligi statüsüne sahip. Aile birleşimi için gerekli başvuruyu online olarak yaptım.BEN, BENIM ÜZERIMDEN AILE BIRLESIMI YAPILAMSINI VE JOBCENTER'DAN SOSYAL HAKLARIN BENIM ÜZERIMDEN ALINMASINI ISTIYORUM. Yani bizim durumumuz; MÜLTECI BIR KISI(YANI BEN) ÜZERINDEN AB VATANDASI OLAN AILE ÜYELERIYLE AILE BIRLESIMI yapmak. Sorularim;
1.AILE BIRLESIMI ICIN AILEM VIZE ALMADAN AB PASAPORTU ILE DIREKT GELEBILIR MI?
2. Eger vizesiz gelebiliyorlarsa ve GELDIKTEN SONRA ailemin AILE BIRLESIMI icin NASIL BIR YOL izlemesi gerekir?
Saygilarimla,
Yanıtla (5)
Tekrar merhabalar,
Şu kısmı netleştirerek başlayalım: Eşiniz AB vatandaşıysa, Almanya'da çok kolay bir şekilde yanınıza gelebilir ve burada herhangi bir kısıtlama olmaksızın yaşayabilir ve çalışabilir. Normal şartlarda aile birleşimine başvurmanıza gerek yoktur. AB vatandaşı kişiler Avrupa ülkelerine doğrudan seyahat edebilirler. Her AB vatandaşı, AB üyesi ülkelere, AEA'ya (AB artı İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç) ve İsviçre'ye vizesiz giriş yapma hakkına sahiptir. AB vatandaşları ayrıca neredeyse hiçbir kısıtlama olmaksızın ve özel izin almaksızın diğer ülkelerde ikamet etme ve çalışma hakkına sahiptir. Neredeyse her açıdan, diğer ülke vatandaşlarıyla aynı yasal statüye sahiptirler. Bu hak dolaşım özgürlüğü olarak bilinir. AB vatandaşları serbest dolaşım haklarını kanıtlamak için geçerli bir kimlik kartı veya pasaporta sahip olmalıdır.
Kaynak: https://www.bmi.bund.de/DE/themen/migration/aufenthaltsrecht/freizuegig…
Dolayısıyla ailenizin doğrudan gelebileceği durumda, aile birleşimi sürecinden yararlanmanız yasal olarak mümkün olmayabilir. Aile birleşimi, AB üyesi olmayan aile üyelerinin ülkeye girişini sağlamak amacıyla düzenlenen bir oturum izni türü. Sizin durumunuzda böyle bir şeye zaten gerek yok. Dolayısıyla aile üyelerinin Almanya'ya zaten vatandaşlıkları üzerinden gelebilecekleri bir durumda aile birleşimi sürecinin işlemesi ve buna onay verilmesi normal şartlarda olası olmayabilir. Bu konudaki özel durumla ilgili bir avukata danışmanızı öneririm. Bu yasal danışmanlık alanına giriyor ve platformumuzun kapsamı dışında.
Paylaşacağım göçmen danışmanlık merkezlerinin olduğu haritadan yaşadığınız bölgeye en yakın danışmanlık merkezini seçebilir ve sizlere bu alanda bir avukat bulmaları için yardımcı olmalarını rica edebilirsiniz:
https://bamf-navi.bamf.de/de/
Buna ek olarak bu konuda hukuki danışmanlık almak için avukat bulmak isterseniz bu siteyi öneririm:
https://www.anwalt.de/
Umarım bu yönlendirme yardımcı olur.
İyi günler dilerim,
Su
Merhaba Şu hanım. Cevabınız için teşekkür ediyorum. Peki, ben şu an JobCenter'a geçtim ve ailemin de en azından iş bulup calisincaya ve kendi ayaklarımız üzerinde durunca kadar JobCenter'in sosyal imkanlarından faydalanmasi için ne yapmalıyız? Teşekkür ederim.
Tekrar merhabalar,
Normal şartlarda, başka bir AB ülkesinden gelen kişiler ancak Almanya'da 5 yıl yaşadıktan sonra sosyal yardım alabilirler.
Kaynak: https://www.asyl.net/themen/sozialrecht/sozialleistungen/eu-staatsangeh…
Aile üyeleri Almanya'da beş yıldan az bir süredir, ancak en az üç aydır Almanya'da bulunuyorsa istisnai durumlarda sosyal yardım alma hakkına sahip olabilirler. Bu durum özellikle, örneğin bir aile üyesinin iş nedeniyle Almanya'ya taşınması, ancak gelirin beraberindeki aile üyelerinin geçimini sağlamak için yeterli olmaması halinde geçerlidir. Böyle bir durumda Jobcenter'a danışabilirsiniz.
Dediğim gibi sizin ve ailenizin durumu hem sizin mülteci statünüz hem de ailenizin AB vatandaşlığının kesişimi olduğu için bu özel durumla ilgili bir avukata danışmakta fayda var. Ben genel çerçeve hakkında bilgilendirdim.
Merhabalar. Yazdığınız gibi durumumuz özel olduğu için ve kaynaklarda bizim durumun tersi yazdığı için durum karışık. Avukatsiz olmayacak sanırım. Teşekkür ederim.
Merhabalar. Peki aile üyelerim Almanya'da resmi dairelerde Türk ismini mi yoksa Bulgaristan kimliğinde yazan isimleri mi kullanmalı?