Aufenthalt Gesetz 30 Absatz 1 Satz 3 Buchstabe D
Merhabalar ,
Ben 01.11.2023 tarihinde Almanya ya „Maßnahmen zur Anerkennung Ausländische Berufsqualifikation“ vizesi ile geldim. O zamanlar eşimle nişanlıydık ve Almanya’daki düşük maaşla aile birleşimi yapılamama gibi bir kaygımız olduğu için henüz evli değildik. Daha sonra ben gerekli düzeni kurunca 10.02.2024 tarihinde evlendik. Eşimin pasaportu da değişti ve ardından aile birleşimi için 1 Mart 2024 tarihinde idata üzerinden başvurumuzu yaptık. Şu an maaş sıkıntımız yok mesleki denkligimi tamamladım bunun dışında metrekare problemi olmayacak bir ev tuttum. (Detay : mavi kartım yok ve Türk vatandaşıyım)
AufenthG 30 yasasının 1.paragraf 3.maddesinin D bendine göre ; son iki seneden beridir Almanya da ikamet sahibi olmam gerektiğini belirtiyor. Hatta maddenin devamında „ve 8. yasaya göre bir durumun olmaması gerekiyor (benim bu yasayla problemim yok)“ aynı cümleye bağlaç koyarak devamında „ veya ilerde uzun süreli oturum izni almasına bir engel bulunmaması gerekiyor (mülteciler hariç tutulur)“ diye ekleniyor.
Ben bu durumda istisnalar arıyorum. Mesela benim Aufenthalt Gesetz 18a maddesine bağlı ikamet edebiliyorum. Bu konuda bizim aile birleşiminde problem yaşamamak için ne gibi bir önlem almamız gerekiyor.
Son ekstra Info
Eşimin Almanca a2 dil sertifikası mevcuttur ve kendisi Almanya’da öğretmenlik mesleğini kısmi anlamda gerçekleştirebilir (als Lehrerassistentin)
İyi günler dilerim..
Yanıtla (2)
Merhaba @noname80
Mevcut statünüzün §18a üzerinden olup olmadığı kesin olarak anlaşılmasa da durumunuza verilecek yanıt pek değişmiyor. 2 yıllık bekleme süresi göstermelik evliliklerin önüne geçmek için konulmuş bir kuraldı ve kişi Almanya'ya geldikten sonra gerçekleşen evliliklerde genellikle buna riayet edilir.
Buna ilişkin olası çözüm yollarından biri bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesine durumu açıklayıp, eşinizin sertifikaları, denklik belgeleri ve ilişkinizin göstermelik olmadığını açıklayan belgelerle başvurmak ve size bir istisna tanınıp tanınmayacağını öğrenmektir. Bu konuda farklı dairelerin farklı takdir yetkileri olabilmektedir.
Bu esnada §18a statünüze (ve dolayısıyla belirli bir sürenin sonunda size sınırsız oturum izni vaat eden ve çalışma olanağı sağlayan) bir statüye geçmeniz olumlu olacaktır. Öte yandan aile birleşimi vizesi başvurularının bir yılı bulabildiğini göz önüne almanızı öneririm.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!
Merhabalar @Eren (support)
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim evliliğimiz şu an 9. ayında . Bizde 8 ay önce başvurduk . Muhtemelen görüşme zamanı geldiğinde 1 yılı doldurmuş olacağız .
Ama sizin dediğiniz gibi onlara kanıt sunmaya çalışacağım mesela ( ev kontratımda uluslar arası geçerli evlilik belgem ekli ve sözleşmede eşimin de adı geçiyor) buna benzer eşimle burada yaşamak üzerine plan yaptığımızı göstermek işimize yarar mı ondan emin değilim.
İlginiz için çok teşekkürler…