Oturum
Merhaba. 2022 yılının Ocak ayında aile birleşimiyle Almanya’ya geldim. Eşim Alman. Geçen yıl banka kredisiyle bir daire satın aldım ve oraya taşındım. Bazı yaşadığımız sıkıntılardan dolayı eşim gelmedi. Ben 2025 Şubat ayında adres değişikliğini kayıt ettirdim ve yabancılar şubesine bildirmek istedim. Bana öncelikle eşimle beraber gelmemi söylediler. Eşimde bir form doldurmuş 2024 Haziran ayından beri ayrı adrese taşındığımı ve artık beraber yaşamadığmızı belirtmiş. Hiçbir yere bildirim yapmadan (7 ay) satınaldığım dairede eşimden ayrı yaşamam beni sıkıntıya sokarmı. Acaba sınırdışı edilirmiyim. 2,5 yıl bir huzurevinde çalıştım ve 7 aydır başka bir huzurevinde ( Ağustosa kadar deneme süresi var) çalışmaktayım. B1 Almanca sertifikası ve Almanya uyum belgesi sahibiyim. Yeniden oturum alabilirmiyim (Ankara antlaşmasına göre),bu konuda bilginize ihtiyacım var. İlginize şimdiden teşekkür ederim
Merhaba @halikarnos
Eğer aile birleşimi vizesi ile Almanya'ya geldiyseniz, oturum izninizin geçerlilik koşulu eşinizin de sizinle beraber Almanya'da bulunması (ve işle ilgili birtakım istisnalar dışında) sizinle aynı yerde yaşamasıdır. Aksi halde oturum izninizin geçerlilik koşulu ortadan kalkmış olur.
Geçmişe yönelik bir sorun yaşamasanız da oturumunuz geçersiz sayılacağı için ülkede kalma konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Diğer oturum türlerine geçip geçememe konusunda yabancılar dairesi ile temasa geçmenizi öneririm. Burada önemli olani bir çalışma ilişkisi üzerinden kalacaksanız bazı kısıtlamalarla karşılaşırsınız.
Aile birleşimi vizesinde dilediğiniz işte çalışabilecek olsanız da diğer çalışma izinlerinde hem sizin mesleki eğitim belgelerinizin denkliğini almanız hem de bulduğunuz işin vasıflı/nitelikli (yani bir mesleki eğitim ya da uzmanlık gerektiren) bir iş olması gerekir. Konunun ayrıntılarını şurdan inceleyebilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/visa-skilled-workers
Mevcut işinizin ayrıntılarını bilmiyorum ama bunun koşulları karşılayıp karşılamadığı konusunda size yabancılar dairesi bilgi verecektir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!