Duldung

Almanya’da kalma ihtimalim var mı?

Bu içerik {videoservice}'dan eklenmiştir. Daha fazla bilgi için {socialhintlink_begin}buraya{socialhintlink_end} tıklayın.

İlke olarak, ülkeden ayrılma zorunluluğu olan, ancak sınır dışı edilmenin önünde geçici engeller olan veya başka sebepler dolayısıyla Almanya’dan ayrılması mümkün olmadığına inanılan kişilere Müsamaha Belgesi (“Duldung”) verilir (§ 60a AufenthG). Sınır dışı edilmenin önündeki engeller, örneğin ağır bir hastalık veya belge eksikliği gibi sebepleri içerebilir. Kalmanızı gerektiren diğer meşru nedenler arasında, örneğin, mesleki eğitime başlamak veya bir tedavi sürecinde olmak da yer alabilir.

Müsamaha Belgesi  veya "Duldung" gerçek bir oturum izni değil, sınırlı bir süre için Almanya'da kalmanızı sağlayan geçici bir belgedir. Bu belgeye sahip olanlar, Almanya'da yasal olarak ikamet edebilirler, ancak ayrılma zorunlulukları da hâlâ geçerlidir. Bu belge sadece birkaç gün, hafta veya ay için verilir. Eğer sınır dışı edilme önündeki engeller veya ayrılmanıza mani olan diğer sebepler devam ederse, "Duldung" süreniz uzatılacaktır, aksi takdirde engeller devam etmediği sürece bu süre uzatılmaz. Herhangi bir sebepten dolayı oturum izni alamadığınız takdirde, Almanya'dan ayrılmak zorunda kalırsınız.

"Duldung" hakkında önemli soru ve cevaplar

Müsamaha Belgesi (“Duldung”) alabilir miyim?

Bu belgeyle kaldığım süre boyunca sorumluluklarım ve haklarım nelerdir?

'Duldung' sahibi olmama rağmen sınır dışı edilebilir miyim?

“Duldung” almak için nerede ve nasıl başvuru yapabilirim?

Çoğu durumda, müsamaha belgesinin süresi yıllar boyunca uzatılmaya devam edilebilir. Ve bu kişilerin sonradan oturum izni almaları da mümkün olabilir. Belirli şartları yerine getirdiğiniz takdirde bunu yapabilirsiniz. Eğer şartların hepsini karşılamıyorsanız, bir danışma merkezinden destek alın. Mesela yaşadığınız eyalette bulunan Mülteci Konseyinden yardım alabilirsiniz.

Duldung sahibi olmama rağmen oturum izni alabilir miyim?

İnsani nedenlerden ötürü oturum izni

İyi entegrasyon sağlamış yetişkinler için oturum izni

Entegrasyon sağlamış gençler ve genç yetişkinler için oturum izni

"Duldung" sahibi nitelikli bireyler için oturum izni

"Eğitim Sebebiyle Müsamaha Belgesi" (3+2 Kuralı)

Oturum izni için nerede ve nasıl başvuruda bulunabilirim?

Önemli

2018'de Duldung’a sahip ve iltica başvurusu reddedilmiş sığınmacılar için yeni yasalar çıkarıldı. Ancak bu yeni yasalar 1 Ocak 2020'de yürürlüğe girecek.