Göç

Almanya’da yasal olarak nasıl yaşayabilirim?

Almanya'ya gelen tüm yabancıların oturum iznine ihtiyacı vardır. Ancak kısa bir süre kalmayı planlıyorsanız, sadece vize almanız gerekir. Daha uzun kalmayı ya da Almanya’da yeni bir hayat kurmayı planlıyorsanız, oturum izni almak için başvuruda bulunmanız gerekir. Bununla birlikte, diğer AB ülkelerinin vatandaşları, bu kuraldan muaftırlar; yani vize veya oturum izni olmadan Almanya'da kalabilirler.

Burada, göçmenlerin Almanya'da daha uzun süreli oturum hakkı alabilecekleri bazı seçenekler bulabilirsiniz. Eğer Almanya’ya sığınmacı olarak geldiyseniz, “Mülteciler İçin Oturum İzni” adlı bölümde  bu konudaki temel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Oturum izni almanın olası yolları

Mesleki Eğitim ("Ausbildung")

Üniversite Eğitimi

İş Arama

Çalışma

AB Mavi Kart

Serbest Meslek

Araştırma

Aile Birleşimi

Almanya'ya gelmek için vizeye ihtiyacınız varsa, bunun için kendi ülkenizdeki Alman Büyükelçiliğine veya konsolosluğuna başvurmanız ve gerekli belgeleri ibraz etmeniz gerekir. Almanya'ya geldikten sonra, üç ay içinde ilgili Yabancılar Dairesine kayıt yaptırıp oturum izni başvurusunda bulunmalısınız. Bu başvuru için sunacağınız belgelerin yanı sıra, ilke olarak oturum kaydınızı ve kira sözleşmenizi de ibraz etmeniz gerekir. Yetkililer evraklarınızı kontrol edecek ve şahsınıza oturum izni verilip verilmeyeceğine karar vereceklerdir. Vize başvurunuzun incelenmesi birkaç ay sürebilir.

Almanya'ya gelmek için vize almanız gerekmiyorsa, geldiğiniz zaman yaşayacağınız yerdeki Yabancılar Dairesine kayıt yaptırmalı ve gerekli belgeleri buraya ibraz etmelisiniz.

Önemli

Bir AB ülkesi ya da İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre ya da Norveç vatandaşı iseniz, Almanya'da mesleki eğitim almak, üniversiteye gitmek, çalışmak veya ikamet etmek için oturum iznine ihtiyacınız yoktur.