Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
persefooni

Чи можливо повторно отримати 24 параграф після виїзду з Німеччини?

Вітаю!
Раніше я кілька разів їздила до Німеччини за студентськими дозволами для сезонної роботи, ще до війни. У 2023 році, з допомогою знайомої роботодавиці, мені вдалося отримати дозвіл на перебування за §24. Планувала залишатися й працювати, але через непередбачувані обставини в Україні (сімейні причини) була змушена повернутися додому вже через 3 місяці. Тоді ми з роботодавицею розірвали договір на роботу, також було скасовано й оренду житла, тобто вона була в курсі ситуації й поставилася з розумінням. Страховок я також не оформлювала.

У 2024 році знову поїхала працювати в Німеччину до неї, вже за студентським дозволом, оскільки мій §24 на той час був недійсним. Тепер, у зв’язку з загостренням ситуації в Сумській області, думаю над тим, чи є можливість повторно отримати §24 для постійного проживання в Німеччині, без виїздів і без претензій на соціальні виплати.

Також цікавить: чи покращить шанси, якщо мій чоловік отримає §24 (він раніше не мав захисту в жодній країні, і я маю на увазі процедуру возз'єднання родини)?

Буду дуже вдячна за відповіді й поради.

7 коментарі

Відповіді (7)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Вітаю, @persefooni !

Чи можливо повторно отримати 24 параграф після виїзду з Німеччини?

У Вашій ситуації - невідомо, бо Ви вже скористалися правом отримання тимчасового захисту від війни, а потім відмовилися від нього і добровільно повернулися до України, де війна.

Авжеж, Ви можете знову їхати до Німеччини та подавати документи на отримання тимчасового захисту, проте шанси отримати його у Вашому кейсі - мінімальні. Це буде вирішувати відповідальне за Вас Відомство у справах іноземців на основі Вашої попередньої міграційної історії, а також попередніх перебувань у Німеччині.

Відповісти
persefooni

Щиро дякую!

Хотіла б ще дещо уточнити, будь ласка: якщо мій чоловік отримає §24 у Німеччині, чи маю я право подати документи на возз'єднання родини з ним? І чи можу таким чином отримати бодай якийсь дозвіл на перебування, якщо самостійно мені можуть відмовити?

Буду дуже вдячна за роз’яснення, бо не зовсім розумію, як саме це працює в таких випадках.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@persefooni , відповіла Вам у повідомленні у самому низу.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@persefooni , також Ваша родина може подати документи на класичне возз'єднання родини, але там - вже інші вимоги. При цьому виді возз'єднання родини чоловік також має повністю Вас забезпечувати, щоб мати змогу запросити до себе.

Повідомте мені, будь ласка, чи цікавить Вас "класичне" возз'єднання родини.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@persefooni , маю звернути Вашу увагу на те, що за студентськими дозволами на перебування Ви не маєте права працювати. 

Ви можете бути студеткою у ВНЗ зі студентським дозволом на перебування та працювати 20 годин на тиждень. 

Наскільки я зрозуміла, Ви не були студенткою, якщо Ви пишете по сезонні роботи.

Майте на увазі цей факт та можете розповісти про це своїй працедавиці.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@persefooni ,

Страховок я також не оформлювала.

Медичне страхування у Німеччині є обов'язковим як для Вас, як людини, місцем прожвання якої є Німеччина, так і для працедавців, які беруть Вас на роботу: § 5 SGB 5 - Einzelnorm.

Якщо Вас працевлаштовують без медичного страхування, то це є порушенням трудового законодавства.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@persefooni ,

Також цікавить: чи покращить шанси, якщо мій чоловік отримає §24 (він раніше не мав захисту в жодній країні, і я маю на увазі процедуру возз'єднання родини)?

Також невідомо саме через Вашу попередню історію переміщень та отримання тимчасового захисту.

Якщо Ви вже були у шлюбі з Вашим чоловіком на момент початку війни 24.02.2022, знаходилися в цей момент також в Україні, і через війну Вашу сім'ю було "розколото", Ви можете податися на возз'єднання родини на основі §24 Вашого чоловіка, проте прийміть до уваги Ваші шанси та ризики з моїх попередніх повідомлень.

Бажаю Вам спокійних вихідних!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)