Перейти до вмісту
nesuperi
Інше

Чи можу я проживати в хостелі, якщо мені 17 років?

Добрий вечір, я хотів би дізнатися, я збираюся у місто Берлін, та планую знімати хостел для мене та свого друга, якому теж немає 18 років. Підкажіть, чи можу я взагалі це зробити, або які документи та форми для цього потрібні. Дякую!

1 коментарі

Відповіді (1)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго вечора, nesuperi!

Ні, Ви не может цього зробити, бо неповнолтні підлітки не можуть знаходитися на території Німеччини без супровіду або опікунки/опікуна. Вас ані зареєструють для отримання тимчасового захисту, ані заселять у хостел.

Неповнолітні біженки/неповнолітні біженці без супроводу дорослих (UmF або umF) мають право на захист і пільги (житло, опіку, охорону здоров’я, шкільні місця, мовні курси тощо) відповідно до Закону про охорону дитинства та молоді. Вони повинні бути зареєстровані в місцевих органах реєстрації.

Якщо у Вас немає дорослих поряд, опікунок/опікунів у Берліні, Ви повинні будете негайно зареєструватися в "Erstaufnahme- und Clearingstelle (EAC)" за адресою Prinzregentenstr. 24, 10715 Berlin. Після цього за Вас відповідатиме районне Відомство у справах молоді (Jugendamt). У цьому випадку над Вами буде встановлено опіку, оскільки в іншому випадку Ви не будете юридично дієздатними як неповнолітні особи без супроводу дорослих. Крім того, Ви не можете вибрати свій статус проживання. Після отримання статусу захисту Ви зможете змінити його на інший дозвіл на проживання (наприклад, для навчання тощо). 

Я додаю інформаційні листи з Берліна для супроводжуваних і несупроводжуваних неповнолітніх біженок/неповнолітніх біженців. Я також додаю інформаційну листівку від "BumF".

ІНШИЙ ВАРІАНТ:

Вам потрібно їхати до Первинного центру прийому біженок та біженців з України (одним з центральних є Первинний центр прийому біженок та біженців з України в колишньому аеропорті Тегель у місті Берлін) або до будь-якого іншого, який ще відчинено на прийом людей, що й досі прибувають. Через деякий час Вас перерозподілять у ту федеральну землю, де ще наразі є місця, а потім передадуть у руки Відомства у справах молоді (Jugendamt), де Вам мають назначити опікуна або опікунку, яка/який буде юридично відповідати за Вас при оформленні та підписанні будь-яких документів. Можливо, опікунку або опікуна Вам назначать по приїзду до Первинного центру прийому біженок та біженців з України. Цю процедуру знають тільки вони.

Які документи потрібні? Український дійсний біометричний паспорт, а також усі документи, які Ви вважаєте за потрібне та які вас супроводжували протягом усього Вашого життя в Україні. Також потрібен документ від батьків, які пояснюють, на яких підставах Ви як неповнолітні люди виїхали з України та чому потребуєте опіки Відомства у справах молоді (Jugendamt) при живих батьках. Батьки повинні написати, що вони Вас відпускають, що це - добровільно, якщо можливо, то також написати, чому. Можливо, Вам доведеться показувати цей документ, можливо, і ні. Якщо є така можливість перекласти німецькою мовою та завірити - було б ще краще. Якщо ні, то Відомство у справах молоді, можливо, має власні ресурси, як перекласти такий документ, якщо він взагалі їм буде потрібен.

Міла

Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)