Перейти до вмісту
Poison36
Інше

Громадянство

Я подалась на громадянство Німеччини, але від мене чекають посвідку про сплату пенсійних страхових внесків за 5 років, хоча я офіційно працюю в Німеччині лише 4 роки. В той же час я маю лише тимчасову посвідку на проживання. Запитань є кілька: чи можу я сплатити пенсійні внески самостійно наперед, як, наприклад, в Україні і чи варто мені зараз оформити постійну посвідку на проживання, коли я очікую громадянство?Чи відіграє посвідка на проживання - тимчасова вона чи постійна -при отриманні громадянства? Чи є постійна посвідка на проживання обов"язковою умовою отримання громадянства?

2 коментарі

Відповіді (2)

Profile Picture
Міла_Модераторка

Вітаю, @Poison36 !

Про яку саме тимчасову посвідку на перебування йде мова?

З наступними параграфами отримати громадянство - неможливо: §§ 16a, 16b, 16d, 16e, 16f, § 17, § 18f, § 19, 19b, 19e, § 20, § 22, § 23a, § 24, § 25 Abs. 3 - 5, § 104 c 

Чи відіграє посвідка на проживання - тимчасова вона чи постійна -при отриманні громадянства? 

Так: На момент подачі на громадянство у Вас має бути посвідка на перебування, яка розуміє під собою довгострокову перспективу проживання у Німеччині:

• unbefristetes oder auf Dauer angelegtes Aufenthaltsrecht zum Zeitpunkt der Einbürgerung

Окрім того, у переліку документів або вимог для отримання громадянства не бачу жодного речення щодо строку сплати обов'язкових внесків у Фонд пенсійного страхування: BMI - Einbürgerung:

Wer seit fünf Jahren dauerhaft und rechtmäßig in Deutschland lebt, hat unter folgenden Voraussetzungen einen Anspruch auf Einbürgerung:

5 років сплати пенсійних внесків вимагають для отримання постійної посвідки на перебування (Niederlassungserlaubnis): Niederlassungserlaubnis (allgemein) beantragen - Dienstleistungen - Service Berlin - Berlin.de:

Altersvorsorge

• Sie haben für mindestens 60 Monate Beiträge zur gesetzlichen Rentenversicherung gezahlt. Ebenfalls akzeptiert werden Aufwendungen für einen Anspruch auf vergleichbare Leistungen eines privaten Versicherungs-Unternehmens oder einer Versorgungs-Einrichtung.

чи можу я сплатити пенсійні внески самостійно наперед, як, наприклад, в Україні

Ні, Ви не можете, не відповідаючи вимогам на момент подачі документів, розраховувати на те, що Вам видадуть громадянство "наперед". Ви не можете працювати 80 годин, сплачуючи тим самим податки "за цей рік і за наступний", щоб отримати громадянство.

і чи варто мені зараз оформити постійну посвідку на проживання, коли я очікую громадянство?

Цього я не можу Вам сказати, бо не знаю Ваших обставин. Я навіть не знаю, яка тимчасова посвідка у Вас на руках є, щоб зрозуміти, які видкриваються перспективи. Проте якщо Ви сплачуєте внески у пенсійне страхування тільки протягом 4 років, то на постійну посвідку на перебування Ви не можете податися.

З власного досвіду, так: Я переходила з посвідки на перебування для кваліфікованих працівників/кваліфікованих працівниць на постійну посвідку на перебування, а не подавалася на громадянство, бо в мене ще не складалося виконання певних умов в один пазл, а посвідка для для кваліфікованих працівників/кваліфікованих працівниць - нестабільна (втратив роботу, нема посвідки), тож постійна посвідка на перебування була для мене добрим, надійним "компромісом".

Чи є постійна посвідка на проживання обов"язковою умовою отримання громадянства?

Ні (дивіться, будь ласка, мій коментар у самому початку повідомлення). Громадянство можна отримати і з посвідками на перебування з метою робітничої дільності (§18a або §18b), але умови/документи повинні бути такими, які б вели до отримання громадянства: безстроковий контракт, повний робочий день, висока зарплатня, тривалість роботи на цьому робочому місці (людина вже довго і впевнено працює на одному і тому ж робочому місці), високий рівень володіння мовою і т.і.

Міла

Poison36

Дуже дякую за вичерпну відповідь

Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)