Громадянство
Нарешті я отримала громадянство, оскільки вже є Einbürgerungsurkunde, це вже офіційний документ. Але все зупинилось в Ратхаусі. Почали вимагати від мене зміну прізвища, бо у чоловіка на одну літеру більше. Все пов"язано з транслітерацією літери "ш". Я не хочу змінювати всі документи, тому що і українські, і німецькі документи з літерою "sh". Що я зробила? Я написала Erklärung zur Namensführung und Schreibweise, збираюсь принести особисто Erklärung zur Namensführung, що я погоджуюсь з цією відсутністю однієї літери. Що далі робити? Може, мені потрібна допомога юриста, нотаріуса про те, що ми з чоловіком погоджуємось на різні прізвища? як я можу використати своє право на eigene Schreibweise? В Einbürgerungsurkunde чітко написано моє прізвище з "sh"Допоможіть, будь ласка, відповіддю.
Вітаю, @Poison36 !
З власного досвіду можу Вам сказати, що іноді легше змінити документи, аніж усе життя пояснювати та доводити всім інстанціям (в Німеччині та закордоном), що Ви - чоловік та дружина. Відсутність однієї літери в прізвищі - це два різних прізвища. Тож, це часто буде сприйматися саме так.
Але у Вас дійсно є право на власну орфографію прізвища.
Те написання прізвища, яке є в "Einbürgerungsurkunde", вже є юридично закріпленим за Вами. Закон не зобов'язує подружжя мати однакове написання прізвища.
Ваше "Erklärung zur Namensführung" Вам потрібно особисто занести в Відділ реєстрації браків (Standesamt). При собі Ви маєте мати "Einbürgerungsurkunde"; українські документи, де Ваше прізвище написано з "sh"; документи чоловіка для порівняння; довідку про транслітерацію з Посольства/Консульства України (це - не обов'язково, але Standesamt має право попросити це документ).
Нотаріус у цьому процесі ролі не грає, бо нічого засвідчувати не потрібно.
Якщо Standesamt не захоче піти Вам на поступки, попросіть письмову відмову з аргументацією, з якою Ви можете звертатися до юристок або юристів з громадянського або сімейного права.
Якщо ж і це не допоможе, Ви можете подати заяву на "Amtliche Feststellung des Namens" - офіційне встановлення імені через адміністративний суд, Verwaltungsgericht.
Міла