Повернутися до огляду
Медична допомога
Добрий день, переїхали до Німеччини 5 місяців тому, маємо (я, мій чоловік та син) параграф 24, приписку. Ми з чоловіком працюємо, син дистанційно навчається в Українському Професійному ліцеї не працює, йому потрібна медична допомога, куди можна звернутися, якщо він не працює і не має медичного страхування
1 коментарі
Доброго дня! Дякую за ваше запитання!
Якщо у вас статус за §24 AufenthG, медичне страхування зазвичай оформлюється автоматично через соціальні служби або через Jobcenter, якщо родина отримує допомогу. Якщо ви з чоловіком працюєте, а дитина - ні, можливо, його не додали до вашого сімейного страхування (Familienkrankenversicherung) - таке іноді трапляється, якщо це не зробити вручну.
У Німеччині система медичного страхування працює інакше, ніж в Україні. Тут діє обов’язкове медичне страхування (Allgemeine Krankenversicherungspflicht) для всіх мешканців країни - або через державну (gesetzliche Krankenversicherung), або через приватну (private Krankenversicherung) систему відповідно до §193 VVG. Тобто всі в Німеччині мають бути застрахованими.
Якщо ви працюєте, то внески на страхування сплачуються через роботодавця. Якщо ж ви отримуєте соціальну допомогу, то за страхування відповідає Jobcenter.
Якщо ваш син - неповнолітній, то він має бути приписаний до вашої страховки. Якщо він повнолітній, дізнайтеся, чи можна вписати його до сімейного страхування. У будь-якому випадку вам потрібно звернутися до вашої медичної страхової компанії (Krankenkasse), наприклад, AOK, TK, Barmer тощо, і офіційно подати запит на включення сина до сімейного страхування.
Уточніть, будь ласка, яка саме у вас страховка - і я підкажу, куди краще звернутися.
З повагою,
Свєта