Подорож за межі шенгену до отримання посвідки за параграфом 24
Доброго дня!
У жотні я зареєструвалася у центрі прийняття біженців Тегель та отримала розподіл до Берліну. Згідно з правил Берліна, заповнила онлайн заявку на berlin.de, та отримала підтвердження, що я подалася на отримання тимчасново захисту (Bescheinigung über einen Antrag für Geflüchtete aus der Ukraine auf vorübergehenden Schutz nach § 24 Aufenthaltsgesetz nach dem 06.06.2024). Цей сертифікат-підтвердження посвідчує, що я маю право жити та працювати в Німеччині поки чекаю терміну на отримання пластикової картки. Сертифікат виглядає як звичайний пдф документ. Жодних новин стосовно терміну поки немає.
У грудні я здійснила туристичну поїздку до Ірландії. На той момент, я не знала, що без пластику подорожувати не можна. В сертифікаті та на сайті berlin.de цієї інформації не було. При поверненні назад до Шенгену (летіла до Польщі, а потім потягом в Німеччину) мені поставили печатку про перетин кордону. Підкажіть, будь ласка, чи будуть у мене тепер проблеми у міграційній службі? Як краще діяти в такій ситуації?
До цієї ж теми питання: мені терміново потрібно здійснити поїздку додому в Україну на декілька днів через сімейні обставини. Чи є взагалі якісь легальні варіанти у цій ситуації це зробити? Я писала стосовно цього питання на LEA Berlin, але їхня відповідь звучала як: "ви подалися на тимчасовий захист та маєте право на роботу, через велику кількість заявок отримання терміну може зайняти трохи часу" і все.
Наперед дуже Вам дякую!
Доброго дня @Viktoriia_Kravchyk
Документ, який вам видали, називається Fiktionsbescheinigung. Його видача регулюється §18 AufentG. Він регулює різні ситуації, при який видають Fiktionsbescheinigung. Видача цього документа при подачі на §24 регулюється §18 Abs.3 Satz 1 AufentG. За посиланням можете ознайомитись https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/__81.html
В цьому випадку до отримання Aufenthaltstitel виїзд за межі Німеччини заборонений. При порушенні дія Fiktionsbescheinigung зупиняється. Припускаю, що тоді діє звичайно правило присутності в ЄС для українців: 90 днів з 180. Але це припущення.
Що робити в цьому випадку, краще проконсультуватись у міграційних юристів.
Я можу пошукати до кого вам звернутись, для цього мені потрібно знати, в якому місті ви проживаєте.
Ви проживаєте в Берліні?
Ketrin