Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Аня27111

Тимчасовий захист

Доброго дня , я зараз знаходжусь в Німеччині на роботі , вʼїхала 1 вересня і буду до 21 листопада . На початку січня хочу виїхати знову в Німеччину щоб подати на тимчасовий захист . Чи потрібно щоб оновилась біометрія ? Або чи вистачить мені 10 днів для подачі заяви на тимчасовий захист і чи не буде ніяких проблем ?

14 коментарі

Відповіді (14)

Profile Picture
Міла_Волонтерка_Модераторка
Оновлено:

Доброго ранку, @Аня27111 !

З якою посвідкою на перебування Ви наразі знаходитеся в Німеччині на роботі?

Чекаю на уточнення!

Міла

Відповісти
Аня27111

На студентській практиці 

Відповісти
Profile Picture
Оновлено:

@Аня27111 , Ви на студентській практиці - з посвідкою на перебування (посвідка на перебування для студенток та студентів, посвідка на перебування для проходження практики, щось інше) чи по безвіз?

Ви маєте самі лічити Ваші дні по безвіз - я не можу їх знати. Чи були Ви вже цього року в Німеччині або будь-якій іншій країні ЄС, окрім студентської практики?

Чекаю на більш розгорнуті відповіді!

Міла

Відповісти
Аня27111

По безвізу 

Відповісти
Profile Picture

@Аня27111 , безвіз дозволяє перебування на территорії ЄС виключно в туристичних цілях.

Як Ви проходите студентську практику?

Міла

Відповісти
Аня27111

Перепрошую, в мене є ДОГОВІР НА ПРОВЕДЕННЯ ОБОВ'ЯЗКОВОЇ ФАХОВОЇ НАВЧАЛЬНО-ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Відповісти
Profile Picture

@Аня27111 , Ви написали "на роботі".

Безвіз не дає права працювати — і практика ("Praktikum") зазвичай вважається роботою: особливо, коли вона оплачувана.

Відповісти
Profile Picture

@Аня27111 , Ваша практика організована через Ваш університет та передбачена програмою навчання?

Відповісти
Аня27111

Але чи можете Ви відповісти на питання яке я задала ? Я не можу вам зараз підказати як правильно називається як я працюю, але ми не отримували дозвіл від ЦАВ і поїхали з цими документами на оплачувану практику 

Відповісти
Аня27111

Дайте мені відповідь на питання чи вистачить мені 10 днів для того щоб подати документи на тимчасовий захист?і якщо я подам я відразу буду вже легально знаходитись навіть якщо безвіз закінчиться ?

Відповісти
Profile Picture

@Аня27111 , я відповідаю на Ваше запитання, але якщо Ви знаходитеся на території Німеччини не з тією метою, задля якої існує безвіз, я не можу надати консультацію та пропустити цей факт, бо це може насамперед мати наслідки для Вашого подальшого перебування в ЄС та при подачі документів на отримання тимчасового захисту згідно §24.

Для проходження оплачуваної практики Вам потрібно отримувати дозвіл на перебування та спеціальний дозвіл від "ZAV". Якщо у Вас немає дозволу та Ви отримуєте гроші, то це формально вважається порушенням імміграційного законодавства (§ 4a AufenthG).

Якщо Ви не знаєте, як та за яких умов Ви проходите практику, то це також ускладнює надання інформації.

Міла

Відповісти
Аня27111

Можливо Вам можна кудись надіслати документи які в мене є і Ви переглянете, тому що я не перший раз на роботі але перший раз не отримувала дозвіл від ЦАВ а поїхала як на студентську практику ,тому я не дуже розбираюсь в цьому 

Відповісти
Profile Picture
Оновлено:

@Аня27111 , вітаю!

Рекомендую Вам самостійно ознайомлюватися з документами, які Ви отримуєте на руки, якщо Ви також хочете їхати до Німеччини та розпочинати процедуру отримання тимчасового захисту, бо там документів буде ще більше.

Для Вашої оплачуваної практики до 90 днів особливого дозволу від різноманітних німецьких інстанцій (і це - не тільки "ZAV") непотрібно. Цього разу це - виняток, а не правило по безвіз. 

Ваша практика триває до кінця листопада 2025 року? Тобто, мета Вашого перебування в Німеччині до цієї дати - це проходження саме навчально-виробничої практики, а не отримання тимчасового захисту згідно §24. Укладений договір підтверджує офіційно Вашу мету перебування в Німеччині. Будь-які домовленності, які не стосуються Вашої мети перебування, Ви маєте обговорювати з людиною, яка взяла Вас на практику.

Відповісти
Profile Picture
Оновлено:

@Аня27111 ,

На початку січня хочу виїхати знову в Німеччину щоб подати на тимчасовий захист . Чи потрібно щоб оновилась біометрія ?

В повідомленні Ви пишете, що Ви будете в Німеччині до 21 листопада.

Якщо ж останній день Вашої практики - кінець листопада (90 днів по безвіз із дозволених 180 днів), що означає для мене, що в цень день Ви маєте залишити територію Німеччини.

Приблизні розрахунки від мене:

Якщо Ви залишите Німеччину 20 листопада, то у Вас ще залишаться 9 днів для в'їзду, наприклад, як Ви пишете, в січні. З 1 березня 2026 року Ви зможете знову в'їхати на повні 90 днів.

Якщо Ви залишите територію в кінці листопада, то Ви зможете в'їхати в Німеччину на 1 день в січні. З 1 березня 2026 року Ви зможете знову в'їхати на повні 90 днів.

Точні розрахунки щодо Ваших власних дней безвізу Ви маєте провести самі.

Також я не володію інформацією про те, чи в'їжджали Ви вже на територію ЄС цього року та скільки днів у Вас фактично є.

Або чи вистачить мені 10 днів для подачі заяви на тимчасовий захист і чи не буде ніяких проблем ?

На це питання неможливо відповісти, бо цей процес знаходиться під контролем німецьких міграційних органів та може тривати від декількох тижнів до року - в залежності від їх спроможностей; кількості заяв, які надходять; швидкості роботи; наявності робітників та робітниць; стану Ваших власних документів і т.і. Також варто зауважити, що початок січня - це період Різдва та Нового року, де більшість установ - зачинені, а іх робітниці та робітники знаходяться в різдвяних відпустках. Тому я думаю, що подати заяву за 9 днів - це дуже екстремальний варіант, але рішення Ви маєте приймати самі.

і якщо я подам я відразу буду вже легально знаходитись навіть якщо безвіз закінчиться ?

Так, але для цього Вам потрібно буде отримати фіктивну посвідку на перебування ("Fiktionsbescheinigung"), або ж якщо Відомство у справах іноземців буде гальмувати її видачу - письмове підтвердження, що Ви подали документи на отримання тимчасового захисту згідно §24 та Ваше перебування на території Німеччини є законним.

Бажаю Вам успішного проходження навчальної практики!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)