Водійське посвідчення українця після зміни 24 на blau Karte
Доброго дня шановна спільнота.
Мій індекс: 40764
цікавить таке саме питання:
приїхав до Німеччини 12.2023 і вже чекаю на новий аусвайс по 18 параграфу.
Сьогодні був у фюрершайнштелле.
і отримав відповідь, що водійське посвідчення буде не дійсне після отримання нової картки ВЖН з першого дня як отримаю.
чи можете прокоментувати? Та чи можу когось попросити домогти подивитися у Zulassungsstellen?
Суть проблеми, родина велика, і без авто буде складно навіть працювати.
Дякую.
4 коментарі
Відповіді (4)
Вітаю та дякую, gbelan, що відокремили Ваше питання!
Так, Führerscheinstelle надало Вам вірну інформацію.
Відповідно до рішення Європейського Союзу від липня 2022 року українські водійські права є загальновизнаними в Німеччині та в усьому ЄС. Українки та українці, які отримали тимчасовий захист (vorübergehender Schutz) в Німеччині, можуть користуватися своїм українським водійським посвідченням і не повинні обмінювати його на водійські права ЄС. Це правило діє також тоді, коли Ви маєте тимчасвоий захист та перебуваєте більше ніж 6 місяців у Німеччині. Це положення діє до тих пір, поки людина має тимчасовий захист у Німеччині.
Це означає, що з отриманням "Blaue Karte EU" Ваш статус змінюється, Ви вже не є людиною, яка знаходиться на території Німеччини з метою отримання тимчасового захисту і до Вас, відповідно, будуть застосовуватися ті самі закони, як і до усіх людей, що знаходяться на території Німеччини у т.ч. з "Blaue Karte EU".
gbelan, що Ви маєте на увазі під "Та чи можу когось попросити домогти подивитися у Zulassungsstellen?"?
Ось яку інформацію я знайшла щодо теми "Zulasssungsstelle" по місту Лангенфельд: 2 Zulassungsstellen Kreis Mettmann | Hilfreichste Infos
Загалом, відповідальний за Вас орган реєстрації автомобільних засобів Ви знайдете на сторінці zulassungsstelle.de. Тут Вам буде необхідно ввести своє місто чи округ, до якого належить Ваше місто.
Міла
Дякую, зрозуміло, тоді або чекати на новий закон по обміну прав для українців на німецькі, або робити зараз згідно з поточними правилами.
@gbelan , Вам не треба нічого чекати, а робити згідно того, як плине життя.
Ця постанова діє як ексклюзивне виключення тільки для українок та українців з тимчасовим захистом згідно 24 параграфу. Якщо людина перебуває в Німеччині з іншими посвідками на проживання, або планує жити в країні довше шести місяців, то їй потрібно обміняти свої права на німецькі. Якщо людина пропустить цей термін, її права можуть втратити свою дійсність. Наразі Німечинна не уклала угоду про взаємне визнання водійських посвідчень з Україною і невідомо, коли укладе. Повний список таких країн можна знайти в Додатку 11 до Положення про водійські посвідчення (FeV).
Заміна прав на німецькі після 6 місяців перебування на території країн ЄС стосується всіх громадянок та громадян не країн ЄС. Більше інформації про це Ви можете прочитати на сторінці "ADAC". Там тільки треба розрізняти між "українські права зі статусом тимчасового захисту" та "українські права без статусу тимчасового захисту, з іншою посвідкою на перебування", про що Вам і сказали в Führerscheinstelle.
Міла