Воз'єднання сім'ї
Добрий день. Я громадянка України, хочу переїхати до свого чоловіка, який є громадянином ЄС (не німцем) і наразі проживає в Німеччині. Я маю біометричний паспорт який дозволяє знаходитися в Німеччині 90 днів. Чи можу я податися на посвідку на перебування з метою воз'єднання сім'ї в самій Німеччині на основі біометричного паспорту?
Посольство Німеччини в Україні зачинено, тож податися на візу з України неможливо. Останні 3 роки я проживаю в Естонії, на основі студентської посвідки на перебування. Термін її діїї сплив, але після початку війни було прийнято закон згідно якого я можу залишатися на територіїї Естонії з цією посвідкою, без додаткових документів. Але податися на візу в посольстві Німеччини в Естонії без дійсної посвідки на проживання я не можу.
Буду дуже вдячна за відповідь!
Доброго дня @Anastasiia1 , дякуємо за ваше запитання. Якщо ви проживали в Естонії протягом останніх трьох років з дозволом на проживання для студентів і все ще перебуваєте в Естонії, то дозвіл на перебування в Німеччині протягом 90 днів з українським паспортом не поширюється, оскільки ви вже перебуваєте на території ЄС. З простроченою посвідкою на тимчасове проживання ви не маєте права виїжджати з Естонії для подорожей, а тільки повертатися в Україну. Після перебування в Україні протягом 90 днів, безвізовий в'їзд знову можливий, і ви можете подорожувати до ЄС. Ви також можете спробувати отримати допомогу в міграційній консультації в Естонії, але вам доведеться знайти таку консультацію і зв'язатися з нею самостійно. Ваш чоловік може звернутися до Binationale Partnerschaften в Німеччині: https://www.verband-binationaler.de/beratung або безпосередньо до імміграційної служби. Я буду тримати пальці схрещеними. З повагою, Барбара