Воззʼєднання сім’ї
Вітаю, я і мій чоловік живем в Німеччині по 24 параграфу вже 2 роки, в жовтні ми розписались, до цього жили окремо, в різних землях, коли я приписувалась до чоловіка мені прийшов лист з міграційної служби що в мене повинен бути дозвіл на переїзд, як і де можна отримати дозвіл на переїзд до чоловіка?
3 коментарі
Відповіді (3)
Вітаю, олена ткач!
Біженки та біженці з України, які отримали дозвіл на перебування згідно з §24 Закону про перебування, зазвичай отримують так званий "Wohnsitzauflage" (ценз осілості). Ценз осілості зобов'язує Вас залишатися у місці, куди Вас розподілили, з того моменту, коли Вам було видано дозвіл на перебування до моменту його закінчення.
Однак за певних умов Ви можете подати заяву на скасування Wohnsitzauflage. Ця заява називається "Umverteilungsantrag". Скасування цензу осілості та, у свою чергу, переїзд можливі у таких випадках:
1) Ви влаштувалися на роботу, на якій сплачуються внески до соціального страхування і на якій Ви працюєте принаймні 15 годин на тиждень;
2) Ви розпочинаєте дуальну професійну освіту (Berufsausbildung);
3) Ви починаєте навчання в університеті або освоюєте нову професію (Ausbildung);
4) Ви відвідуєте інтеграційний курс;
5) Ви відвідуєте професійні мовні курси (Berufssprachkurs) або спеціальні професійні курси, які тривають щонайменше три місяці та після закінчення яких буде визнано Вашу спеціальність;
6) Догляд за хворими членами сім’ї;
7) Термінова потреба у лікарці або лікарі, яка/який знаходиться тільки у цій федеральній землі;
8) Ви починаєте навчання у підготовчому коледжі (Studienkolleg)
ВАЖЛИВО: Скасування цензу осілості також можливо і тоді, коли умови, які зазначаються вище, виконує Ваш чоловік.
Дозвіл на переїзд в інше місце (Umverteilung - перерозподіл) видається дуже рідко. Щоб отримати цей дозвіл, Вам спочатку необхідно подати заяву на перерозподіл (Umverteilungsantrag) у Відомство у справах іноземців (Ausländerbehörde), яке за Вас відповідає.
Як Відділ у справах іноземців, який відповідає за Вас, так і Відділ у справах іноземців в тому місці, в яке Ви хочете переїхати, повинні дати згоду на скасування Wohnsitzauflage . Якщо всі вимоги виконано, відомства, як правило, дають свою згоду. Якщо Відомство у справах іноземців у місті, куди Ви хочете переїхати, протягом чотирьох тижнів не заперечує у відповідь на Вашу заяву, то це вважається його згодою на переїзд.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: Відповідальний за Вас Відділ у справах іноземців самостійно зв’яжеться з іншим Відділом у справах іноземців і попросить дозволу на скасування цензу осілості.
Міла
Я подавала заявку ще в січні, але неотримала відповіді ані позитивної ані негативної, тому думала можливо є інші способи як отримати дозвіл)
олена ткач, вітаю!
Ні, це - єдиний шлях.
Мені прийшло в голову ще одне рішення цієї проблеми, якщо Ви вже так довго чекаєте відповіді, бо вона має бути: хоч позитивна, хоч негативна, але має бути (це - процес з Центром зайнятості, але також має працювати з будь-якими рішеннями німецьким державних відомств):
Якщо Ви не отримуєте відповіді через три місяці після подачі Ваших документів, Ви можете подати позов до соціального суду. Такий позов має назву "Позов про бездіяльність" („Untätigkeitsklage“). Для цього Вам не потрібні адвокатка або адвокат.
Інформацію про те, де можна отримати безкоштовну підтримку, Ви знайдете в розділі "Де я можу знайти консультацію та підтримку?". Соціальний суд, який буде відповідальним за прийняття рішення у Вашій справі, Ви знайдете на сторінці Justizportal des Bundes und der Länder. Пошук можливий німецькою мовою. Важливим є поле "Suche des zuständigen Gerichts / Staatsanwaltschaft" («Пошук відповідального суду / прокуратури»). В ньому виберіть "Цивільні справи" („Sozialsachen“). Потім введіть свій поштовий індекс і назву Вашого місця проживання. Після цього Ви отримаєте назву та адресу відповідального за Вас соціального суду.
Міла