Як оформити страховку після 3 років життя в Німеччині без неї?
Так сталося, що весь цей час у Німеччині працювала онлайн на українських замовників, роботи тут не мала, в джоб центрі чи соціаламті не реєструвалася, тому з початку повномасштабного вторгнення жила собі тут без страховки, не думаючи про майбутнє. Знаю, що так не можна, але не планувала залишатися надовго, тому не бачила сенсу оформити.
Зараз обставини змінилися, і я б хотіла нарешті оформити страховку.
Чи правда, що в такому випадку потрібно оплатити страховку за всі ті роки, які я тут жила без неї?
Чи можу я претендувати на державне страхування, чи тільки приватне? Чи потрібно шукати страхового консультанта, чи адвоката, щоб не платити такі великі гроші за попередні роки? Можливо є якийсь механізм дії для таких випадків?
Буду дуже вдячна за вашу відповідь та допомогу! Дуже дякую.
Відповіді (1)
Добрий день, вітаю вас на нашому форумі!
Ситуація у вас, звісно, серйозна. Давайте розглянемо все по порядку. У Німеччині кожна людина, яка проживає більше 90 днів, зобов’язана мати медичну страховку. Якщо у людини є тимчасовий або постійний дозвіл на проживання, наявність медичної страховки є обов’язковим.
У Німеччині діє обов’язкове медичне страхування (Allgemeine Krankenversicherungspflicht) для всіх жителів країни, будь то через державну (gesetzliche Krankenversicherung) чи приватну (private Krankenversicherung) медичну страховку. Детальніше про законодавчо встановлений обов’язок медичного страхування можна прочитати за посиланням: Gesetze im Internet - §193 VVG.
Якщо ви проживали в Німеччині, то, згідно з німецьким законом про обов’язкове медичне страхування, вам потрібно буде сплатити всі місяці, за які страховка не була оплачена.
Нижче наведу декілька прикладів, як сплачується медична страховка (перелічу основні, але на практиці їх може бути більше):
Ймовірно, вам краще звернутися до юристів із вашим питанням і вислухати їхню думку.
Якщо у вас є додаткові питання, не соромтеся їх задавати - із задоволенням постараюся допомогти!
З повагою,
Свєта