Зміна 24 параграфа на 18с
Добрий день.
Я проживаю та працюю в Німеччині за 24 параграфом, але планую змінити на параграф 18с з метою отримання в майбутньому дозволу на постійне перебування в Німеччині ((Niederlassungserlaubnis). Основне питання: Чи дає параграф 18с можливість в майбутньому отримати дозвіл на постійне перебування в Німеччині? Отримання параграфа 18с автоматично відміняє дозвіл на перебування за 24 параграфом?
Також цікавлять наступні питання:
Я маю водійське посвідчення видане в Україні, протягом якого строку я зобов'язана поміняти водійське посвідчення видане в Україні на ВП за зразком ЄС, щоб мати можливість і надалі керувати транспортним засобом?
Чи маю я право за параграфом 18с змінюватии роботодавця в межах Німеччини?
Чи маю я право на допомогу від держави таку як: Kinderzuschlag, Kinderbetruung, Wohngeld маючи параграф 18с?
Заздалегідь дякую за відповідь.
ГГарного дня.
Добрий день @Olena35
§18c - це і є дозвіл на постійне перебування в Німеччині, який можуть отримати кваліфіковані спеціалісти. Для отримання такого дозволу на постійне перебування необхідно мати дозвіл на проживання в Німеччині згідно з §18a, b, d, g,тобто працювати на кваліфікованій роботі (ці параграфи і є робочі види на проживання для кваліфікованих працівників) і сплачувати податки протягом 36 місяців (для §18g Blau Karte - протягом 27 місяців). Сам закон ви можете прочитати за посиланням https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/__18c.html
Тобто, щоб отримати дозвіл на постійне перебування згідно з §18c, потрібно спочатку змінити §24 на вид на проживання для кваліфікованих працівників згідно з §18a, b, d, g, сплачувати податки з заробітної плати вказанний у законі термін і тільки потім подаватись на постіний вид на проживання. Якщо ви вже зараз працюєте на кваліфікованій роботі і сплачуєте податки з заробітоної платні, маючи §24, то цей срок міграційна служба зазвичай зараховує при розрахунку кількості місяців для 18c.
Прямий перехід з §24 на §18c не можливий. Тож неможливо одночасно мати ці два дозволи на проживання.
Зазвичай на це дається півроку. Для §24 зробили виключення, тому що це тимчасовий дозвіл на перебування.
Так, люди с постійним видом на проживання мають право на таку допомогу. Але є нюанс. Як я вже писала вище, чтоб отримати постійний дозвіл на проживання згідно з §18c, потрібно спочатку отримати робочий дозвіл на проживання. А для цього потрібно мати певний дохід. Мінімальна сума доходу залежить від §, віку та складу родини. Наприклад, для людей 45+ заробітня платня повинна буди не нижче 4427 євро брутто на місяць, або необхідно мати активи, для Блакитної карти - 4025 євро на місяць і т.д. При наявності дітей, партнера, мінімальна сума збільшується. Тобто дохід повинен покривати суму оренди та проживання. Тож при наявності Wohngeld скоріше за все будуть проблеми за переходом на робочий дозвіл на проживання.
Так. Маєте.
Загальні положення отримання постійного дозволу на проживання регулюються також §9 AufenthG. Згідно з якими потрібно мінімум 5 років працювати та сплачувати податки. Почитати закон можна тут https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/__9.html
Ketrin