Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Olena35

Зміна 24 параграфа на 18с

Добрий день.

Я проживаю та працюю в Німеччині за 24 параграфом, але планую змінити на параграф 18с з метою отримання в майбутньому дозволу на постійне перебування в Німеччині ((Niederlassungserlaubnis). Основне питання: Чи дає параграф 18с можливість в майбутньому отримати дозвіл на постійне перебування в Німеччині?  Отримання параграфа 18с автоматично відміняє дозвіл на перебування за 24 параграфом?

Також цікавлять наступні питання: 

Я маю водійське посвідчення  видане в Україні, протягом якого строку я зобов'язана поміняти водійське посвідчення видане в Україні на ВП за зразком ЄС, щоб мати можливість і надалі керувати транспортним засобом? 

Чи маю я право за параграфом 18с змінюватии роботодавця в межах Німеччини?

Чи маю я право на допомогу від держави таку як: Kinderzuschlag, Kinderbetruung, Wohngeld маючи параграф 18с? 

Заздалегідь дякую за відповідь.

ГГарного дня.

7 коментарі

Відповіді (7)

Profile Picture
Ketrin_volunteer
Оновлено:

Добрий день @Olena35  

Хочу звернути вашу увагу, що ми не є юристами або міграціними консультантами, не працюємо та не представляємо на форумі будь яку державну установу, в тому чіслі міграційні служби. Ми надаємо первинну інформацію щодо життя в Німеччині. Тож для оцінки вашої ситуації та отримання порад рекомендую звернутись до адвокатів або консультантів з міграційного права.

"Основне питання: Чи дає параграф 18с можливість в майбутньому отримати дозвіл на постійне перебування в Німеччині?"

§18c - це і є дозвіл на постійне перебування в Німеччині, який можуть отримати кваліфіковані спеціалісти. Для отримання такого дозволу на постійне перебування необхідно мати дозвіл на проживання в Німеччині згідно з §18a, b, d, g,тобто працювати на кваліфікованій роботі (ці параграфи і є робочі види на проживання для кваліфікованих працівників) і сплачувати податки протягом 36 місяців (для §18g Blau Karte - протягом 27 місяців). Сам закон ви можете прочитати за посиланням https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/__18c.html

Тобто, щоб отримати дозвіл на постійне перебування згідно з §18c, потрібно спочатку змінити §24 на вид на проживання для кваліфікованих працівників згідно з §18a, b, d, g, сплачувати податки з заробітної плати вказанний у законі термін і тільки потім подаватись на постіний вид на проживання. Якщо ви вже зараз працюєте на кваліфікованій роботі і сплачуєте податки з заробітоної платні, маючи §24, то цей срок міграційна служба зазвичай зараховує при розрахунку кількості місяців для 18c. 

"Отримання параграфа 18с автоматично відміняє дозвіл на перебування за 24 параграфом?"

Прямий перехід з §24 на §18c не можливий. Тож неможливо одночасно мати ці два дозволи на проживання.

"Я маю водійське посвідчення  видане в Україні, протягом якого строку я зобов'язана поміняти водійське посвідчення видане в Україні на ВП за зразком ЄС, щоб мати можливість і надалі керувати транспортним засобом? "

Зазвичай на це дається півроку. Для §24 зробили виключення, тому що це тимчасовий дозвіл на перебування.

"Чи маю я право на допомогу від держави таку як: Kinderzuschlag, Kinderbetruung, Wohngeld маючи параграф 18с? "

Так, люди с постійним видом на проживання мають право на таку допомогу. Але є нюанс. Як я вже писала вище, чтоб отримати постійний дозвіл на проживання згідно з §18c, потрібно спочатку отримати робочий дозвіл на проживання. А для цього потрібно мати певний дохід. Мінімальна сума доходу залежить від §, віку та складу родини. Наприклад, для людей 45+ заробітня платня повинна буди не нижче 4427 євро брутто на місяць, або необхідно мати активи, для Блакитної карти - 4025 євро на місяць і т.д. При наявності дітей, партнера, мінімальна сума збільшується. Тобто дохід повинен покривати суму оренди та проживання. Тож при наявності Wohngeld скоріше за все будуть проблеми за переходом на робочий дозвіл на проживання.

"Чи маю я право за параграфом 18с змінюватии роботодавця в межах Німеччини?"

Так. Маєте.

Загальні положення отримання постійного дозволу на проживання регулюються також §9 AufenthG. Згідно з якими потрібно мінімум 5 років працювати та сплачувати податки. Почитати закон можна тут https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/__9.html

Ketrin

Відповісти
flow7837!!

якщо у мене є стаж 36 місяців я можу перейти з 24 на 18с?

Відповісти
Profile Picture
Ketrin_volunteer

Добрий день @flow7837!!  

Як я писала вище для отримання дозволу на постійне перебування §18с необхідно мати дозвіл на проживання в Німеччині згідно з §18a, b, d, g. Тобто спочатку потрібно перейти на якийсь з цих чотирьох параграфів і тільки потім можна буде перейти на §18с. Це зазначено в самому законі у 1му абзаці "sie seit drei Jahren im Besitz eines Aufenthaltstitels nach den §§ 18a, 18b, 18d oder § 18g ist".

Ось посилання на закон https://www.gesetze-im-internet.de/aufenthg_2004/__18c.html

Але краще уточнити у адвокатів або міграційних консультантів, бо ними не являємось. Ми даємо тільки первинну інформацію.

Ketrin

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Olena35 , добрий день!

Якщо казати саме про посвідки на перебування  з метою робітничої діяльності (не постійну посвідку на перебування):

Житлова субсидія  "Wohngeld" надається наступним групам людей:

• Людям, які мало заробляють і дотепер самі платили за оренду житла;
  • Пенсіонеркам/Пенсіонерам з низькою пенсією;
  • Людям похилого віку та людям з низьким рівнем доходу в будинках для людей похилого віку та інвалідів;
  • Студентам/Студенткам, які не можуть отримати ступінь бакалавра і не живуть з батьками;
  • Ученицям/Учням, які не можуть отримувати допомогу на професійне навчання і не проживають з батьками;
  • Людям, що отримують допомогу по безробіттю I ("Arbeitslosengeld I");
  • Людям, що отримують додаткову виплату за неповний робочий день ("Kurzarbeitergeld").

Так як посвідки на перебування згідно §18a, §18b, §18d, §18g видаються кваліфікованим спеціалісткам та спеціалістам, які можуть через знайдену роботу повністю себе забезпечувати та не отримувати таким чином соціальної допомоги від держави, то ця субсидія їм назначатися не може.

Те саме стосується і доплати на дитину "Kinderzuschlag".

Її отримують батьки, які заробляють достатньо, щоб прогодувати себе, але недостатньо, щоб утримувати членів сім'ї: чим більше Ви зароблятимете, тим меншою буде дитяча надбавка.

Соціальна допомога надається слабким верствам населення, які через ті чи інші причин не можуть працювати.

Параграфи 18a, 18b, 18d, 18g видаються людям за умови, що вони мають квалфіковану, стабільну роботу на повний робочий день та стабільний дохід, який відповідає чітким вимогам, які розраховані на те, що ці люди можуть прокормити себе, родину, забезпечити власні потреби у всіх сферах життя (медицина, проживання, навчання) , як і інші люди, які працюють, а не отримати робочий параграф та надалі залежати від допомоги держави.

Допомога з доглядом за дітьми (Kinderbetreuung) — це місцева програма, і можливість отримати її буде залежати від Вашого статусу, доходу і правил у регіоні, де Ви живете.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Olena35 , якщо ж розглянути ситуацію, якщо/коли у Вас буде посвідка на постійне перебування для кваліфікованих працівників/кваліфікованих працівниць:

Якщо у Вас буде право на Kindergeld  — то, ймовірно, Ви також зможете претендувати на Kinderzuschlag, якщо дохід родини виконуватиме необхідні для цього вимоги, але це не гарантується автоматично — все залежить від доходів, кількості дітей, витрат на житло тощо.

Допомога "Kinderbetreuung" - все залежить від федеральної землі і міста, бо ця допомога часто реалізується місцевими соціальними чи сімейними відділами. Деякі програми потребують, щоб дитина була зареєстрована в Kita або в дитсадку, або щоб дохід батьків був не надто великим.

Також Ви матимете право на допомогу з орендою ("Wohngeld"), якщо Ваш дохід і витрати на житло відповідатимуть вимогам.

Жодна з цих допомог нараховуватися автоматично не буде.

Міла

Відповісти
Olena35

Дякую @Міла_Модераторка за відповідь. 
Звісно я розраховую, що я і надалі зможу утримувати і себе і дітей, але запитала про соціальну допомогу , щоб розуміти що робити, якщо фінансові можливості зміняться, чи зможу я звернутися за допомогою не повертаючись до 24 параграфа. 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Добрий день, @Olena35 !

Я розумію Ваші страхи: вони є абсолютно у всіх людей, хто працює  в Німеччині - також у тих, у кого немає можливості повернутися до §24.

Тут важливо розуміти: ані постійна посвідка на перебування, ані німецьке громадянство не будуть гарантувати Вам або будь-якій іншій людині отримання всіх соціальних допомог. Їх надання залежить від дуже великої кількості факторів та їх комбінацій, про що також сказала моя колежанка @Ketrin_volunteer : (частково) статусу перебування людини; доходу; доходу тих людей, з ким Ви проживаєте; розміру квартири; віку та кількості дітей; місця проживання дітей; наявності вже іншого виду соціальної допомоги (бо, наприклад, якщо людина вже отримує "Bürgergeld", то в неї немає права отримувати житлову субсидію "Wohngeld") і багато інших. 

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)