Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
Wiskas146

Зміна тимчасового захисту

Доброго дня, я знаходжусь в Німеччині з квітня 2022 року, маю серифікат В1 та працюю з березня 2024 року. Я маю житло, роботу з безстроковим контрактом. За все сплачую сама та не залежу від держави й не отримую ніяких доплат. Але моя робота не кваліфікована і змінити параграф на будь-який інший не має шансів. Моє питання наступне: якщо мені зараз спробувати податися на азюль чи втрачу я при цьому житло й роботу? Чи взагалі можливо на нього подаватися коли я вже тут, вже пройшла інтеграційний курс, орендую квартиру, працюю? Заздалегідь дякую за відповідь.

16 коментарі

Відповіді (16)

Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

Доброго ранку, @Wiskas146 !

У Вашому випадку є шанс перейти на §19c: 19c AufenthG: Вся інформація про ваш дозвіл на проживання!, але все залежить від характеру роботи, на якій Ви наразі працюєте та зацікавленості у ній Німеччиною.

§19c передбачає надання роботи людям, професії яких мають суспільний, економічний, регіональний інтерес для Німеччини: § 19c AufenthG - Einzelnorm. Також є чітко визначені професії, які Німеччина виділила для себе як дефіцитні, де Агенція з працевлаштування перевіряє ту чи іншу професію відповідно "Beschäftigungsverordnung". Як виключення цей параграф надається людям, які з тих чи інших причин не можуть визнати свою освіту, але майють видатні професійні навички. Якщо підсумувати, то його надають людям з вкрай необхідними професіями.

Приблизний список професій Ви знайдете у тексті:

In folgenden Fällen können Inhaber:innen einer Aufenthaltserlaubnis nach § 24 AufenthG, unabhängig von ihrer Qualifikation als Fachkraft, eine (zusätzliche) Aufenthaltserlaubnis aus Erwerbszwecken erhalten. Die näheren Voraussetzungen, die die Bundesagentur für Arbeit prüft, sind in der Beschäftigungsverordnung (BeschV) geregelt und werden im Folgenden stichpunktartig - ohne Anspruch auf Vollständigkeit - aufgeführt. Soweit alle Erteilungs voraussetzungen gegeben sind, steht die Erteilung der Aufenthaltserlaubnis im behördlichen Ermessen. 

Leitende Angestellte, Führungskräfte, Spezialist:innen (§ 3 BeschV) 

● Leitende Angestellte 

● Mitglieder des Organs einer juristischen Person, die zur gesetzlichen Vertretung berechtigt sind 

● Personen, die für die Ausübung einer inländischen qualifizierten Beschäftigung über besondere, vor allem unternehmensspezifische Spezialkenntnisse verfügen 

Wissenschaft, Forschung und Entwicklung (§ 5 BeschV) 

● Wissenschaftliches Personal von Hochschulen und von Forschungs- und Entwicklungseinrichtungen, das nicht bereits in den Anwendungsbereich der § 18d und § 18f AufenthG (Forschung und mobile Forscher:innen) fällt 

● Gastwissenschaftler:innen an einer Hochschule oder an einer öffentlich-rechtlichen oder überwiegend aus öffentlichen Mitteln finanzierten oder als öffentliches Unternehmen in privater Rechtsform geführten Forschungseinrichtung, die nicht bereits in den Anwendungsbereich der § 18d und § 18f des AufenthG (Forschung und mobile Forscher:innen) fallen 

● Ingenieur:innen sowie Techniker:innen als technische Mitarbeiter:innen im Forschungsteam eines:einer Gastwissenschaftler:in 

● Lehrkräfte öffentlicher Schulen oder staatlich genehmigter privater Ersatzschulen oder anerkannter privater Ergänzungsschulen 

● Lehrkräfte zur Sprachvermittlung an Hochschulen 

Sprachlehrer:innen, Spezialitätenköch:innen (§ 11 BeschV) 

● Lehrkräfte: Erteilung muttersprachlichen Unterrichts in Schulen unter Aufsicht der jeweils zuständigen berufskonsularischen Vertretung (bis zu fünf Jahre) 

● Spezialitätenköch:innen: Ausübung einer Vollzeitbeschäftigung in Spezialitätenrestaurants (mit Vorrangprüfung; bis zu vier Jahre, erstmalige Zustimmung längstens für ein Jahr) Seite 17 von 28 

Au-Pair-Beschäftigung (§ 12 BeschV) 

● A1 Deutschkenntnisse 

● Altersobergrenze: 27 Jahre 

● Muttersprache Deutsch in der Aufnahmefamilie oder Deutsch als Familiensprache, wenn Au-Pair nicht aus demselben Herkunftsstaat stammt (dann Ermessen der Bundesagentur für Arbeit bzgl. Zustimmung) 

Freiwilligendienst (§ 14 BeschV) 

● Gesetzlich geregelte oder auf einem Programm der Europäischen Union beruhende Freiwilligendienste 

Beschäftigung von Pflegehilfskräften (§ 22a BeschV) 

● Beschäftigung als Pflegehilfskraft, wenn sie die durch Bundes- oder Landesrecht bestimmten Voraussetzungen zur Ausübung einer Pflegehilfstätigkeit erfüllen und eine nach bundes- oder landesrechtlichen Vorschriften geregelte, staatlich anerkannte Ausbildung in einer Pflegehilfstätigkeit vorliegt oder die nach den Regelungen der Länder zuständige Stelle die Gleichwertigkeit ihrer im Ausland erworbenen Berufsqualifikation zu einer Ausbildung in einer Pflegehilfstätigkeit festgestellt hat

Berufskraftfahrer:innen (§ 24a BeschV) 

● Berufskraftfahrer:innen im Güterkraftverkehr oder im Personenverkehr mit Kraftomnibussen; unter näher bestimmten Voraussetzungen auch angehende Berufskraftfahrer:innen mit Arbeitsvertrag 2.5.3. Aufenthaltserlaubnis bei ausgeprägter berufspraktischer Erfahrung (§ 19c Abs. 2 AufenthG i.V.m. § 6 BeschV) 

А це - умови отримання посвідки на перебування тими, хто не має освіти або не може її підтвердити в силу тих чи інших обставин, але має "видатні професійні навички", завдяки яким Німеччина буде розвиватися як країна.

Die Erteilung einer Aufenthaltserlaubnis für Berufserfahrene ist im Ermessenswege unter den strengen Voraussetzungen in § 19c Abs. 2 i.V.m. § 6 BeschV möglich. Im Wesentlichen wird vorausgesetzt, dass ● eine in den letzten fünf Jahren erworbene, mindestens zweijährige Berufserfahrung, die den:die Ausländer:in zu der Beschäftigung befähigt, 

● ein Arbeitsplatz, bei dem die Höhe des Gehalts mindestens 45% der jährlichen Beitragsbemessungsgrenze in der allgemeinen Rentenversicherung beträgt, oder ein Angebot für einen solchen Arbeitsplatz und 

● eine der folgenden Qualifikationen vorliegt: - eine ausländische Berufsqualifikation, die von dem Staat, in dem sie erworben wurde, staatlich anerkannt ist und deren Erlangung eine Ausbildungsdauer von mindestens zwei Jahren vorausgesetzt hat,

- ein ausländischer Hochschulabschluss, der von dem Staat, in dem er erworben wurde, staatlich anerkannt ist, oder 

- ein im Ausland erworbener Berufsabschluss, der durch eine Ausbildung erworben wurde, die nach Inhalt, Dauer und der Art ihrer Durchführung die Anforderungen des Berufsbildungsgesetzes an eine Berufsausbildung einhält und geeignet ist, die notwendige berufliche Handlungsfähigkeit für einen Ausbildungsberuf nach dem Berufsbildungsgesetz oder der Handwerksordnung zu vermitteln, und der von einer deutschen Auslandshandelskammer erteilt worden ist. 

Eine Ausnahme hinsichtlich der erforderlichen Berufsqualifikation gilt für Berufe auf dem Gebiet der Informations- und Kommunikationstechnologie. Für diese Berufe wird keine Berufsqualifikation verlangt.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Wiskas146 , список документів Вам треба подивитися безпосередньо на веб-сторінці відповідального за Вас Відомства у справах іноземців або ж запитати його. У нас цього списку у вільному доступі немає.

Цей параграф - дуже специфічний, бо залежно від абзаців його можуть видавати людям, які не мають освіти, яка була б визнана у Німеччині, але мають багатий досвід роботи, який вони можуть довести. Також цю посвідку на перебування можуть надавати людям, які працюють на некваліфікований роботі, але ця робота на даний момент вкрай потрібна Німеччині. Це означає, що Вам потрібно взнати список документів у Вашому ВІдомстві у справах іноземців, зібрати їх та просто подати, щоб точно знати Ваші офіційні шанси від відповідального міграційного органу.

Для приблизної орієнтації:

Щоб вважатися особою з "особливими практичними професійними навичками" (згідно з § 19c абз. 2 AufenthG), Ви повинні виконати наступні вимоги:

• Ви пройшли професійне навчання за кордоном, яке тривало щонайменше два роки та визнане там, або маєте вищу освіту. Ці кваліфікації не обов'язково повинні бути визнані в Німеччині. 

Зверніть увагу: "ZAB" (Центральне бюро з іноземних дипломів) має підтвердити в рамках "Довідки про професійну кваліфікацію" або оцінки диплома, що Ваша кваліфікація визнається в країні походження. Ви повинні подати цю заявку самостійно. Для ІТ-фахівців/фахівчинь вимога щодо формальної кваліфікації за кордоном не застосовується.

• Ви повинні виконувати кваліфіковану роботу. Це означає, що для цієї роботи зазвичай вимагається щонайменше дворічне професійне навчання або вища освіта.
  • Ви повинні мати щонайменше дворічний досвід кваліфікованої роботи протягом останніх п'яти років.
  • Ви повинні мати мінімальний дохід у розмірі 3.398 євро брутто на місяць або 40.770 євро брутто на рік. Винятки застосовуються для підприємств, які дотримуються тарифних угод.
  • Якщо Вам - більше 44 років, і Ви вперше подаєте заяву на зміну шляху відповідно до § 19c абз. 2, зазвичай Вам потрібно мати мінімальний дохід у розмірі 4.152,50 євро брутто на місяць або 49.830 євро брутто на рік. Винятки - можливі.
Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Wiskas146 , що стосується Вашого запитання  про прихисток, "Asyl": Цей вид на перебування - не одна з опцій, на яку можна перейти. Це - радикальний вид надання захисту людям, які потерпають від репресій , переслідувань, насилля власною державою через свої релігійні, політичні, сексуальні і т.і. погляди; які протистоять державі та ризикують втратити життя через те, що думають інакше.

Ви не можете перейти з тимчасового захисту на прихисток, бо захист Вам вже надано. Для прихистку людина повинна довести, що є загроза життя з боку власної держави: після подачі заяви на прихисток людина має чекати довгий час  на інтерв'ю, в рамках якого розказує свою історію та надає відповідні докази загрози життя. Німецькі відомства розглядають справу та виносять в кінці свій вердикт. У разі позитивного рішення людина має проживати від 6 до 18 місяців у спеціальній установі для шукачок та шукачів притулку, 3 місяці не має права працювати, не має права більше повертатися до країни, яка її переслідує; має віддати свою документи; не має права звертатися до консульств або посольств власної держави, яка її переслідує. У разі негативної відповіді людина отримує відстрочку від депортації. Також з прихистку важко перейти на іншу посвідку на перебування: перехід потребує виконання чітко зазначених умов.

Основна ціль прихистку - зберегти життя людини від деспотичного режиму власної країни.

Для українок та українців активізували тимчасовий захист згідно §24, бо Україна - це не країна з режимом талібів в Афганістані, мул в Ірані або колишнім режимом Асада в Сирії.

Прихисток іноді надається українкам та українцям, які не відповідають умовам отримання тимчасового захисту згідно §24, тож, людей не можуть відправити у країну, де йде війна, тому надають прихисток або ж "Duldung" - відстрочку від депортації допоки все не стихне.

Тож, прихисток - це не тільки не Ваш варіант, але не варіант для українок та українців загалом.

Міла

Відповісти
Wiskas146

Міла, дякую за відповідь. 

На жаль, я вже отримала відмову у зміні 24 параграфу від Арбайтсагентур в якій зазначено, що я не маю "визнаного державою навчання тривалістю щонайменше два роки за кордоном або визнаного державою університетського диплома чи професійної кваліфікації Німецької закордонної торгової палати." Працюю водієм навантажувача, та маю лише сертифікати з піврічного курсу тут, на якому отримувала водійське посвідчення для навантажувача. 

Тобто в підсумку дозвіл на роботу закінчиться разом з 24 параграфом, а Азюль - це коли переслідує власна держава, немає ніяких варіантів коли напала сусідня держава?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, @Wiskas146 !

Якщо Ви працюєте водійкою навантажувача, чи не розглядаєте Ви варіант отримати професійну освіту, Ausbildung?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Wiskas146 , наскільки я зрозуміла, Ви отримали відмову у посвідці на перебування для кваліфікованих працівниць/кваліфікованих працівників.

Чи подавали Ви вже документи на §19c? Повторюся, що "залежно від абзаців його можуть видавати людям, які не мають освіти, яка була б визнана у Німеччині, але мають багатий досвід роботи, який вони можуть довести. Також цю посвідку на перебування можуть надавати людям, які працюють на некваліфікований роботі, але ця робота на даний момент вкрай потрібна Німеччині. Це означає, що Вам потрібно взнати список документів у Вашому ВІдомстві у справах іноземців, зібрати їх та просто подати, щоб точно знати Ваші офіційні шанси від відповідального міграційного органу".

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Wiskas146

Тобто в підсумку дозвіл на роботу закінчиться разом з 24 параграфом, а Азюль - це коли переслідує власна держава, немає ніяких варіантів коли напала сусідня держава?

Чому ж нема? Є, і це - тимчасовий захист згідно §24. Його мета - саме така, про яку Ви згадуєте, а не робота, навчання, туризм.

Прихисток - не варіант. Його навіть не пропонують та не згадують, коли йдеться про перехід з тимчасового захисту. Перехід з §24 пропонують на основі роботи, навчання, возз'єднання родини, дослідницької діяльності, отримання вищої освіти і т.д., бо Німеччина вважає, що 5 років було достатньо, щоб людина розібралася з тим, що робити після закінчення тимчасового захисту. На жаль, країни ЄС відходять поступово від тенденції "давати", а вже хочуть інтегрувати кваліфікованих працівниць та працівників та "брати" згідно свого капіталістичного інтересу.

Якщо Ви хочете, я можу подивитися для  Вас безкоштовні міграційні організації, до яких Ви можете звернутися за вторинною консультацією, але вже з усіма документами на руках, щоб вони висвітлили Ваші шанси та ризики. Для цього Ви можете мені назвати місто та індекс Вашого проживання.

Міла

Відповісти
Wiskas146

Доброго дня, Міла

Дякую, мені було б цікаво проконсультуватись з кимось місцевим, хто може подивитись що я маю та що з цим можливо зробити. Моя адреса - 28325 Bremen.

Щодо Ausbildung - розглядала, але час втрачено, раніше в Джобцентр, на інтеграційному курсі та інші казали, що головне вийти на самозабезпечення. Тому я зробила акцент на швидкому виходу на роботу, а коли дізналась про кваліфікації - вже не встигну до 45 років. 

Щодо другого - я сама не розумію яку саме відмову я отримала. Я не подавла документи на якийсь визначений параграф. Я запитала чи можно змінити 24 параграф у моєму випадку, мені надіслали список, я відправила документи, мені прийшла відмова. Якось так. 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Wiskas146 , доброго дня!

Знайшла за Вашим місцезнаходженням наступні організації (якщо Вам - більше 27 років):

• Diakonie Bremen: Міграційна консультація для дорослих мігранток та мігрантів: Migrationsberatung. Консультація - німецькою мовою. Контакт Ви знайдете на сторінці;
  • Caritas Bremen: Міграційна консультація для дорослих мігранток та мігрантів: Migration und Flucht. Консультація - німецькою мовою. Контакти Ви знайдете на сторінці;
  • Там же: Онлайн-консультація: Ukrainisch: Консультації для мігрантів та біженців. Для отримання консультації потрібна онлайн-реєстрація.

Якщо Ви можете поїхати в інші міста поблизу, скажіть, до яких. Можливо, можна пошукати консультації також там.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Wiskas146

Щодо Ausbildung - розглядала, але час втрачено, раніше в Джобцентр, на інтеграційному курсі та інші казали, що головне вийти на самозабезпечення. 

Що Ви тут маєте на увазі? Ви можете почати Ausbildung у будь-який момент. Так, самозабезпечення є важливим для переходу на посвідки на перебування для кваліфікованих працівників та працівниць, а також на довгострокові посвідки на перебування.

Але Ви можете перейти і на Ausbildung, який є кращим варіантом, бо це - німецька освіта, яка розкриє Вам ширші двері аніж перспективи у Німеччині без або ж невизнаною освітою.

Якщо Ви хочете, я можу надіслати Вам посилання на сайти, де Ви можете пошукати для себе напрями, які Вас цікавлять.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@Wiskas146 ,

Щодо другого - я сама не розумію яку саме відмову я отримала. Я не подавла документи на якийсь визначений параграф. Я запитала чи можно змінити 24 параграф у моєму випадку, мені надіслали список, я відправила документи, мені прийшла відмова. Якось так. 

Чи правильно я розумію, що Ви отримали відмову від Агенції з працевлаштування, а не з Відомства у справах іноземців?

Список документів має подаватися до окремо визначеного параграфу, бо для кожної посвідки на перебування він відрізняється. Може бути таке, що Агентство з працевлаштування подивилося Ваш "загальний" набір документів та відмовило, бо Ви дійсно не підпадаєте під умови посвідок на перебування згідно §18a,b, для яких потрібна визнана в Німеччині освіта. Ці посвідки на перебування - найпоширеніші серед українок та українців для переходу, тому і Агентство з працевлаштування  ніби автоматично Вас "відсортувало" через критерій відсутності необхідної освіти, без детального розбору Вашого кейсу.

Наразі поки невідомо, чи була б така ж ситуація, якщо б Ви подали документи саме на §19c.

Міла

Відповісти
Wiskas146

Міла, доброго дня. Дякую Вам за відповідь.

Так, я можу поїхати в сусідні міста, але це вже інша земля. Я вважаю, що буде чудово проконсультуватись з кимось саме з Бремен, я тут зареестрована та тут я працюю. З тими, хто мав справу саме з моєю міграційною, знає які відповіді найпоширеніші, які алгоритми використовують при відборі та інше. Про цю організацію я не чула взагалі Diakonie Bremen, а ось Caritas чула, але вважала що це десь у Нижній Саксоніі. Тому дякую за підказку.

Розпочати Ausbildung я можу будь-коли, так я знаю, але якщо зараз почну, то закінчу після 45 років. Зарплатня хоч і не мінімальна, але навіть не близько до тієї що потрібно після 45. Якби 2 роки тому після інтеграційного курсу - то так, але цей час пройшов. Я розглядала можливість Ausbildung після отримання відмови навесні цього року, було запізно.

Моє листування було з міграційною, ось що вони запросили: Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis, letzte Gehaltsabrechnung, Abschlusszeugnis als Gabelstaplerfahrerin (Logistikkurs). Відповідь з відмовою теж надійшла від міграційної, а в самому e-mail вже було що відмовив арбайтсагентур. 

З того що я бачу на роботі - водій навантажувача, та й взагалі працівник складу, не є роботою яку вкрай потребує Німеччина. Особливо останнім часом. Мені дуже пощастило і я маю прямий та вже безстроковий договір з роботодавцем. Інші роками працюють через цайтарбайт фірми. Але також цілком можливо, що щось десь пішло не так. Спрацював чи не спрацював якийсь алгоритм. Наприклад 2 роки професійного досвіду за останні 5 років в мене будуть вже в березні. Можливо я зарано звернулася до міграційної. Або коли я зверталася я ще не мала безстрокового договору. Тому для мене дуже цікаво проконсультуватись по місцю з тим що я маю. Щиро дякую за цю підказку.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго ранку, @Wiskas146 !

Чи є якісь результати по зверненнях до міграційних організацій? Як правило, такі організації, як "Diakonie", "Caritas", "AWO", "DRK" знаходяться майже у кожному середньому місті.

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

@Wiskas146 ,

Зарплатня хоч і не мінімальна, але навіть не близько до тієї що потрібно після 45.

Якщо Вам (буде) більше 45 років на момент подачі документів для отримання "робочої" візи, а зарплатня не буде відповідати чітко встановленій суммі, інстанції звертають увагу тоді на власні накопичення, рухоме та нерухоме майно, будь-які джерела доходу, які б могли стати гарантією того, що Ви зможете себе утримувати, коли вийдете на пенсію:

• Das Gehalt kann niedriger sein, wenn bereits aus anderen öffentlichen oder privaten Quellen eine angemessene Altersvorsorge sichergestellt ist.

Чи є у Вас такі джерела?

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

@Wiskas146

Моє листування було з міграційною, ось що вони запросили: Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis, letzte Gehaltsabrechnung, Abschlusszeugnis als Gabelstaplerfahrerin (Logistikkurs).

Чи правильно я розумію, що Ви також надіслали Abschlusszeugnis, але це - не той документ про освіту, який очікують німецькі міграційні органи, якщо Ви пишете, що у Вас - тільки піврічні сертифікати.

Тут немає ніяких алгоритмів: Ви або відповідаєте всім критеріям, які чітко вказані у переліку до тієї чи іншої посвідки на перебування, та приносите документи, які підтверджують ці критерії -  або ж ні.

У Вашому випадку сертифікати - це не наявність Abschlusszeugnis als Gabelstaplerfahrerin: тобто, їх виявилося недостатніми прирівняти до освіти. І це, на жаль, не зміниться, якщо Ви не отримаєте відповідну освіту: незалежно від будь-яких алгоритмів.

Також цей факт "Наприклад 2 роки професійного досвіду за останні 5 років в мене будуть вже в березні" є дуже важливим. Ви наразі не відповідаєте критерію "2 роки за останні 5 років", тому Ви отримали відмову. Якщо цей критерій Ви будете виконувати у березні 2026 року, то Ви можете подати документи знову.

"Мені дуже пощастило і я маю прямий та вже безстроковий договір з роботодавцем": Насправді, це - дуже важливе зауваження, бо Ваш працедавець може відіграти неабияку роль у прийнятті рішення щодо видачі Вам відповідної посвідки на перебування. Він має написати супровідного листа, що Ви - дуже цінна робітниця, виконуєте вправно усю роботу, маєте великі успіхи та значення для функціонування підприємства, Вас майже неможливо замінити, та Ваш прцедавець настільки в Вас впевнений, що відразу надав Вам безстроковий контракт. Цього супровідного листа Ви також маєте додати до інших документів.

Важливо: Не грає ролі, у людини строковий чи безстроковий робочий контракт. У вимогах Відомств у справах іноземців вказана загалом необхідність наявності повноцінного робочого контракту (тобто, ніякі Zeitfirmen або MiniJobs або MidiJobs і т.і.)  або ж наявності чорнового варіанту повноцінного робочого контракту. Безстроковість трудового контракту не дає гарантії отримання посвідки на перебування.

Бажаю Вам вдалих вихідних!

Міла

Відповісти
Wiskas146

Доброго ранку, Міла

Я ще не зверталась. Потрібен час, я б хотіла звернутись туди з німецькомовною людиною, щоб нічого не впустити. Краще трішки почекати, але зробити все вірно.

Про AWO я знаю, вони дуже багато кому допомогли з моїх знайомих. Комусь з житлом, комусь з перекладом, з написанням різноманітних листів, в когось дивились робочий договір. Але я вважала, що це підтримка, так би мовити, "на перший час". В моєму випадку в мене все добре, є житло, робота, немає ні з ким проблем. Але спробую.

Майно та накопичення це добре, але нажаль не мій випадок).

Щиро дякую

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)