Перейти до вмісту
Повернутися до огляду
DianeVlssss

Зміна землі після 3 років перебування

Доброго дня, я намагаюся змінити землю проживання вже як рік, я подала заявку до Ausländerbehörde відразу як тільки отримала роботу в іншій землі (40 год на тиждень), але навіть після усіх дзвінків та емейлів майже не має відповіді чому це займає так багато часу. В мене питання, якщо я вже як три роки була зареєстрована чи можу я змінити землю та прописатися вже навіть без дозволу? Я також хочу змінити роботу, але боюся що це ризиковано, бо досі не маю дозволу на проживання в іншій землі.

4 коментарі

Відповіді (4)

Profile Picture
Yara__Community_Manager
Оновлено:

Привіт, дякуємо, що звернулися до нас.
 Мені шкода чути, що Ausländerbehörde не відповідає.
Я ще раз перевірю питання щодо 3 років проживання і чи все ще діє Wohnsitzauflage.Будь ласка, прочитайте також нашу інформацію про переїзд до іншого міста.
https://handbookgermany.de/uk/ukraine-accommodation#faq_3859З 
найкращими побажаннями

Відповісти
DianeVlssss
Оновлено:

Зрозуміло, дякую за відповідь! Ausländerbehörde нещодавно попросили мене знову той самий пакет документів, а саме робочий договір та договір про оренду. Сподіваюсь що скоро вирішу це питання. Я також написала в Flüchtlingsrat моєї землі і вони сказали що після 3 років це цілком можливо. 

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка

Доброго дня, @DianeVlssss !

Якщо "Flüchtlingsrat" дійсно підтвердить інформацію про те, що біженки та біженці з України можуть після 3 років переїжджати без дозволів обох Відомств у справах іноземців, тоді Ви може це зробити.

Наразі немає інформації, чи ці положення застосовуються також до людей з §24.

Як теза про 3 роки, так і теза моєї колежанки про "якщо Відомство у справах іноземців не заперечує протягом 4 тижнів, то людина може переїжджати" розраховані у першу чергу на біженок та біженців з Сирії починаючи з 2016-2017 років: Arbeitshilfe_Wohnsitzregelung_28.10.2016.pdf, які також мають зовсім інший статус, а саме "anerkannte Flüchtlinge".

Українки та українці хоч і називаються "біженками" та "біженцями", але мають ЗОВСІМ інші привілеї аніж інші люди з гарячих точок світу, що означає, що ці положення, відповідно, можуть на українок та українців не розповсюджуватися.

Я не згодна з тезою моєї колежанки щодо 4 тижнів, бо такої інформації з офіційних джерел ПРО УКРАЇНОК ТА УКРАЇНЦІВ з тимчасовим захистом згідно §24 немає. Тому я відправила це питання до нашої адвокатки та чекаю на її коментар.

Бажаю Вам сонячних вихідних!

Міла

Відповісти
Profile Picture
Міла_Модераторка
Оновлено:

Доброго дня, @DianeVlssss !

Отримали відповідь від нашої адвокатки щодо дії цих правил для людей, які знаходяться у Німеччині згідно тимчасового захисту по §24.

Яра має рацію: Якщо Відомство у справах іноземців тієї федеральної землі, куди людина переїжджає, не відповідає протягом 4 тижнів, то це означає згоду на переїзд, якщо у людини є вагомі причини на цей переїзд.

Наша адвокатка відповіла, що спочатку приймається рішення про перерозподіл людини до певної федеральної землі, яке втрачає чинність, коли видається дозвіл на проживання на підставі § 24. 

Надання дозволу на перебування на підставі § 24 створює новий обов'язок перебування, який регулюється § 12 абз. 1 речення 1 AufenthG, де мова йде про три роки: тобто, 3 роки з моменту видачі посвідки на перебування людина має обов'язок проживати в тому місті/федеральній землі/муніціпалітеті, куди її було розподілено.

Якщо людина хоче скасувати цей обов'язок перебування, то їй слід звернутися до абзацу 5 § 12 a AufenthG, де перераховані підстави, на основі яких людина може переїхати з однієї федеральної землі до іншої (або ж міста чи муніціпалітету). 

Що стосується мови про чотири тижні. Це правило регулюється § 72 абз. 3 a AufenthG. Він передбачає, що Відомство у справах іноземців тієї федеральної землі, куди людина переїжджає, повинно мати право голосу в питанні надання дозволу на переїзд. Якщо воно не приймає рішення протягом чотирьох тижнів, вважається, що згода на переїзд є наданою. Однак це стосується лише згоди Відомства у справах іноземців тієї федеральної землі, куди людина переїжджає, і лише підстав для переїзду відповідно до § 12a (5) AufenthG. 

Бажаю Вам гарних вихідних!

Міла

Відповісти
Проєкт від
  • medienmacher
  • Логотип "За фінансової підтримки Європейського Союзу"
  • Логотип "За фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ"
  • Логотип "За фінансової підтримки Уповноваженого Федерального уряду з питань міграції, біженців та інтеграції та Уповноваженого Федерального уряду з питань боротьби з расизмом"
За підтримки
  • Логотип "Міжнародного комітету порятунку" (International Rescue Committee, IRC)