İçeriğe geç
mtto6323
Vize & Oturum

18 b vizesiyle geldim

Merhaba! Çok araştırdım ancak bir cevap bulamadım. Cevaplarsanız çok sevinirim.mavi kart vizesine başvurarak 15 Nisan 2024 tarihinde  ticari bir işletmeye gece işletme sorumlusu olarak ailem ile Almanya ya geldim ancak 18 b vizesi verildi iş niteliğim ayrica 2024 brüt maaş sınırından fazla olarak brüt maaşım mevcut olmasına rağmen neden mavi kart vizesi yerine 18 b vizesi verildi anlamadım. oturum kartına başvuru yaptım ancak Nisan 15 tarihine kadar vizeniz mevcut şubat ayinda tekrar başvuru yapin dendi şimdi ben yaklaşık 6-7 aydır çalışıyorum brüt maaşım mavi karta uygun şekilde oturum karti alirken mavi karta başvuru yapabilirmiyim. Mavi kart hakkım varmi yokmu hakkım yoksa daha düsük bir maaş ile iş değişikliği  yapabilirmiyim yeni bulduğum iş de brüt maaşım en az ne kadar olması gerekiyor ayrica iktisat mezunuyum 

3 Yorumlar

Yanıtla (3)

Profile Picture
Eren (support)

Merhaba @mtto6323  

Mavi Kart için maaş sınırına ek olarak denklik alınan alan ile çalışılan vasıflı işin alanının örtüşmesi beklenir. Yani 18b vizesinden farklı olarak, yaptığınız vasıflı iş ile denklik alarak belgelediğiniz vasıfların arasında bir bağ kurulabilmesi gerekir. Sizin beyanınıza göre bu iki koşul da sağlanmaktadır.Ancak yine de sözleşmede işinizin nasıl tanımlandığını gözeterek başvurunuzu gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Bunun dışında, Mavi Kart ile ilgili tüm başvuru dökümanlarında Mavi Kart başvurusunun Çalışma Ajansı onayına bağlı olduğu ve koşullar karşılanmasa da Mavi Kart verilmeyeceği belirtilmektedir.

Oturum kartı başvurunuzu daha sonra yapmanızı istemeleri de normal bir durumdur. Şu anda brüt maaşınızın Mavi Kart şartlarını karşıladığını belirtmişsiniz. Bu durumda, çalıştığınız işin niteliğinin, denklik aldığınız alanla örtüştüğünü belgeleyerek oturum izni başvurunuzu yine Mavi Kart üzerinden yapabilirsiniz. Ve olumsuz bir cevap gelirse itiraz etmek üzere bunun gerekçelerini talep edebilirsiniz.

Eğer iş değişikliği yapmayı düşünüyorsanız, yeni işinizin de nitelikli/vasıflı bir iş olması gerekir. Aksi takdirde mevcut 18b oturum izniniz geçersiz hale gelir. Ayrıca, oturum izni alabilmeniz için çalıştığınız işin;

• Ev ve sıcak kira masraflarınızı,
  • Sizin ve aile üyelerinizin sigorta harcamalarını,
  • Yaşam ihtiyaçlarını (kişi başı aylık 503 Euro) karşılaması beklenir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

mtto6323

Cevabınız için çok teşekkür ederim bu durumda 18 b den 81 a vizesine geçiş yapabilirmiyim acaba çünkü 18 b vizesi ile sadece nitelikli islerde  çalışabiliyorum ancak bildiğim kadarıyla 81 a vizesiyle istediğim her yerden çalışabiliyorum ayrica herhangi bir maaş ilgili de sınır yok doğrumu sadece bir A2 dil belgem olması yeterli mi geçiş için yani geçebiliyorsam Vize değişikliği yapabiliyormuyum yani 18 b den 81 A ya 

Profile Picture
Eren (support)

Tekrardan merhabalar,

Önemli bir noktanın altını çizmek isterim, 81A bir vize türü değil, vize sürecini hızlandıran bir ön onay işlemidir. Yani 81A'yı işleterek edineceğiniz vize/oturum yine nitelikli çalışan kategorisinde olacaktır. Bunlar mesleki eğitime, üniversite eğitimine, uzmanlığa vs dayanan ve Mavi Kart'a kadar uzanan vizelerdir ve hepsinin ön koşulu nitelikli bir işte çalışmayı gerektirmesidir.

Bunun istisnası Madde 19 üzerinden alınan vizedir. Bu vize içinse bir işverenin sizin belirli bir işteki bilgi ve uzmanlığınıza ihtiyaç duyduğunu kanıtlaması ve sizin de bunu mesleki deneyim belgeleriyle kanıtlamanız gerekir. Bu vize ile sadece bu işte çalışabilirsiniz.

Yukarıdaki tüm vizeler içise barınma, sigorta ve yaşam masraflarınızı karşılayacak kadar gelir elde etmeniz gerekir.

Dilediğiniz işte çalışabilmenin koşulu ya süresiz oturum izni almak ya da aile birleşimi ile Almanya'ya gelmiş olmaktır. Buun dışında böyle bir olanak mümkün değildir.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu