İçeriğe geç
sadforallthings
Çalışan Hakları

18 a ile gelip iş değişikliği

Merhabalar öncelikle 81 a ön onay vizesi ile geldim ve burada işe başladım oturum hakkım çalışma iznimle bağlantalı 2 yıl bu firmada çalışmam gerektiği yeşil küçük kağıdımda yazıyor.oturum hakkım ise 4 senelik. Fakat işverenim ailede oluşan durumlardan dolayı beni işten çıkarmakla tehdit ediyor. 2 yılım dolmadan işten çıkarsam buradaki oturumum tamamen sonlanıyor mu yoksa bu süreçte burada kalmamın bir yolu var mı. A1 almanca belgem henüz yok çünkü işimde almanca bilmeme gerek yoktu. Geçerli bir diplomam var. İş hakkımın haksız bir şekilde veya iş verenim kendince sebepler uydurup beni işten çıkarırsa ne yapacağımı bilmiyorum sizlerden bilgi vermenizi rica ediyorum. Ve son olarak bu durumda iş arama vizesine geçmem bu süreçte işsizlik maaşı almam veya almanca kursuna yazılmam mümkün olur mu? 

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Seoyoung_Community Management Support

Merhaba @sadforallthings ,

Sorunuz için teşekkür ederiz.

Öncelikle, işvereninizin sizi işten çıkarmakla tehdit etmesine üzüldüm.

Oturma izninizin çalışmaya bağlı olduğunu bildiğinizden, işten çıkarılırsanız veya istifa ederseniz oturma izniniz geçerliliğini kaybeder. Böyle bir durumda, işinizin sona erdiğini mümkün olan en kısa sürede yabancılar dairesine bildirmeniz gerekir. İşveren de yasal olarak yabancılar dairesini bilgilendirmekle yükümlüdür, ancak bunu mümkün olan en kısa sürede sizin yapmanız tavsiye edilir. Bu durumda yabancılar dairesi oturma izninizi kısaltabilir. Yabancılar dairesinin size iş aramanız için 3 ila 6 ay gibi bir süre vermesi mümkündür, ancak bunu garanti edemeyiz. Bu, yabancılar dairesinin takdirine bağlıdır. İdeal olarak, ihbar süresi ve yabancılar dairesinin iş aramak için verdiği süre dahil olmak üzere birkaç ayınız olacak ve nitelikli istihdam için hızlı bir şekilde yeni bir iş bulacaksınız. Daha sonra yeni iş teklifinizi yabancılar dairesine bildirebilir ve daire onaylar onaylamaz yeni işinize başlayabilirsiniz.

Sie können auch eine Chancenkarte beantragen, aber der Nachteil ist, dass Sie nachweisen müssen, dass Sie Ihren Lebensunterhalt selbst bestreiten können. Obwohl das Arbeitslosengeld 1 (ALG1) keine Sozialleistung ist, wie z. B. das Bürgergeld, kann Ihr Antrag abgelehnt werden, wenn Sie nachweisen, dass Sie Ihren Lebensunterhalt durch den Bezug von ALG1 bestreiten können. Besser ist es, einen Nachweis zu erbringen, z. B. ein Sperrkonto oder einen Teilzeitjob. https://handbookgermany.de/tr/opportunity-card#faq_3278

Ancak, size kesinlikle profesyonel danışmanlık almanızı tavsiye ederim. Örneğin 'Faire Integration' danışma merkezi ile işvereninizin size karşı davranışının iş hukukuna uygun olup olmadığını ve işten çıkarılma durumunda bunun yasal olup olmadığını birlikte öğrenebilirsiniz. Danışma merkezi ayrıca olası bir işten çıkarılma sonrasında ikamet yasası kapsamında hangi adımların sizin için anlamlı olduğu konusunda size daha ayrıntılı tavsiyelerde bulunabilir. https://www.faire-integration.de/tr/topic/854.beratungsstellen.html

Size en iyi dileklerimi sunarım ve başka sorularınız olursa lütfen iletişime geçin.

Saygılarımla

Seoyoung

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu