İçeriğe geç
SS1981
Güncellendi:
Çalışan Hakları

18A

Merhaba ; 2027 yilina kadar 18A 3 yillik oturum iznim var. Yaklasik 13 aydir ayni isyerinde calisiyorum fakat verdikleri hicbir sözu tutmadilar ve genel olarak memnun olmadigim icin isyeri degistirmek istiyorum. Nasil bir yol izlemem gerekiyor veya ne zaman rahatlikla isyeri degistirebilirim ? 

Diger bir sorum ise ; 2 üniversite mezunuyum ama tek bir denklik alarak bu sekilde is anlasmasi ile geldim ve calisiyorum. Meslek degistirebilir miyim veya ne zaman degistirebilirim ?

Simdiden tesekkür ederim.

Iyi calismalar

2 Yorumlar

Yanıtla (2)

Profile Picture
Su Parlak_Moderator

Merhabalar,

Eğer 2 senedir bu firmada çalışıyor olsaydınız veya toplamda 3 senedir Almanya'da düzenli olarak ikamet ediyor olsaydınız, nitelikli çalışan olarak somut bir iş teklifi almanız durumunda sadece Yabancılar Dairesi'ne bilgilendirerek iş değiştirmeniz mümkün olabilirdi. Fakat sorunuzdan sadece 13 aydır çalışıyor olduğunuzu belirtmişsiniz. Dolayısıyla böyle bir durumda herhangi bir iş değişikliği sürecinde Yabancılar Dairesi'nden yeniden izin almanız gerekir. Çünkü şu anki mevcut oturum izniniz bu işe bağlı. Yeni bulacağınız işin nitelikli iş kategorisine girmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Nitelikli çalışan meslekleri arasında bir değişim için geçiş yapacağınız alanda tecrübenizi/mesleki arkaplanınızı kanıtlayacağınız sertifikaların/çalışma belgelerinin olması beklenir. Örneğin bir Ausbildung mesleği olan ve dolayısıyla nitelikli iş kategorisine giren aşçılık alanına geçiş yapmak istediğiniz takdirde daha önceden bu alanda yaptığınız işlerin bir dökümü, gittiğiniz kurslar vb. belgeleri kanıt olarak sunabilirsiniz. Böylesi bir değişim sizin de şu an sahip olduğunuz 18a gibi başlıklar için mümkündür, çünkü bu alanlar tecrübenizi kanıtlayabileceğiniz Ausbildung meslekleridir. Elbette böyle bir geçiş talebinde son kararın yetkili memurların takdirinde olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Tüm bunlara ek olarak, şu anki işinizde yaşadığınız sorunlarla ilgili sizi ücretsiz danışmanlık veren bir merkeze yönlendirmek isterim:

Faire Integration

Burada, çevrenizde size çalışan hakları ve çalışma koşulları konusunda danışmanlık verebilecek merkezlere ulaşabilirsiniz:

https://www.faire-integration.de/de/topic/11.beratungsstellen.html

Yaşadığınız şehre/eyalete göre değişmekle birlikte bazı şubelerinde Türkçe dilinde de danışmanlık veren uzmanlar mevcut. Talep etmeniz durumunda çeviri desteği de sağlayabilirler.

Umarım bu yönlendirme yardımcı olur.

Sevgiler,
Su

Profile Picture
Su Parlak_Moderator

Bir de kullanıcı isminizi takma ad ile değiştirmenizi rica edebilir miyim? Veri güvenliği için bunu önemsiyoruz.

Sevgiler

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu