İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
Ay55
Güncellendi:

18A

Merhabalar…

1.5 sene önce nitelikli işçi göçüyle tam denklik alarak almanyaya geldim ve 1.5 yıldır çalışıyorum.

4 yıl oturum aldım ve oturum kartıyla beraberinde yeşil bi kağıt verdiler ..

O kağıtta ise , 

“ DIE AUFENTHALTSERLAUBNIS BERECHTIGT ZUR AUFNAHME BINER BESCHÄFTIGUNG ALS METALL TECHNIKER IN BUNDESWEITE AUSUBUNG BEI xxxxxx GMBH, xxxx

Xxxx (SS 18A AUFENTHG I.V.M. 39 AUFENTHG). DIE AUFENTHALTSERLAUBNIS ERLISCHT MIT VORZEITIGER BEENDIGUNG DIESER TATICKEIT. DIE VORZEITICE BEENDIGUNG IST DER AUSLÄNDERBEHÖRDE INNERHALB VON ZWEI WOCHEN AB KENNINIS MITZUTEILEN. LEISTUNGSBEZUG IST NICHT GESTATTET.” Yazıyor.

Tercüme ettiğimde iş feshi yaptığımda oturum iptal olacağı söylüyor , sürek bu firmadamı çalışmam gerekiyor.

Benim gibi 18A ile gelenlerin bi kısmında yeşil kağıtdaki yazı farklı sadece firma ismi ve yapacağı meslek yazıyor

İlk sorum şu olacak , metal teknisyeni olarak başka bir firmaya geçebiliyormuyum , 

İkinci sorum ise , serbest İstihdam‘a ne zaman geçebiliyormuyum? Ve mini-jop yapabiliyormuyum?

Saygılarımla

2 Yorumlar

Yanıtla (2)

Profile Picture
Eren__(support)

Merhabalar

Öncelikle kullanıcı adınızı bir takma isim ile değiştirmenizi rica edeceğim.

Çalışma izninizde bir şirket ismi belirtilmiş olsa dahi, nitelikli/vasıflı başka bir iş bulduğunuzda yabancılar dairesine başvurup oturum izninizin bu doğrultuda yeniden düzenlenmesini talep edebilirsiniz. Ancak yeni oturum kartınızı almadan çalışmaya başlayamazsınız.

Serbest (vasıf şartına bağlı olmayan) istihdam ise ancak süresiz oturum izni aldığınızda söz konusudur. 18A vizesi ile geldiyseniz bu izne başvurma hakkınız 3 yıl prim ödemeniz halinde söz konusu olur. Bu noktada önemli bir koşul, kendinizin (ve ailenizin) geçimini bağımsız olarak , yani Jobcenter’dan veya Sosyal Yardım Dairesinden (çocuk parası ve ebeveyn parası hariç) herhangi bir para almadan karşılayabiliyor olmanızdır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgilere şu sayfamızdan erişebilirsiniz:

https://handbookgermany.de/tr/permanent-residence-migrants

Mini-job'da çalışabilmeniz ise işvereninizin buna olur vermesi ile mümkündür. Ayrıntılı bilgilere şu sayfamızdan erişebilirsiniz:

https://handbookgermany.de/tr/minijob

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Yanıtla
Ay55

Teşekkürler … 

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu