İçeriğe geç
Alm12345

18b

Merhaba ben 81a 18b ile bir işverene bağlı olarak dil şartı aranmadan 40 gün önce geldim ailem ile ancak işverenin sunduğu bana verilen iş anlaştığımız işin değildi. Durumu izahedince  İşveren hukusuz bir şekilde hakaret ederek beni işyerinden kovdu. İşe hiç girişim yapılmadı ev tutamadığım için otelde kalıyorum, aynı zamanda bir avukat ile görüşme yaptım , dil olamdığı için vizedeki iş tanımından iş bulamadım. Avukat bana yabancılar dairesine mağduriyetini izah edip iş mahkemesinde dava açacağız diyor. Nitelik dışı başka alanlarda da çalışabilmen için müsade alacağım diyor. Artık kime güveneceğimi bilmiyorum. Böyle bir durum mümkün mü, siz ne önerebilirsiniz. Çok zamanım kalmadı , geri dönmemeyi de düşündüm . Cevabınız için şimdiden Teşekkür ederim .

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Profile Picture
Eren (support)

Merhaba @Alm12345  

Öncelikle yaşadığınız durum için üzüntülerimi bildiririm.

Yaşadığınız durum esasen somut koşullarınıza ilişkin ayrıntılı bir değerlendirme yapmayı gerektirdiği için bu konuda uzman bir avukat ile çalışmaya devam etmeniz en uygunudur.

Yine de size genel düzenlemeler ile ilgili bilgi vereyim:

- 18b vizesi ile geldiyseniz nitelikli çalışan statüsünde sayılırsınız. Size verilen vize belirli bir iş kolunda veya şirkette çalışmak üzere verilmiş olsa da, alanınızla örtüşmeyen başka bir "nitelikli" iş bulmanız halinde yabancılar dairesine başvurup yeni bir çalışma/oturum izni talebinde bulunabilirsiniz. Burada kıstas bulacağınız yeni işin de nitelikli/vasıflı sayılmasıdır, ancak denklik aldığınız alan ile örtüşmesi zorunlu değildir.

- 18b vizesinden sınırsız (niteliksiz işleri de kapsayan) bir çalışma iznine geçmek ancak aile birleşimi ya da süresiz oturum izni gibi durumlarda mümkündür. Görüştüğünüz avukat bu tür bir statü değişikliğinin mümkün olduğunu söylemiş ancak biz durumunuzun ayrıntılarını bilmediğimiz için bunun nasıl mümkün olabileceğine dair bir şey söyleyememekteyiz.

- Yabancılar dairesine durumu açıklamanız ve dairenin size 18b kapsamında bir iş bulmanız için bir süre tanıması hayli olasıdır. Bu durum sıklıkla yaşanmaktadır.

- Eğer iş konusunda bir ayrımcılığa/haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız Faire Integration projesinin danışmanlarından ücretsiz destek alabilirsiniz: https://www.faire-integration.de/en/

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu