İçeriğe geç
TalhaHH
Güncellendi:
Çalışan Hakları

18b iş değişikliği

Merhaba, 18B ile geldim ve ön onayımda çalıştığım şirket dışında bir şirkette çalışmama izin verilmediği yazıyor. Ancak çalıştığım şirket iş sözleşmesindeki hiçbir maddeye uymadı. Sigortamı geç yatırdı (5 ay sonra). Bu durumlar göz önüne alındığında başka bir şirkette çalışma hakkım olamaz mı? Şu an mesleğimden bağımsız bir firmadan iş teklifi aldım. Acaba iş değiştirebilir miyim?Haklarım neler?dönüş yapabilirseniz çok mutlu olurum. 

6Aydır buradayım

vizemin bitmesine 5 ay kaldı.Oturum iznim yok.

Daha hiç hesaptan maaş ödemesi alamadım.
Saygılarımla 

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Profile Picture
Eren (support)

Merhabalar,

Eğer hesabınıza resmi olarak maaş girmiyorsa ve sigorta primleriniz ödenmiyorsa yasal olarak işsiz statüsünde bulunmanız olasıdır. Bu ise oturum durumunuzla ilgili önemli sorunlar yaratabilir. Ayrıca vergilendirilmemiş biçimde kazanç edindiğinizin tespit edilmesi sizi ve işvereni vergi ve ceza hukukundan kaynaklı zorluklar ile baş başa bırakabilecektir.

Bu konuda ilk olarak aşağıda paylaştığım Faire Integration projesinin yetkilileri ile temasa geçmenizi öneriyorum. Bu danışmanlar durumunuzun belgelenmesi ve yaşadığınız mağduriyet ile ilgili atılacak yasal adımlar konusunda size yardımcı olacaklardır:

https://www.faire-integration.de/de/topic/11.beratungsstellen.html

İvedilikle atmanız gereken bir diğer adım ise yabancılar dairesine başvurmaktır. Ancak bu adımı yukarıda bahsettiğim kuruluştan danışmanlık aldıktan ve durumun sizin tercihinizle gerçekleşmediğini belgeledikten sonra yapmanızı tavsiye ederim.

Mevcut statünüzün yabancılar dairesi tarafından nasıl değerlendirileceği konusunda bir şey söylemem maalesef zor. Muhtemelen Faire Integration yetkilileri de sizi bir avukata yönlendirecektir ve durum uzman bir avukat aracılığıyla netleşecektir.

İşsiz olduğunuzun belgelenmesi halinde yabancılar dairesinin size iş bulmanız için yeterli bir süre tanıması hayli olasıdır. Bu bir yana, yeni bir iş bulduğunuzda da, hem sizin denklik belgelerinizin hazır olması hem de bulduğunuz işin nitelikli/vasıflı sayılması koşuluyla oturum kartınızın yeniden düzenlenmesini talep edebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu