İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
Orca

18B İş Değişikliği

Merhaba, Şubat ayında bir lojistik firmasında çalışmak üzere 1 yıllık D tipi çalışma vizesi aldım. Almanya'ya Mart ayının sonunda geldim. Buraya gelir gelmez iş ile ilgili ciddi sorunlar oluşmaya başladı. Başta konuşulduğu gibi çıkmadı çoğu şey. İşe girişim geç yapıldı, günde 8 saatten fazla çalışmam isteniyor, anlaşmaya göre haftada 40 saat olması gerekiyor ama işverenim bana verilen paketleri saat kaçta bitirirsem işimin o zaman biteceğini söylüyor. Ve iş genelde saat 17 civarında bitiyor bazen daha fazla bile sürebiliyor. Ve bunun için ekstra ücret (fazla mesai) almayacağım.

Şunlara cevap arıyorum;

Henüz yeni geldim, oturum kartım yok, iş değişikliği yapabilir miyim?

Değişiklik mümkünse eğer, ne yapmam gerekiyor? 

Diplomam var, İngilizce öğretmenliği alanında. Ama maalesef Almanca dil sertifikam yok. Bu şekilde kendi alanımda çalışabilir miyim? 

Oturum iznine başvuru yapmak için en az iki maaş bordrosu verebilmem gerekiyor, iş değişikliği yaparsam bu süreç nasıl etkilenir?

İlgileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Profile Picture
Eren__(support)

Merhaba @Orca  

Almanya'ya geldikten sonra 3 ay içerisinde yabancılar dairesine başvurup vizenizi oturum iznine çevirmeniz gerekir. Bu süreçte bir iş değişikliği olursa başvuruyu bu yeni iş üzerinden de yapabilirsiniz. Maaş bordrolarına ilişkin talep ve şartlar farklı eyaletlere göre değişebilmektedir. Eğer yeni işe ilişkin bordronuz yoksa ve daire bunu şart koşuyorsa, size geçici oturum izni gibi ek çözümler sunulabilecektir.

Burada önemli olan yeni bulacağınız işin nitelikli çalışan vizesi kapsamında vasılı bir iş olmasıdır. Yani herhangi bir işte çalışamazsınız. Ancak denkliğiniz varsa başka bir alanda da vasıflı bir iş bulup çalışabilirsiniz. Almanca bilgisi ise ancak çalıştığınız iş bunu gerektiriyorsa söz konusudur.

Öte yandan mevcut işinizde maruz kaldığınızı düşündüğünüz ayrımcılık ve atabileceğiniz adımlar konusunda çalışma arkadaşımız @Faire__Integration_BB ve @Faire__Integration_BB size ilk fırsatta açıklayıcı bilgiler verecektir.

Şimdilik iyi günler dilerim!

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu