18b iş değişikligi
Merhabalar
18b vizesi ile Almanyaya geldim ve burokraft olarak 6 aydır bir iş yerinde calismaktayim. 3 yıllık oturum aldım. Şuan başka bir firmadan daha güzel şartlarda iş teklifi aldım. Mecbur yerde çalışmaya devam ederken, diğer firmada calismak için yabancılar daiersine yeni onay başvurusunda bulunabilir miyim ?
Teşekkürler
Merhabalar @Beşiktaş__
Şirket değiştirmek içindikkat etmeniz gereken birkaç husus vardır.
Öncelikle yeni bulduğunuz işin de nitelikli/vasıflı olması gerekmektedir. Yani şu aşamada vasıfsız işlerde çalışamazsınız.
Buna ek olarak, her ne kadar siz diploma denkliğiniz ile nitelikli çalışan statüsü edinmiş olsanız da, bulduğunuz yeni vasıflı işin ek mesleki denklik koşulları olabilir. Mesleğe ve bulunduğunuz eyalete göre bu tür olası koşulları şu portaldan inceleyebilirsiniz:
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/tr/index.php
Son olarak, eğer oturum izninizde bir şirket adı belirtilmişse, yeni bir işe geçmeden önce bu işe dair evraklarla yabancılar dairesine başvurup çalışma izninizin yeniden düzenlenmesini talep etmeniz gerekecektir. Aksi halde yasadışı çalışan konumuna gelirsiniz. Çalışma izninizde (veya Zusatsblatt üzerinde) şirket veya iş kolu ismi bulunmuyorsa o zaman diğer vasıflı işlerde çalışabilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!