İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
harald

3 yilda vatandaslik

Merhabalar, ben 18c niederlassungerlaubnis kapsaminda 01.07.2022 tarihinden beri Almanya da calismaktayim. Yasadigim sehrin vatandaslik basvurusu icin hizli bir testi var ve onu cozdugumde bazi sonuclar kafami karistirdi. Sonuclara gore almanca seviyem B1 seviyesinde olsa dahi ( B1 Telc sertifikam + Leben in Deutschland sinav sonucum bulunmakta) kalifiye eleman kapsaminda Almanya da ikamet ettigim ve buyuk bir Alman firmasinda calistigim icin vatandaslik hakkimin memura bagli oldugunu soylemekte. Yeni yasa sonucunda 3 yilda vatandaslik yasasi kaldirilacagi icin sizce vatandasliga basvurmam mantikli olur mu? Ayrica suan itibariyle 2 yil 22 aydir Almanyada´yim suan basvurdugum konumda bana donus yapacaklari sure 2-3 ayi bulacaktir bu sure doldugunda 3 yildir Almanya da ikamet etmis bulunacagim. Bugun itibari ile 3 yilda vatandaslik hakki mumkun oldugundan sizce bu yasanin kaldirilmasi benim basvurumu etkiler mi? Eger olumsuz donus yaparlarsa basvuru ucretim yanacak ama onun yaninda bu red sicilimde kotu gozukur mu? Eger yorum yapabilirseniz cok mutlu olurum :) 

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Profile Picture
Eren__(support)

Merhaba @harald  

Süre açısından bakacak olursak, Alman vatandaşlığına geçmek için olağan koşullarda 5 yıldır Almanya'da bulunup vergi/prim ödüyor olmanız gerekir.

3 yıllık oturumun ardından vatandaşlık sadece istisnai durumlarda geçerlidir. Bunun için "özellikle iyi entegre oluş olma" şartı aranır. Uygulamada bu C1 seviyesine Almanca bilmeniz, gönüllü kamu hizmeti gibi faaliyetlerde bulunmuş olmanız vs. şeklinde yorumlanır. Ve sizin mesajınızda da belirttiğiniz üzere, bu başvurunun kabul edilip edilmeyeceği, ilgili dairelerin takdirine bağlıdır.

Yani olağan bir 18c vizesi ve B1 sertifikası ile 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusu yapmak mümkün görünmemektedir.

Vatandaşlık konusuna ve başvuru koşullarına ilişkin ayrıntılı bilgilere şu sayfamız üzerinden erişebilirsiniz:

https://handbookgermany.de/tr/citizenship

Ancak nitelikli çalışan vizesine sahip olduğunuz için 3 yılın sonunda süresiz oturum iznine başvurma hakkınız bulunmaktadır. Bu konu ile ilgili ayrıntıları ise şu sayfamızdan inceleyebilirsiniz:

https://handbookgermany.de/tr/permanent-residence-migrants

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu