81 A Ön Onay Vizesi - Eşten istenen dil sertifikası hakkında
Merhabalar
Almanya'da bir iş başvurusu yaptım.
81 A ön onay için başvuru evrak toplama aşamasındayım
Otobüs Şoförü olarak Almanya'ya gideceğim.
Evliyim
81 A ön onay başvuru sürecime eşimi ekledim.
Benden dil sertifikası istenmiyor.
Eşim üniversite mezunu ve Almanya'da bir şirketten işe alım için niyet mektubu alma imkanım var.
Eşim için vize başvurusu sürecinde A1 dil sertifikası zorunluluğu var mıdır?
Forumda moderatör Eren Bey tarafından yazılmış
''Eğer üniversite mezunu iseniz ve/veya Almanya'daki işgücü piyasasına nitelikli eleman olarak dahil olmanıza dair olumlu bir öngörü varsa sizden Almanca dil belgesi istenmeyecektir.'' şeklinde bir açıklama gördüm.
Eğer kanun maddesine ulaşabilirsem iş bulmamıza aracı olan firmaya gönderip kendilerini bilgilendirecek ve sürecime devam edeceğim
Yanıtınız için şimdiden çok teşekkürler
Saygılarımla
Merhabalar,
Sorunuz için teşekkürler. Çalışma arkadaşım sevgili @Eren__(support) 'in verdiği bilgi doğrudur. Eşiniz üniversite mezunu ise ve bunu belgelendirerek kanıtlayabilirse dil sertifikası zorunluluğundan muaftır.
Bununla ilgili konsolosluğun resmi websitesindeki sayfadan alıntılıyorum:
"Aşağıda belirtilen istisnai durumlarda A1-Sertifikası ibraz etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak söz konusu istisnai durumun belgelenmesi gerekmektedir (örn. sağlık raporu).
1. Eşin Almanca konuşabildiği belli ise, yani başvuru esnasında Vize Bölümü’ndeki görevlilerce fark edilecek kadar iyi Almanca biliyorsa,
2. Aile birleşimi için başvuruda bulunan eş yüksekokul mezunu ise ve istihdam ve uyum bakımından olumlu bir öngörü varsa veya geçici bir süre için aile birleşimi başvurusunda bulunuyorsa ya da İkamet Kanunu’na göre daha önce de ikamet izni aldıysa,
3. Almanya’da yaşayan eş aşağıdaki ikamet statülerinden birine sahipse: Araştırmacı, AB Mavi Kartı, ICT-Kartı, İkamet Kanunu’nun 21. maddesi (Bağımsız Çalışanlar), İkamet Kanunu’nun 18c maddesi 3. bendi (Nitelikli İşgücü), ya da İkamet Kanunu’nun 25. Maddesi 2. Bendi, 1. Fıkra 1. Alternatife göre korunma hakkına sahipse ve Almanya’da yaşayan eş ülkesini terk etmeden önce evlilik gerçekleşmişse.
4. Almanya’da yaşayan eş Almanya’da serbest dolaşım hakkına sahipse, yani Almanya dışında bir AB ülkesi vatandaşı ise veya Avrupa Ekonomik Alanı (EWR) devletleri Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn veya İsviçre vatandaşıysa.
5. Almanya’ya gidecek başvuru sahibi, bedensel, zihinsel veya ruhsal bir sağlık sorunu veya engelden dolayı basit düzeyde Almanca dil bilgisini ispat edebilecek durumda değilse,
6. Başvuru sahibinin Almanya’ya gitmeden önce basit düzeyde Almanca öğrenmesi mümkün değilse veya şartlar öğrenme girişiminde bulunmasını engelliyorsa."
Kaynak: https://tuerkei.diplo.de/tr-de/service/05-visaeinreise/2628520-2628520
Almanca dil bilgisinin ispatıyla ilgili detaylı bilgiyi ayrıca Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi’nin resmi websitesindeki bilgi notunda bulabilirsiniz:
https://www.bamf.de/SharedDocs/Anlagen/DE/MigrationAufenthalt/Ehegattennachzug/ehegattennachzug.html
Umarım bu kaynaklar yeterli olur.
Not: Herhangi bir şekilde yasal danışmanlık verme yetkimizin olmadığını ve genel çerçeve hakkında bilgilendirdiğimizi hatırlatmak isterim. Kanun maddesi sorduğunuz için olası bir yanlış anlaşılmayı engellemek için bunu eklemek istedim. Ayrıca vize/oturum izni başvurularında yetkili bir kurum değiliz. Dolayısıyla bire bir özel durumlarla ilgili memurların takdir yetkisi ile değişebilecek kararların her zaman olabileceğini belirtmek isterim.
İyi günler dilerim,
Su