81 a ve denklik sorusu
Merhabalar almanyaya göç yapmak istiyorum ve sözleşmem var (Büro çalışanı olarak) . 81 a ön onay başvurusu yaptım fakat tarafıma denklik gerektiğini söyledikleri bir mail geldi. Lisans mezunuyum fakat okulum h+ olmasına rağmen bölümüm yok fakat istanbul üniversitesinde bölümüm h+ olarak görünüyor. çeşitli kaynaklarda denkliğe gerek olmadığı belirtiliyor ama bunun resmiyet kaynağını bulamadım aynı zamanda çapraz denklik içinde. Denklik konusunda izlemem gereken yol hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
3 Yorumlar
Yanıtla (3)
Merhaba @canjepg
Öncelikle bir konuyu netleştirmek isterim. 81A süreci bir vize türü değil vize sürecini hızlandıran bir idari prosedürdür. Bu başvuru sizin tarafınızdan değil, sizin Almanya'daki işvereniniz tarafından yabancılar dairesine yapılır. Yabancılar dairesi, işveren ve Almanya çalışma ajansı bir araya gelerek sizin çalışma koşullarınızı inceler ve bu sırada sizin sunduğunuz diploma tercümeleri vs. üzerinden denklik işlemleriniz halledilir. Yani bu süreçte sizin işvereninize belge tedarik etmek dışında bir rolünüz yoktur ve denklik otomatik olarak hallolur. Bu sürecin sonunda gelen onay belgesi ile de konsolosluğa vize başvurusunda bulunursunuz. Bununla ilgili kapsamlı bilgilere şu sayfadan erişebilirsiniz:
https://www.make-it-in-germany.com/en/looking-for-foreign-professionals/entering/the-fast-track-procedure-for-skilled-workers
Denklik açısından ise, diplomanızın denkliğe sahip olduğunun belgelenmesi için anabin veritabanında okulunuzun H+ ile işaretlenmiş olması VE bölümünüzün bu başlık altında sayılması gerekir. Denklik tek başına üniversiteye veya bölüme değil, belirli bir üniversitedeki belirli bir bölümün niteliklerine göre verilir. Bu nedenle bölümünüze başka bir üniversitede denklik verilmiş olmasının sizin üzerinizde bir etkisi yoktur.Eğer denklik sürecini sizin tamamlamanız gerekecekse yapmanız gereken Zentralstelle für Auslaendischebildungswesen (ZAB) kurumu ile iletişime geçip süreci başlatmaktır. Kuruma şu adresten ulaşabilirsiniz:
https://zab.kmk.org/en/statement-comparability
Umarım yardımcı olabilmişimdir!
Desteğiniz için teşekkür ederim. Zaten benim başvurumu başlatan iş verenim ve şirket avukatı. Benim öğrenmek istediğim denkliği ortadan kaldırabilecek bir yol var mı acaba? Yardımlarınız için teşekkür ederim 🙏🏽
Tekrardan merhabalar,
Almanya göç sistemi büyük oranda nitelikli çalışan göçü üzerine kurulu olup denklik buradaki asli unsurlardan biridir. Bunun tek istisnası yukarıda bahsettiğim Madde 19 kapsamındaki, işveren üzerinden verilen teknik ustalık vizeleridir.
Umaruım açıklayıcı olabilmişimdir.