İçeriğe geç
Yogokan159
Güncellendi:
İş Arama & Denklik

81 A vizesi Is degisikligi

Merhaba 

Ben 1 Mayis 2023 den beri ayni sirkette calisiyorum. Artik farkli bir is veya sektörde calismak istiyorum. bu konuda ne yapabilirim, Ayrica isyerim iflas edebilir biraz da bundan endise ediyorum. Issiz kalirsam issizlik maasi, isyerinden cikis tazminati vs gibi konularda destek alabilecek miyim ? ve en önemlisi istedigim isi yapabilir miyim ?

Tesekkür ederim.

3 Yorumlar

Yanıtla (3)

Profile Picture
Su Parlak_Moderator

Merhabalar,

Öncelikle sizi bu konuda ücretsiz danışmanlık veren bir kuruma yönlendirmek isterim. İş sözleşmesi feshi ile ilgili yazımızda da belirttiğimiz gibi:

İş sözleşmesi feshi ile ilgili olarak “Faire Integration” projesinin danışmanlık merkezlerinden birine başvurabilirsiniz. Burada hizmet veren kişiler birçok farklı dilde danışmanlık verir ve işvereninizle sorun yaşadığınız takdirde size herhangi bir ücret talep olmadan destek olurlar. faire-integration.de adresine girerek yardım alabileceğiniz danışma merkezlerini bulabilirsiniz. Ayrıca, işvereninize karşı yasal işlem başlatmak isterseniz size bir avukat da önerebilirler.

İstifa vb. seçeneklerle ilgili olarak da bu yazımızı incelemenizde fayda var, dikkat etmeniz gereken noktalara değiniyoruz:

https://handbookgermany.de/tr/termination-of-employment-contract

Sadece verdiğiniz bilgiler üzerinden genel bir yorum yapacak olursam, paylaştığınız tarihler göz önüne alındığında (2 yıldan az bir süredir mevcut oturum/çalışma izninizle Almanya'da ikamet ettiğinizi varsayarak) bir iş değişikliği durumunda Yabancılar Dairesi'nden yeniden izin almanız gerekmektedir. Bu işin başvuracağınız oturum izni türünün koşullarına uyuyor olması gerekir. Örneğin mevcut oturum izniniz Mavi Kart'sa ve bu izni aldığınız işi değiştirerek mevcut oturum izninizi devam ettirmek istiyorsanız yeniden Mavi Kart koşullarını sağlayan bir iş teklifini sunmanız gerekecektir. Şu anki mevcut oturum izninizin mevcut işinize bağlı olup olmadığını anlamak için size oturum kartınız ile verilen Zusatzblatt adlı yeşil kağıttaki açıklama kısmına bakabilirsiniz. Çoğu durumda (ör: 18b nitelikli çalışan) oturum izniniz mevcut işinize bağlıdır. 2 yıl sonunda bu bağlantı sona erer ve farklı bir yerde çalışabilirsiniz. 

İşinizi kaybetmeniz durumunda yeni bir iş bulabilmeniz için gereken süre mevcut oturum izni türünüze ve bağlı bulunduğunuz Yabancılar Dairesi'ne göre değişebilir. Bir fikir vermesi için şunu da paylaşayım, örneğin Mavi Kart için bu süre genellikle 3 aydır. Bu sürede hala iş bulamamış olursanız Fırsat Kartı vb. iş arama vizesi türlerini değerlendirebilirsiniz. Bunu da ayrıca paylaşıyorum:

https://handbookgermany.de/tr/opportunity-card

Umarım bu bilgiler yardımcı olur.

İyi günler dilerim,
Su

Profile Picture
Su Parlak_Moderator

Son olarak, kullanıcı adınızı bir takma ad ile değiştirmenizi rica edeceğim.

Yogokan159

Merhaba,

Bilgiler icin cok tesekkür ederim. Kullanici adimi degistirecegim.

iyi calismalar.

saygilarimla

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu