81a
Merhaba ben 2 ay önce 81a vizesi ile Almanyaya geldim. Vizemde ve çalışma izinimde iş yerimin bütün bilgileri yazıyor ve ikiside 1 yıllık. Daha oturum kartı başvurumu yapmadım fakat iş yerimden bir süre işsiz kalmayı da göze alarak istifa etmek istiyorum bu durumda bir zorluk yaşar mıyım sadece iş yerimden çıktığımı ve iş arama sürecinde olduğumu yabancılar dairesine bildirmem yeterli olur mu? En büyük korkum Türkiyeye geri dönmek zorunda kalmak çünkü nişanlım burada. Türkiyeye geri dönmek zorunda kalır mıyım? Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
1 Yorumlar
Merhaba @nilü !
Öncelikle foruma hoş geldiniz!
İşinizden ayrılmak istediğinizi duyduğuma üzüldüm. Anladığım kadarıyla durumunuz biraz karmaşık ve dolayısıyla ayrılmadan önce birkaç şeyi göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Vize ve daha sonra oturma izni, süresiz oturum alana kadar her zaman belirli bir amaç doğrultusunda verilir. Sizin durumunuzda bu spesifik amaç çalışmaktır. Bu nedenle işvereninizin vizenizde ve daha sonra oturma izninizde belirtilmesi olağan bir durumdur.
Bu aynı zamanda işinizle ilgili her türlü değişikliği Yabancılar Dairesi'ne bildirmek zorunda olduğunuz anlamına gelir. Bu, işten çıkarılma/istifa için olduğu kadar işveren değişikliği için de geçerlidir. Dolayısıyla işveren değişikliği için Yabancılar Dairesi'nin onayına başvurmanız gerekir.
Temel olarak, artık bir işiniz yoksa, ikametiniz için bir temel bulunmamaktadır. Bu nedenle, nasıl ve ne zaman istifa edeceğinizi dikkatlice düşünmeniz gerekir - tercihen zaten yeni bir işiniz varsa, böylece ikamet temelinizi kaybetmezsiniz. İşsizseniz veya işveren değişikliği için başvurmak istiyorsanız ve hala sadece vizeniz varsa, bazı göçmenlik bürolarında sorun yaşanabileceğini lütfen unutmayın. Bazı göçmenlik büroları sadece oturma izniniz varsa değişikliği onaylayacaktır. Size bağlı Yabancılar Dairesi ile iletişime geçebilir ve bu tür durumları nasıl ele aldıklarını sorabilirsiniz.
Alternatif olarak, hangi gereklilikleri yerine getirdiğinize bağlı olarak, örneğin iş arama vizesi veya Fırsat Kartı gibi bir amaç değişikliğini (ve dolayısıyla oturum izni türü değişikliğini) deneyebilirsiniz. Sizi Handbook Germany'nin ilgili bilgilendirme sayfalarına yönlendireceğim. Ancak, bunun daha zor olabileceğini de belirtmek isterim çünkü hala sadece vizeniz var. Ayrıca, bahsedilen tüm seçeneklerde kendinizi geçindirmek için yeterli mali imkanlara sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekeceğini lütfen unutmayın.
Size daha iyi bir haber veremediğim için üzgünüm. Bilinçli bir karar vermek için bir göçmenlik danışma merkezine başvurmanızı öneririm. Birlikte bire bir durumunuzu, seçeneklerinizi ve bunların olası sonuçlarını tartışabilirsiniz. Eğer yaşadığınız yeri bana bildirirseniz, ben de size yakın bir yerdeki danışma merkezini bulabilirim. Göçmenlik danışma merkezlerinin hizmetinin ücretsiz olduğunu hatırlatmak isterim.