İçeriğe geç
Sarımsak
Güncellendi:
Çalışan Hakları

81A İş Değişikliği

81a vizesi ile şu an almanyadayım. İşe başladığım hafta iş verenimle anlaşmazlık yaşadım ve işi sonlandırmaya karar verdik karşılıklı olarak. Bunun sonucunda merak ettiğim bazı durumlar var. Yabancılar dairesine iş fesih bildirimi yaptıktan sonra yeni bir iş bulmak için ne kadar sürem var ? Eğer iş bulamazsam nasıl ilerlemem gerekir ?
Vizem bir yıllık bu süre içinde çalışmadan ülkede kalabilir miyim ? 

İş değişikliğinde en az İlk yaptığım sözleşmedeki saatlik kazancım kadar kazancım olmak zorunda mı ? ( not olarak eşim ile birlikte geldim onunda sorumluluğu benim üzerimde kendisi çalışmıyor)

13 Yorumlar

Yanıtla (13)

Profile Picture
Eren (support)

Merhaba @Sarımsak  

Birkaç noktayı netleştirebilirsek sorunuzu cevaplamak daha kolay hale gelecek.

Öncelikle 81A bir vize türü değil, vize başvuru sürecini hızlandıran bir idari prosedürdür. Sorunuzun cevabı biraz da esas vize türünüze (nitelikli çalışan vizesi, Mavi Kart vs.) göre değişebilir. Bunun yanında, Almanya'ya girdikten sonra 3 ay içerisinde yabancılar dairesine başvurup elinizdeki vizeyi bir oturum iznine çevirmeniz gerekir. Bu aralık sırasında durumunuz değişirse yabancılar dairesi işlemlerinizi güncel durumunuz üzerinden yapar.

Her durumda işsiz kaldığınızı yabancılar dairesine bildirmeniz gerekecektir. Nitelikli çalışan vizesi ile geldiyseniz daire size iş bulmanıza yetecek kadar bir süre verecektir. Mavi Kart için bu süre (Almanya'daki ilk 2 yılınızda) otomatik olarak 3 aydır. Bu süre dolduğunda iş bulamadıysanız ülkeden ayrılmanız gerekir. Bunun dışında, eğer oturum izninizde bir şirket ya da iş kolu adı yazıyorsa iş değiştirirken yine yabancılar dairesi onayı almanız gerekecektir.

Yeni işinizin ise her koşulda nitelikli/vasıflı bir iş olması gerekecektir. Herhangi bir işte çalışamazsınız. İşinizden edindiğiniz gelirin ise, evinizin sıcak kirasını sigorta ödemelerini ve buna ek olarak siz ve eşiniz için kişi başı 506 Euro harcama payını karşılaması gerekir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Sarımsak
Güncellendi:

Merhaba öncelikle yardımlarınız için teşekkürler. 
Vice Türüm nitelikli işçi vizesi. Pasaportunda ek bir sayfa olarak anlaşma yaptığım iş yerinin adı orada çalışabileceğim 18a ile ikamet edebileceğim, ulus çapında çalışamayacağım, 81a prosedürüne uygun şirkette alışabileceğim yazıyor. Sorduğum sorulara ek olarak bu türden yabancılar dairesinin iş bulana kadar bana verebileceğini süreyi bilip bilmediğiniz ? Ücretlendirme konusunda sıcak kira artı vergi artı eşimin gideri dışında benim de giderlerimin olması gerekmiyor mu sadece dediğiniz miktar yeterli mi? çünkü buna bağlı sözleşmesi arayışına gireceğim bazı Seçenekler var ancak saatler olarak önceki harcamam masrafını yakaladığı için bir şey yapamıyorum. Oturum iznine başvurmak için nelere ihtiyacım var ? 

Profile Picture
Eren (support)

Tekrardan merhabalar,

Verilecek süre konusunda bir tahminde bulunmamız maalesef mümkün değil. Ancak fiilen iş aramaya başlamanızı öneririm. Gelir limiti konusunda da, yukarıda dediğim gibi sıcak kira ve sağlık sigortası masraflarına ek olarak eşiniz ve sizin için "kişi başı" 506'şar Euro gelir göstermeniz gerekecektir.

İyi günler dilerim!

yesiltrack

@Sarımsak  Merhaba, Anladığım kadarıyla direk çalışma iznine başvurulmuş. Benim için de çalışma iznine başvurulacak gidebileceğim fakat eşinizi yanınızda hangi vize ile götürdünüz ? Eşim burada memur çalışma izni olarak başvurmak da sakınca var mı biliyor musunuz ? Hangi vize ile eşinizi yanınızda götürebildiniz ?

Sarımsak
Güncellendi:

Merhaba bir konuda daha bilginize ihtiyacım var. İş buldum sözleşme yaptım onay bekliyorum ancak uzun zamandır cevap alamadım. Doğru yere bildirim yapıp yapmadığımdan emin olamadım. Bavyera/ Fürth şehrinde yaşıyorum tam olarak nereye bildirimde bulunmam gerekiyor ? Nereye e-posta atmalıyım? @Eren (support)  

Sarımsak

Merhaba kendim için çalışma izine başvururken yanımda eşimle geleceğimi beyan ettim onun için ayrı bir vizeye başvurmaya gerek yok. Aile birleşimi gibi düşünebilirsiniz ancak birlikte gidiyorsunuz. Kendi adınıza işlemleri yaparken yanınızda götüreceğiniz kişileri en başından beyan edin vize ona göre çıkıyor. Eşiniz çalışmak istiyorsa vasıfsız işler yapabiliyor. Kendi işini yapmak istiyorsan ve 81a kapsamındaysa onun için ayrıca işlem yapmanız gerekiyor.

yesiltrack

@Sarımsak  
Merhaba yanıtınız için teşekkürler. Eşe çıkan vize hangi tür vize oluyor?  Oraya gidince onun için de oturum izni alabiliyor muyuz ? 

Bauingenieur
Güncellendi:

@Sarımsak  
Merhaba. Sizin yaşadıklarınızın aynısını ben de yaşıyorum. Nitelikli işçi vizesi ile geldim ve aynı şekilde bazı nedenlerden dolayı işten ayrıldım. Şu an iş bulmaya çalışıyorum ama şunu ben de merak ettim. Vizemizi oturum iznine nasıl çevireceğiz? Bunu yapabilmek için çalışıyor olmamız mı gerekiyor? Şartları nelerdir? Bizden ne istiyorlar? Ben bu durumda oturum iznine başvurabiliyor muyum şu an? Yoksa tekrar iş bulup resmi bir şekilde çalışmaya başladıktan sonra mı oturum iznine başvurabiliyorum? Oturum izni için nereye başvuruyoruz? Yabancılar dairesi mi belediye mi? Oturum iznine başvururken hangi belgeleri istiyorlar? Bu bilgilere ulaşabildiysen yardımcı olursanız sevinirim.  

Sarımsak

Merhaba özel olarak hangi vize türü oluyor tam olarak bilemiyorum ama benimle aynı şeyler yazıyor. 18b oturum izni şeklinde. evet benimle aynı hakları sahip hemen hemen oturum iznine vesaire her şeyi onun için de Başvur biliyoruz. 

Sarımsak

@Bauingenieur merhaba mesajınızı şimdi gördüm. Oturum izne başvurmak için eyaletten eyalete değişsede genelde en az bir aylık maaş bordrosu istiyorlar. Yanlış olabilir ama bildiğim kadarıyla çalışıyor olmakta gerekiyor. Geldiğimiz vize türü gereği bazı şartları her koşulda sağlamak zorundayız yoksa vizenin devam etmesi söz konusu değil. Bu şart belli bir ücret kazanmak, sigortalı olmak vb. Umarım iş bulmuşsunuzdur. Gerçekten zor bir dönem. 

Bauingenieur

@Sarımsak  
Cevabınız için teşekkür ederim. Evet zor bir dönem. Bu kadar sahtekarın içinde maalesef daha da zor. Henüz iş bulamadım. Ama aramaya devam. 

Profile Picture
Eren (support)

Merhaba @Sarımsak  

Önceki sorunuza binaen, bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden şu adres aracılığıyla randevu almanız gerekiyor: https://services.fuerth.de/referat-iii-recht-umwelt-ordnung-und-verbraucherschutz/buergeramt-ba/sachgebiet-auslaenderbehoerde/aufenthaltserlaubnis-beantragung-auf-aenderung-von-aufenthaltsrechtlichen-nebenbestimmungen/

İyi günler dilerim!

Profile Picture
Eren (support)

Sayın @Bauingenieur  

Vizenizi oturum iznine çevirme işlemi yabancılar dairesinde yapılmaktadır. Her yabancılar dairesi şubesinin buna dair bir usülü bulunmaktadır. Kurumun web sitesinden ilgili bilgileri alabilirsiniz. 

Bunun yanında size verilen vize çalışmak üzere hazırlandığından işsiz kaldığınız herhangi bir durumda (hangi aşamada olursanız olun) yabancılar dairesine bildirimde bulunmanız gerekir. Yabancılar dairesi durumunuza uygun bir çözüm bulacak ve oturum durumunuz netleşmeden önce size iş bulmanız için bir süre tanıyacaktır. Bu süreçte iş bulursanız yeni işe dair belgelerle de başvurabilirsiniz.

iyi günler dilerim!

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu