Ana sayfaya geri dön
81A vizesi ile Geldim
81A Vizesi ile kamyon şoförü olarak geldim Almanya'ya. Ehliyetlerimi çevirdim ve kod 95 belgemi aldım. Lokführer umschulung yaparak tren makinisti olmak istiyorum 13 aylık bir program buldum. Bu programa geçis yaparak Türkiye'ye dönmeden Almanya'da eğitim görebilir miyim? Bunun için neler yapmam gerekiyor? Şimdiden teşekkürler🙏
1 Yorumlar
Merhaba @KSE00killer
Öncelikle belirtmeliyim ki 81A bir vize değil, vize sürecini hızlandıran bir idari prosedürdür. Aslolan Almanya'ya çalışmak üzere gelmenizi sağlayan maddenin koşullarıdır. Sizin 24a BeschV maddesi üzerinden burada olduğunuzu ve 18A Niteliki Çalışma Vizesi sahibi olduğunuz tahmin ediyorum.
Kural olarak çalışma vizesinden mesleki eğitim vizesine geçebilirsiniz. Ama bu iki statünün esasları birbirinden hayli farklıdır. Çalışma vizesi Almanya'da çalışıp vergi ödemeniz üzerine, Ausbildung vizesi ise bir mesleki eğitim görmeniz ve bunun masraflarını büyük oranda kendinizin karşılaması üzerine kuruludur. Dolayısıyla bu statü değişikliğinde sizden eğitim süresince yaşam masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı kanırlamanızı isteyebileceklerdir. Ancak mevcut statünüzü değiştirmeden bunu yapmanız mümkün olmayacaktır. Buna ek olarak, kalıcı oturum statüsüne hak kazanma süreciniz uzayacaktır.
Bu statünün ayrıntılarını şu sayfamızdan inceleyebilirsiniz:
https://handbookgermany.de/tr/vocational-training-visa
Umarım yardıcı olabilmişimdir!