Alan Dışı Çalışma Konusu
Merhabalar. Soruma tatmin edici bir cevap bulamıyorum lütfen yardım edin. Avukatlığın korunan bir meslek olduğunu ve denklik işlemlerinin de çok zor olduğunu biliyorum. Fakat şu konuyu netleştiremiyorum; avukatlık yapmayı zaten istemiyorum. Herhangi bir ofis ortamında çalışmak istiyorum. İşin ne olduğu önemli değil. Bir avukatın yapabileceği çok fazla ofis işi bulunabilir. O halde neden buna denklik gereksin ki?
Örneğin büro memuru, halkla ilişkiler, insan kaynakları vs. işler olabilir. Yine de denklik yaptırmalı mıyım? Sanki avukatlık yapacakmış gibi bir ton sınavla uğraşıp denkliği alıp, mesela bir seyahat acentasında masa başı çalışanı olmak garip olmaz mı? Lütfen bana bunu netleştirir misiniz? Şimdiden emeğiniz için minnettarım. İyi çalışmalar diliyorum. (mavi kart vizesine başvurmak istiyorum)
Yanıtla (3)
Merhabalar,
Öncelikle kullanıcı adınızı gerçek isminizle örtüşmeyen bir mahlas ile değiştirmenizi rica edeceğim.
Sorunuza gelecek olursak, "korunan meslek" tabirinden yasa ile düzenlenmiş (reglementierte) meslekleri kastettiğinizi anlıyorum.
Genel bir kural olarak 18b oturum/çalışma izni kapsamında aslolan sizin nitelikli/vasıflı bir çalışan olduğunuzu belgelemeniz ve bulduğunuz işin de nitelikli/vasıflı sayılmasıdır. Bunların örtüşmesi ancak yapacağınız meslek yasa ile düzenlenmiş bir meslekse zorunludur. Yani avukatlık yapacaksanız, yasa ile belirlenmiş kıstaslar çerçevesinde ilgili baroda denklik işleminizi sonuçlandırmanız gerekecektir.
Ancak avukat olarak değil de başka bir niteliki işte (bulacağınız işin vasıflı sayılması zorunludur). Bu tür bir iş bulursanız sadece hukuk diplomanızın denkliğini alarak nitelikli çalışan olduğunuzu tescile etmeniz ve başka bir nitelikli işte çalışmanız mümkün olabilecektir.
Lakin bu konuda verilecek net cevap hem diplomanızın tanınma sürecine, hem bulacağınız işe hem de çalışacağınız eyalette bu işle ilgili belirlenmiş düzenlemelere bağlıdır.
Diploma Denkliği için öncelikle Anabin sitesinde okulunuzu ve bölümünüzün H+ ile işaretlenmiş olup olmadığına bakmanız gerekir:
https://anabin.kmk.org/anabin.html
Okulunuz ve bölümünüz Anabin sayfasında tanınmış olarak görünmüyorsa, yapmanız gereken ZAB'a başvurup diplomanızın eşdeğerlik belgesini talep etmektir. Kurumun ilgili web sayfasına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz:
https://zab.kmk.org/de/zeugnisbewertung
Hukukçu olarak bulacağınız avukatlık dışı nitelikli işler ve bunların eyaletlere göre nasıl düzenlendiği konusundaki bilgilere aşağıda paylaştığım denklik portalı üzerinden ulaşabilir ve gerektiğinde bu portalın danışma hattı ile temas kurabilirsiniz:
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/tr/index.php
İyi günler dilerim!
Merhabalar,
Eren Bey, dediğiniz gibi yapıp kullanıcı adımı değiştirdim. Google hesabı ile kaydolduğumdan öyle gözükmüş özür dilerim.
Hayatımda ilk defa internet ortamında böylesine özenli bir cevap aldığım için hem çok şaşkınım, hem de çok minnettarım. Ben KKTC Yakın Doğu Üniversitesi mezunuyum. Bahsettiğiniz Anabin sitesinde okulum H+ olarak gözüküyor fakat bölüm ile ilgili bir şey bulamadım. Ne yapmalıyım? Bir de diplomam kayıp olduğu için e-devletten alacağım mezuniyet belgesi, vize başvurusunda geçerli olur mu?
Size tekrar tekrar bana böyle güzel cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Başka soru sorup da sizi yormayacağım.
Dün eşime ve çocuklarıma bununla ilgili olarak şöyle dedim: "hayatımda ilk defa birisi bana, sorduğum sorudan daha uzun cevap verdi"
Emeğinize sağlık. Umarım ömrünüz boyunca mutlu ve sağlıklı olursunuz. Yüzünüzden tebessüm, kalbinizden huzur eksik olmasın.
Merhabalar,
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederiz. İşimizi hakkını vererek yapmaya çalışıyoruz sadece :)
Eğer bölümünüz anabin veritabanında görünmüyorsa yapmanız gereken şu adrese yazıp deklik/eşdeğerlik sürecini başlatmanızdır. Diploma yerine mezuniyet belgesinin yeterli olup olmayacağına ise sadece bu kurum karar verebilecektir:
https://zab.kmk.org/de/zeugnisbewertung
Size ve ailenize iyi günler dilerim!