İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
Uhaymir

Alman Vatandaşlığı

Babam 1995 te Almanya'ya geldi, 2001 de süresiz oturum izni aldı (Niederlassungserlaubnis). 2004 yılında ise ablam Almanya'da doğdu, ben de 2006 da doğdum. Ancak ben Alman vatandaşlığına doğuştan sahipken Ablam doğuştan Türk vatandaşı. Ablam neden Alman vatandaşlığına sahip olamamış olabilir? Teknik olarak hakkı değil mi?

2 Yorumlar

Yanıtla (2)

Uhaymir

8 yıl babamın ikamet etmesi ve süresiz oturum izninin olması Almanya'da doğan ablamın Alman vatandaşı olması için yeterli değil mi?

Teşekkürler

Yanıtla
Uhaymir

Tamam, sonunda araştırmamın sonucuna ulaştım.

Şimdiye kadar yaptığım hata, bugünkü yasaya bakmaktı. Oysa ablamın doğduğu yıl, yani 2004’te yürürlükte olan yasaya bakmam gerekiyordu.
Ben de o dönemde hâlâ geçerli olan, 2000 yılında yürürlüğe giren yasayı buldum:

Bu yasaya göre, ablamın doğduğu sırada Alman vatandaşlığını otomatik olarak kazanabilmesi için babamın
1- en az 8 yıldır Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi ve
2- en az 3 yıldır unbefristete Aufenthaltserlaubnis (süresiz oturum izni) sahibi olması gerekiyormuş.

Ancak ablam doğduğunda babamın süresiz oturumu yalnızca 2 yıl 10 ay olmuştu.
Yani ablam, yalnızca iki ay farkla bu haktan yararlanamamış.

İşin trajikomik yanı ise, ablamın tamamen tesadüf eseri iki ay erken, yani yedi aylıkken doğması.

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu