Blue Card
İyi günler. Ben 6 ay önce Almanya Dortmund’a 81a nitelikli çalışan vizesiyle geldim. 5 ay önce adres kaydın için yabancılar şubesine gittiğimde, oradaki çalışan bana blue card alabileceğimi yeni bir randevu almam gerektiğini söyledi. Ancak 5 aydır defalarca mail atmama rağmen türlü türlü bahanelerle (maaş az, sizin zaten oturumunuz var vs.) randevu vermiyorlar. En son attığım maile cevap olarak bana blue card verilemediğini iddia ettiler. İnternetten baktım veriliyor, avukata sordum oda veriliyor dedi. Ben Türkiye de 4 yıllık lisans bölümü bitirdim. Bölümüm ulaştırma ve lojistik, Zap denkliğimi aldım. Brüt maaşım 45.840 Euro. İş yerinde 5 aydır depo yöneticisi olarak çalışıyorum. Lütfen yardımcı olur musunuz bana blue card çıkıyor mu? Çıkıyorsa ne gibi yol izlemem gerekiyor?
Merhabalar,
Öncelikle kullanıcı adınızı bir takma ad ile değiştirmenizi rica edeceğim.
Öncelikle belirtmeliyim ki 81a bir vize değil, vize sürecini hızlandıran bir idari süreçtir. SizinMadde 18 üzerinden nitelikli çalışan vizesine sahip olduğunuzu tahmin ediyorum. Kural olarak, koşullar karşılanıyorsa statü değişikliğine gidip nitelikli çalışan vizesinden Mavi Kart'a geçiş yapma başvurusu yapmanız mümkündür.
Ancak Mavi Kart konusunda yetkili makamlara bir takdir yetkisi tanınmıştır. Mavi Kart koşulları karşılansa bile yetkililerin bu statü değişikliğini kabul etmemesi mümkündür. Bu nedenle Türkiye'den de Mavi Kart başvurusu yapıp nitelikli çalışan vizesi alan pek çok kişi bulunmaktadır.
Dilerseniz dairenin verdiği karara itiraz edebilir, hatta idare mahkemesinde dava açabilirsiniz. Ancak sürecin ayrıntılarına vakıf olamayacağımız için bu işlemi bir avukata danışmanızı öneririm.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!