İçeriğe geç
GnothiSeauton

Blue Card Vize İş Değişikliği

Öncelikle Merhabalar,

Umarım iyisinizdir.

Benim durumum şöyle ki; yaklaşık 4 ay önce 1 yıllık blue card vizemi aldım fakat sözleşme yapmış olduğum şirketin projesi henüz başlamadığı için hala almanya’ya gitmedim ve dolayısıyla blue card oturum izmi işlemlerinin de hiç birine başlayamadım. (Sadece 1 yıllık blue card vizem var elimde)

Şirket ile yapmış olduğum kontrat blue card vizesi için gerekliydi ve yaptık, ama proje henüz başlamadığı için şu an’a kadar herhangi bir maaş almadım doğal olarak ve sigortam da başlamadı tabii ki, şu an sadece bekliyorum proje başlamasını bekliyorum almanya’ya gitmek ve maaş/sigorta başlaması için.

İlk sorum şu olacak; eğer ki almanyada çalışmak için başka bir firma bulursam, ilk olarak elimdeki blue card vizesi ile almanya’ya girebilir miyim? (Vize de şu an ki şirketin ismi vs. Yazıyor çünkü)

İkinci olarak, girdikten sonra ilk iş ne/neler yapmam gerekiyor? (Yeni anlaştığım şirketle yapmış olduğum kontratım elimde olacak bu durumda)

Üçüncü olarak, şu an kontratım olan şirketin ofisi nürnberg de, ama örneğin yeni anlaşma yapacağım firma hamburg da ise eğer, hangi yabancılar dairesine vs. Başvurmam gerekecektir?

Son olarak, başta anlatmış olduğum durum, yani 1 yıllık vizemi almış olmam ama 4 ay geçmesine rağmen şirketin durumundan kaynaklı olarak hala almanya’ya gidememiş olmam benim için olumsuz bir durum teşkil eder mi acaba? Yoksa almanya için önemli değil mi bu durum?

Şimdiden ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.

Kolay gelsin.

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

Profile Picture
Eren__(support)

Merhaba @GnothiSeauton  

Kural olarak size verilen vizenin geçerlilik süresi içersinde Almanya'ya giriş yapmanız mümkündür. Ancak giriş yaptıktan sonra 3 ay içerisinde yabancılar dairesine başvurup bu vizeyi bir oturum iznine çevirmeniz gerekir. Eğer bu süre içerisinde işyeriniz değişirse, yabancılar dairesine yeni işinizin evrakları ile başvurabilirsiniz. Daire yeni işinizin koşullarını inceleyecek ve uygun görürse size Mavi Kart veya nitelikli çalışan oturumu kapsamında bir oturum izni verecektir. Bu başvuruyu çalışacağınız eyaletin yabancılar dairesi üzerinden yapmanız gerekir.

Lakin elinizdeki vize geçerli olsa da, bunun arkasında yatan iş ilişkisi ortadan kalkarsa sorun yaşama ihtimaliniz vardır. Eğer bu süreçte Almanya'ya yasal olarak giriş yapmış halde iseniz süreç daha kolay ve sorunsuz işleyecektir. Bu nedenle emin olmak için konsolosluk ile temas kurmanızı öneririm. Zira bizim forum olarak Türkiye'deki kurumların işleyişi ve takdir yetkileri konusunda bir bilgimiz ve erişmimiz bulunmamaktadır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu