Çalışma ve Oturum İzni
Merhabalar,
Normal şartlarda Blue Card ile Almanya'ya gelmeyi planlıyordum fakat kendi mesleğimden biraz yorulduğum için farklı bir yola çıktım ve tır şoförlüğü yapmaya karar verdim. 30 yaşındayım, 4 yıllık grafik tasarımı lisans programı mezunuyum. Şu an için a2 Almanca bilgisine sahibim. Kısaca bir kaç sorum olacaktı, cevaplarsanız çok mutlu olurum,
1-) Tır şoförlüğü için iş teklifi aldığım takdirde 81/a ön onay ile gelmeyi planlıyorum fakat eğer teklif alamazsam Haziran ayından itibaren fırsat kart ile yani diplomamı kullanarak gelip tır şoförlüğüne geçiş yapabilir miyim ?
2-) Bu vize türü ortalama kaç ay süreyle veriliyor ve en önemlisi daimi oturum iznini yani bir şirkete bağlı olmadan kendi lojistik şirketimi kurma aşamasına ne kadar süre sonra izin veriliyor ? Asıl amacım biraz tecrübe kazandıktan sonra gerekli lisansları alıp kendi şirketimi kurmak olacak. Blue card'da yanlış bilmiyorsam 1 sene mecburi çalışmamızı istiyor devlet ancak bu vize türünde net bir bilgiye ulaşamadım.
3-) Son olarak evlilik aşamasındayım yani en geç 1-2 sene içerisinde evlenmeyi planlıyorum. Bu süreçte firma ücretsiz izin verirse bir sorun yaşayacağımı düşünmüyorum ancak işten ayırma gibi bir durumda vizem iptal mi olur ? Bir de çalıştığım süre dahilinde örneğin hafta sonları 2-3 günlüğüne izin kullanıp Türkiye'ye gidip gelmem de bir sorun yaşar mıyım?
Şimdiden çok teşekkür ederim cevaplarınız için.
Ekleme:
4-) Haricinde bir soru daha sormak istiyorum, vatandaşlık alma şartları blue card ile aynı mı yoksa daha farklı mıdır ? Yani yeni yasada sanırım 3 sene içerisinde Almanca şartı ile vatandaşlık verilecek diye gördüm. Normalde bu süre 5 seneye indirilmişti. Tır şoförlüğünde de aynı şekilde faydalanabiliyor muyuz ?
Yanıtla (1)