İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
nart

Chancenkarte

Tekrar Merhaba. sistem üzerinden başvurumu yaptım. Burada birkaç sorum var;

1. Formu doldururken seyahat tarihinde bitiş tarihi “süresiz” yazmıştım ancak bunu 1 yıl ile mi sınırlamam gerekiyor (başlangıç-bitiş olarak). Mantığıma göre gidip 1 yıl içinde hatta mümkünse daha önce iş bulup kalmak olduğu için böyle belirtmiştim. Bunun değiştirilmesi mi gerekiyor yani formu iptal edip tekrar mı doldurmalı ve göndermeliyim? (sistem bana puan toplatmadan direkt başvuruya yönlendirdi ve sanırım 18 ay izin hakkı oluyor, buna göre ne yapmak gerekir?)

2. Formu doldurup gönderdikten sonra “waiting list”e alındım. Bundan sonra tekrar bu bilgileri sistemden basıp konsolosluğa mı gitmek gerekiyor? Ya da mutlaka bir mail mi beklenmesi gerekiyor?

3. Vize randevusu geldiğinde henüz oturma izni çıkmadan Almanya’ya giriş yapılabiliyor mu? Yani ev bulma, çocukların okula kaydı vs. gibi haklar var mı?

4. Teknik detaylar ile ilgili konsolosluktan hangi iletişim bilgilerini kullanarak iletişim kurmamız gerekiyor? (örn. İstanbul için)

3 Yorumlar

Yanıtla (3)

Profile Picture
My__Community_Managerin

Merhaba ve bize tekrar ulaştığınız için teşekkür ederiz!

Sorularınızı numaralarınıza göre cevaplayayım:
1. Chancenkarte için online başvuru yaptığınızı varsayıyorum, değil mi? Bunu girmeniz mümkün olduğuna göre, formu bu şekilde bırakmanızda bir sorun olmamalı. Bununla birlikte, bu yılın başında yeni başlatıldığı için bizim çevrimiçi başvuruyu doldurma konusunda henüz bir deneyimimiz olmadığını lütfen unutmayın. Ayrıca, biz büyükelçilik değiliz, bu nedenle çevrimiçi süreç hakkında daha fazla bilgi için sorumlu Alman büyükelçiliği ile iletişime geçmeniz gerekecektir. Belki şu vakfa da ulaşabilirsiniz: https://legal-migration.de/tr/hakkimizda/ Tüm göç konularında destek veriyorlar ve çevrimiçi başvurularla ilgili deneyimleri olabilir.

2. Başvurunuzla ilgili bir onay aldıysanız, randevunuzda gerekli olması ihtimaline karşı bu belgeyi saklamanız daha iyi olacaktır. Büyük olasılıkla belgelerinizi tekrar sunmak için bir randevu alacaksınız. Belgelerde oraya gitmeniz gerektiği belirtilmiyorsa, daha fazla talimat içeren bir e-posta almanız gerekir. Web sitesinde görebildiğim kadarıyla, Chancenkarte için işlem süresi bir yıldan fazla sürüyor.

3. Almanya’ya taşınmadan önce işlerinizi halletmek ve yerleşmek istemenizi anlıyorum. Bununla birlikte, Almanya’ya yalnızca geçerli bir vize ile girmenize izin verilmektedir. Yani, vizeniz çıkar çıkmaz ve geçerli olur olmaz Almanya’ya gelebilir, bir daire tutabilir, kendinizi ve çocuklarınızı yerel nüfus dairesine kaydettirebilir ve ardından çocuklarınızı okula kaydettirebilirsiniz. Dairenizin kaydı, sonraki tüm süreçlere (okul, banka hesabı açma, vergi kimliğinizi alma vb.) başlayabilmek için çok önemlidir. Almanya’daki ilk adımlar hakkında daha fazla bilgiyi burada Türkçe olarak bulabilirsiniz: https://handbookgermany.de/tr/first-steps-germany

4. Türkiye’deki her bir büyükelçiliğin/konsolosluğun iletişim bilgilerini burada bulabilirsiniz: https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/vertretungen/kontakte-vertretungen
Genelde onlara e-posta yazarak ulaşabilirsiniz.
Umarım bu bilgiler size şimdilik yardımcı olur. Size ve ailenize her şeyin en iyisini diliyorum.
Başka sorularınız olursa lütfen bana bildirin.

Yanıtla
nart

teşekkür ederim. Evet online başvuru yaptım. tamamdır.

3. madde ile ilgili olarak; fırsat kart ile ilgili randevu sonrasında ancak henüz kart çıkmadan, mevcut olan seyahat vizem ile gidip örn. okul kaydını yapabilir miyim yoksa mutlaka chancenkarte ile ilişkilendirilmiş vize sonrası mı bu işlem yapılabilir. (vergi dairesi, banka vs gibi resmi işlemler mutlaka kart çıktıktan sonra yapılacaktır. Özellikle okul kaydı-private ya da international- kısmı biraz daha anlamaya çalıştığım kısım).

Yanıtla
Profile Picture
Eren__(support)

Merhaba @nart  

Sorunuzun çocuklarınızın okul kaydından bahsediyorsanız burada pek çok durumda çocuklarınızın ikamet kaydı (Anmeldung) istenecektir, bunu da ancak ulusal vize ile giriş yaptıktan sonra yapabilirsiniz.

Ancak belirleyici olacak olan kayıt yaptıracağınız kurumun bu konudaki tutumudur. Kendileri ile önceden iletişime geçip henüz Anmeldung almamış / ulusal vizesi çıkmamış kişiler için kayıt/ön kayıt yapıp yapmadıklarını sormanız daha sağlıklı bir yanıt almanızı sağlayacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir!

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu