İş Değişikliği
Kasım 2023’te nitelikli çalışan olarak Almanya’ya geldim ve Haziran 2024’te Ekim 2027’ye kadar geçici oturum izni aldım. Geçici oturum iznimin önkoşulu ise 2 yıl aynı işte çalışıyor olmak.
Sizlerden öğrendiğim kadarıyla bu 2 yıl içerisinde iş değiştirmek istesem bile yalnızca nitelikli sayılan işlerde çalışabilirmişim ve bu 2 yıl oturum iznimi aldığım tarihten itibaren başlıyormuş.
Benim sormak istediklerim: Bu 2 yılın sonunda nitelikli olmayan bir işte çalışabilir miyim? Böyle bir durum mümkünse ilerde süresiz oturum izni almaya olumsuz etki eder mi? Nitelikli ya da nitelikli olmayan bir iş bulma durumunda şehir değişikliği yapabilir miyim ve süreç nasıl ilerler?
1 Yorumlar
Yanıtla (1)
Merhaba @cgk
Anladığım kadarıyla Madde 18 veya 19 üzerinden Almanya'da bulunuyorsunuz. Her iki durumda da bulacağınız işlerin mevcut statünüze uygun ya da bu statüler arasında geçiş yapmaya uygun olması gerekmektedir. Yani bulacağınız iş ya nitelikli olmalı ya da Madde 19 kaspamında, belirli bir işverenin, sizin deneyim ve asgari eğitimle belgelediğiniz spesifik bir ihtiyacına dayalı olmalıdır.
Niteliksiz işlerde çalışmaya başlamanız sizin durumunuzda ancak süresiz oturum izni aldıktan sonra mümkün olacaktır. Bunun öncesinde bu tür bir işte çalışmanız Almanya'daki yasal durumunuzu tehlikeye atar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir!