İş değişikliği
Merhabalar bir durum hakkında bir bilgi almak istiyorum da ben. Almanya'dayım 81A hızlandırılmış vize prosedürüne uygun nitelikti işçi göçü yasasıyla buraya geldim yaklaşık 9 aydır çalışıyorum. Mart 2025 tarihinde bana verilen bir yıllık vizem sona eriyor. İşten ayrılmak istiyorum ve yeni başlamak istediğim işle ilgili elimde profesyonel bir iş sözleşmeside mevcut.
Mecvut isimden ayrılırken uymam gereken bir ihbar süresi olucak mı sözleşmem de sadece medenni kanunun 622. Maddeesine göre diye bir ibare geçilmiş işten çıkılması durumunda
Ve işten ayrıldıktan sonra bir kuruma yeni isimle ilgili bildirim yapmam gerekiyor mu yoksa bunu yeni is verenim mi halledicek çünkü pasaportumda sadece şurada çalışılmasına izin verilmiştir diye bir yazı var.
Ve son olarak Mart'ta vizem biteceği için Ocak ayında Türkiye'ye gidip Şubat ayında ise başlayacağım geldikten sonra oturum iznine başvurmayı düşündüm seyahat sırasında eski isimden ayrıldığım için vize kontrol sırasında bir problem yaşar mıyım
Saygılarımla
Yanıtla (4)
???
Merhaba @Barannn ,
Sorunuz için teşekkür ederiz.
Lütfen bize şu anda hangi oturma iznine sahip olduğunuzu söyleyebilir misiniz? Hızlandırılmış vasıflı işçi prosedürü (§81a), farklı vasıflı işçi vizeleri ile bağlantılı olarak başlatılır. AB Mavi Kartınız var mı? Ya da vasıflı işçi vizeniz (§18a veya §18b)? Ya da başka bir vizeniz?
Saygılarımla
Seoyoung
Evet vasıflı işçi vizesine sahibim 4 yıllık üniversite mezunuyum buraya diploma denkliğimi ve iş teklifi alarak geldim
Merhaba @Barannn ,
Sorunuz için teşekkür ederiz.
Alman Medeni Kanunu §622'ye göre bildirim süresi takvim ayının 15'ine veya sonuna kadar dört haftadır.
Çalışma amaçlı oturum izni sahipleri için, işveren değişikliği genellikle yabancılar dairesi tarafından onaylanmalı. Çalışma amaçlı oturma izniyle en az iki yıl çalışmış olmanız veya bu tür bir oturma izniyle kesintisiz olarak en az üç yıl Almanya'da bulunmanız (eğitim hariç) halinde bir istisna vardır.
Almanya'da sadece 9 aydır vasıflı işçi olarak çalıştığınız için, iş değiştirmek için Yabancılar Dairesinin onayına ihtiyacınız var. Size teklif edilen yeni işin de 'nitelikli bir iş' olması önemlidir. Halihazırda bir iş teklifi almış olmanız harika, ancak iptal konusunda dikkatli olun.
Oturma izniniz işinize bağlı olduğundan, istifa ettiğiniz veya işten çıkarıldığınız anda geçerliliğini yitirecektir. Böyle bir durumda, işinizin sona erdiğini mümkün olan en kısa sürede yabancılar dairesine bildirmeniz gerekir. İşveren de yasal olarak yabancılar dairesini bilgilendirmekle yükümlüdür, ancak bunu mümkün olan en kısa sürede sizin yapmanız tavsiye edilir.
Tercihen fesih bildiriminizi yapmadan önce “Faire Integration” gibi uzman bir danışma merkezine başvurmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bir danışmanlık merkezi, ikametinizi güvence altına alabilmeniz ve mümkün olduğunca kolay bir şekilde iş değiştirebilmeniz için sonraki adımlarda size rehberlik edebilir. https://www.faire-integration.de/tr/topic/854.beratungsstellen.html Seyahat ve ikamet ile ilgili sorularınız Yabancılar Dairesi ile yapılan anlaşmalara bağlıdır. Bir danışma merkezi de size daha ayrıntılı tavsiyelerde bulunabilir.
Umarım bu yararlı olmuştur ve başka sorularınız olursa lütfen iletişime geçin.
Saygılarımla
Seoyoung