Denklik
Mrb
Oğlum viyana tıp üniversitesi 5.sınıfa gidiyordu ancak kendisi Almanya da eğitimine devam edip orada iş hayatına girmek gibi düşüncesinden dolayı Almanya Dortmund da denklik merkezine belgelerini bildiğim kadarı ile eksiksiz yolladı.
Aradan 8 ay gibi süre geçmesine rağmen hala gelmedi ve denklik merkezine tlf ile ulaşamıyoruz e mail e de cevap gelmedi, kendiside heyecan ve telaşlanmaya başladı bende ayni şekilde diken üzerindeyim.internette araştırma yapar iken size ulaştım bize yol gösterme konusunda destek olabileceğinizi umarak iletişime geçtim
1 Yorumlar
Yanıtla (1)
Merhaba @tuto
Sorunuzu tam olarak anlayabilmek açısıdan birkaç noktayı netleştirmek isterim.
Denklik süreci kural olarak tamamlanmış eğitim programları için söz konusudur. Henüz sona ermemiş eğitim süreçlerine Almanya'da devam etmek içinse yatay geçiş başvurusunda (Quereinstieg) bulunmak gerekir. Bu başvuru ise merkezi bir kuruma değil, tek tek üniversitelere yapılır. Bu nedenle Dortmund'da yaptığınız başvurunun tam olarak hangi kuruma yapıldığını netleştirmemiz gerekiyor.
Oğlunuzun Viyana Üniversitesi'nden mezun olması halinde ise Almanya'da doktorluk yapabilmesi görece kolay olacaktır. Doktorluk yasa ile düzenlenmiş bir meslek olduğu için denklik zorunludur ancak burada vatandaşlık değil, eğitim alınan kurum ve ülke önem taşır. Ve tıp eğitimi AB çapında yasal olarak belirli standartlara bağlı olduğu için zorluk çekmeden Almanya'da doktorluk yapabilecektir. Bu sürecin adı Erteilung der Approbation olarak belirlenmiştir ve kişinin çalışacağı eyaletteki sağlık müdürlüğü kapsamında gerçekleştirilir. (Oğlunuz Viyana'da okuduğu için asgari dil gereksinimlerini karşıladığını varsayıyorum)
Denklik süreci ile ilgili ayrıntılı bilgiler için Almanya'nın hazırladığı Denklik Portalı'nı inceleyebilir, ya da kendilerinin danışma hattına telefon açabilirsiniz:
https://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/en/index.php
Umarım yardımcı olabilmişimdir!