İçeriğe geç
Ana sayfaya geri dön
Umutvarisli

Eşten bağımsız oturum

Merhaba ben Ocak 2024 de Almanya'ya geldim ve 13 aydır aynı iş yerinde çalışıyorum eşimle anlaşamıyorum boşanırsam burada kalabilirmiyim ?

1 Yorumlar

Yanıtla (1)

ayset

Merhabalar,

Öncelikle sorunuz için teşekkürler. Eşten bağımsız oturum hakkı diye bir kavram mevcut. Bunun belli koşulları var. Sizin bahsettiğiniz tarihler bu koşulları sağlamıyor, fakat yine de özel durumunuzla ilgili bir avukata danışmanızı öneririm. Genel koşullar hakkında bilgi sahibi olmanız için bu konuda hazırladığımız yazımızdan ilgili kısmı alıntılıyorum:"Aşağıdaki koşulların tümünü yerine getirdiğiniz takdirde evlilikten bağımsız oturum hakkı elde edebilirsiniz:

• Eşiniz veya yasal partnerinizle birlikte yaşamak için aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelmiş olmalısınız.
  • Almanya'da kalışınızın güncel nedeni aile birleşimi olmalıdır. Bu durum, İkamet Yasası'nın 28, 29 veya 30. maddelerine göre oturum iznine sahip olmanız halinde geçerlidir. Lütfen unutmayın: Almanya'ya aile birleşimi yoluyla geldiyseniz ve bu arada başka çeşit bir oturum hakkı aldıysanız, evlilikten bağımsız oturum hakkına sahip değilsinizdir.
  • Siz ve eşiniz veya partneriniz ayrıldınız.
  • Ayrıldıysanız, Almanya'da en az üç yıl evli kalmış olmanız gerekir. Bu durum yasal partnerlikler için de geçerlidir. Yetkililerin üç yıllık süreyi nasıl hesapladığını "Üç yıllık süre nasıl hesaplanır?" başlığı altında öğrenebilirsiniz.
  • Sizin ve eski eşinizin Almanya için geçerli bir oturum izni var. Oturum izni, Almanya'da evli bir çift veya yasal partner olarak birlikte yaşadığınız süre için geçerli olmalıdır. Eski eşinizin oturum izni de Almanya'da daha uzun süre kalmasına izin vermelidir. Bu, örneğin bir süresiz oturum izni (Niederlassungserlaubnis) olabilir.

Önemli: Üç yıllık süre sınırı Türkiye vatandaşları için geçerli değildir. Türkiye vatandaşları Almanya'da iki yıl evli kaldıktan sonra bağımsız oturum hakkı için başvuruda bulunabilirler. Bu durum yasal olarak Avrupa Topluluğu ile Türkiye arasındaki 1980 tarihli Ortaklık Anlaşmasına dayanır. Siz de Türkiye vatandaşıysanız, bir avukattan veya danışma merkezinden yardım almak iyi olabilir."https://handbookgermany.de/tr/independent-residence-title-spousesAnladığım kadarıyla T.C. vatandaşısınız. Böyle bir durumda Almanya'da en az 2 yıldır evli kalma koşulu var. Sizin belirttiğiniz tarihlerden bu koşulu karşılamadığınızı tahmin ediyorum. Dediğim gibi bire bir durumunuzla ilgili yasal danışmanlık almanız tavsiye edilir. İletişime geçebileceğiniz danışma merkezi veya avukatlar için Bamf Navi haritasına bakabilirsiniz. Yaşadığınız bölgeyi veya posta kodunu girerek o bölgedeki danışmanlık merkezlerine ulaşabilirsiniz. Göçmen danışmanlık merkezlerinin hizmetleri ücretsizdir. Avukat/yasal danışmanlık seçeneği ise ücretlidir:https://bamf-navi.bamf.de/de/Umarım bu yönlendirme yardımcı olur.

İyi günler dilerim.

Yanıtla
Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu