İçeriğe geç
ezgi4
Güncellendi:
Diğer Konular

Mavi kart

Ağustos 2022 yılında eşimin mavi kartı ile Almanya’ya geldik. Nisan 2026 ya kadar oturum iznimiz var. Haziran 2024 yılında işe başladım. Ancak şuan boşanma sürecine girmek istiyorum (bu süreçte ben ondan sebep mavi kartla geldiğim için) oturum iznim sonlanmış mı olur mu?

4 Yorumlar

Yanıtla (4)

Profile Picture
Eren (support)

Merhabalar,

Evliliğiniz nedeniyle oturma izni aldıysanız, boşanmanın ardından hakkınızı kaybedebilirsiniz. Aile birleşimi ile Almanya'ya geldiyseniz ve aile sığınma başvurusunda bulunmadıysanız, oturum izniniz evliliğinizin devamına bağlıdır. Aynı durum, yalnızca evliliğiniz sebebiyle oturum izni almış olmanız halinde de geçerlidir. Burada belirleyici faktör, evliliğinizin uzunluğudur. Üç yıldan uzun bir süredir evliyseniz, oturma izniniz boşanmadan sonraki bir yıl için tekrar yenilenecektir. Bir yıl sonra, Almanya'da oturum hakkı için bağımsız olarak başvurabilirsiniz. Eğer üç yıldan az bir süredir evliyseniz, oturum izniniz genellikle uzatılmaz ve hatta eşinizden boşanmanız durumunda oturumunuzun süresi genellikle kısaltılır. Başka bir deyişle, Yabancılar Dairesi resmi boşanmadan sonra Almanya'yı terk etmenizi isteyebilir. Ancak, asıl oturum izninizin kısaltılmasına karşı dava açabilirsiniz. Bunu yapmak için vakit kaybetmeden bir avukatla iletişime geçmeniz gerekir. 

Bir diğer seçenek ise, (eğer nitelikli/vasıflı sayılan bir işte çalışıyorsanız ve denklik belgeleriniz varsa) kendi işiniz üzerinden bağımsız bir oturum iznine başvurmak ya da bu kapsamda bir iş bulmaktır. Zira evlilik üzerinden oturum iznine sahip olanlar diledikleri işte çalışabilseler de, tek başına oturum izni için nitelikli çalışan vizesi ya da Mavi Kart seçeneklerinin koşulları söz konusudur.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

ezgi4

7 yıllık evliyiz. Eşim Almanyada iş bulunca ikimizde Türkiyede ki işlerimizden istifa edip; 2022 mayısda o, 2022’in ağustosun da kızım ve ben geldik.

Ben şuan bir firmada mühendis olarak çalışıyorum. Kişisel olarak, kızımla burada kalmak için boşanmanın peşine mi yabancılar büroya başvuruda bulunabiliyorum. Yoksa öncesinde danışabileceğim bir kurum var mı bu konuyla alakalı, yardımlarınız için çok teşekkür ederim ??

Profile Picture
Eren (support)
Güncellendi:

Tekrardan merhabalar,

Eğer mühendis olarak çalışıyorsanız nitelikli çalışan statüsünde oturum izni almanız fazlasıyla olasıdır. Gerekli belgeleri hazırlayıp yabancılar dairesine kendi adınıza bir oturum izni başvurusu yapabilirsiniz. Bunun ardından boşanma sonrasında oturum durumunuz etkilenmeyecektir.

İyi günler dilerim!

Profile Picture
Eren (support)

Bu arada eğer mümkünse, kullanıcı isminizi gerçek isminizle örtüşmeyen bir mahlas ile değiştirmenizi rica edeceğim. 

İyi günler dilerim!

Bir NdM projesi:
  • medienmacher
  • "Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal İçişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir." Logosu
  • "Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Entegrasyondan Sorumlu Komisyon Üyesi ve Federal Hükümet Irkçılıkla Mücadeleden Sorumlu Komisyon Üyesi tarafından finanse edilmektedir." Logosu
Finanse eden:
  • "IRC (International Rescue Committee) tarafından finanse edilmektedir." Logosu